top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De stilstand van je mandala

Gisteren ben ik druk aan de schoonmaak geweest, dat was nodig, want met 2 katten zweven de haren in het rond. Maar ook vanwege het feit dat het kan zijn dat manlief thuis moet komen werken vanwege het corona virus. Als alles schoon is kan hij rustig beneden werken en ik mij terugtrekken op mijn Mandala en Blog-zolderkamer. Nou ben ik niet zo van de poets, doe liever elke dag een beetje dan een hele dag bezig zijn maar met de tip van mijn dochter...lukte het me toch.


Mijn dochter is een studente en heeft als prioriteit studeren en niet schoonmaken maar iedereen weet...ooit moet je een keer aan de slag, vooral als je niet wilt dat moeders je komt helpen....😉 Dus gaf ze me een handige tip: Ze zet haar bluetooth koptelefoon op met een leuk muziekje of lezing en gaat dan aan de slag. Zo leert ze nog iets en bijna ongemerkt is je afwas of poetswerk zo klaar.


Dat is de moeite van het testen waard en terwijl ik mijn koptelefoon en telefoon tevoorschijn haal, krijg ik een melding van een facebook-live-uitzending van de dame die me ooit heeft uitgedaagd, toen in Parijs, om mandala's te gaan tekenen.....dat is geen toeval!

En toeval is het zeker niet...Oh! wat een herkenning, inzichten en....inspiratie krijg ik....blijft altijd zo wonderlijk...de kracht van synchroniciteit!


Het webinar gaat o.a over het corona-virus...en het effect op de wereld en de maatschappij. We worden even stilgelegd, moeten komen bij de stilte. We worden teruggegooid op basiswaarden van de mens en zien daar mooie en minder mooie voorbeelden van voorbij komen...maar.... alles mag er zijn..

De mensen die hamsteren....ervaren angst....angst voor tekorten.

Mensen die gaan helpen...ervaren saamhorigheid, we moeten het samen doen.

Mensen die doorgaan met uitgaan in het café, tot op het allerlaatste moment.... zitten nog in denial/ontkenning, willen niet uit hun comfort-zone getrokken worden.

Mensen die gelaten afwachten... ervaren berusting...aan alles komt weer een einde...alles is een cyclus, een cirkel....dus ook aan deze periode.

Maar achter elk gedrag ligt een vaak persoonlijke oorzaak....waarin je jezelf tegenkomt....een te leren les...


We worden even stilgezet, kunnen niet meer vertrouwen op onze dagelijkse routine, je moet er nu weer over nadenken...wat doe ik nu?...nu ik niet meer......

Het brengt je terug naar je basis...jouw basis...Het brengt je in het NU. Wat is nu belangrijk?...echt belangrijk!...

Hoe ga jij om met deze situatie?....Hoe reageer jij? kijk daar eens naar....het kan je veel vertellen...


Ik besef dat voor mij er niet zo veel veranderd...ik doe mijn 2 wekelijkse yoga nu in de kamer op de mat. Ik deed mijn ding al vanuit huis en zit dus niet verplicht te 'thuiswerken'. Er zijn wel wat leuke uitjes afgezegd, een leuke musical en een mandala tekendag maar dat komt wel weer. Zit nu alleen 'opgescheept' met man en zoon die wel verplicht thuis zitten....en oh wat ben ik nu blij met mij eigen werkplekje hoog op zolder 😉..


Maar al luisterend naar de live-uitzending besef ik...dat dit precies is als het tekenen van een mandala...even je inspiratie kwijt, even je werk wegleggend, even thuiskomen bij jezelf, even een stapje terug zetten en even weer bedenken...hoe nu? en dat is perfect om te komen bij je stilte....je eigen mandala stilte en je eigen corona stilte..


Wij, mandala tekenaars, doen dit al uit onszelf, de wereld wordt er nu toe gedwongen...

En nu kun je je focussen op wat er allemaal mis kan gaan, al je angsten...al je 'watalssen', je verzetten tegen alle restricties

of...

je kunt je overgeven...aan je situatie...even overdenken, even wegleggen en van een afstandje bekijken....net als bij je mandala...


De stilte die er volgt gebeurt is niet 'niets'... is geen 'niets doen' in die stilte gebeurt er namelijk heel veel, de stilte is een moment van resetten...

Als je een beweging stil wilt krijgen, moet je een tegenbeweging maken...loop je naar voren...om te stoppen moet je eigenlijk beginnen met naar achteren lopen, net als bij het in-, en uitademen......en tussen die twee bewegingen ligt een stilte moment...


En die tegenbeweging is nodig....om vervolgens weer inspiratie te krijgen...om het anders aan te pakken, nieuwe dingen/andere dingen te gaan doen, om eens op te pakken wat altijd blijft liggen.....want je kunt erop vertrouwen...na een uitademing...volgt altijd weer een inademing..

En let wel....het ene is niet beter dan het andere....alles in de tegenbeweging is oké


Ik had de mandala voor dit moment al gemaakt, besefte ik.....voelde al dat ik hem moest maken...de naar binnen gekeerde, naar de toekomst gerichte spiraal van vorige week...moest een tegenbeweging krijgen...om de beweging te stoppen...en in die pauze, even te verblijven..

De veren die rondvliegen mogen even landen...stil vallen...in dezelfde mandala....maar dan anders...


En grappig is dat het stormachtige/voortstuwende weer van de vorige mandala....

nu ook kalm en zonnig geworden...daar ga ik straks even van genieten...

Alles doet mee met de stilstand van je mandala...


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page