top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Je spiraal links of rechtsom

Vorige week had ik lekker volop inspiratie, voor mijn blog maar ook voor de mandala. Hij mocht gewoon ontstaan. Mijn inspiratie kwam van een voorbeeld want de uiteindelijke mandala word toch geheel je eigen ding, je eigen kleine universum...die van afgelopen week nam me tevens mee op een leuke ontdekkingstocht...ik neem je mee langs lichaamsdelen en wellicht herkenning van jouw kleine universum.


Je hoofd


Als ik teken 'naar een voorbeeld' is mijn uitdaging om het net iets anders te doen dan de oorspronkelijke opzet. Daarmee stimuleer ik ten eerste al mijn creativiteit...want anders doen dan de opzet, vergt soms even wat denkwerk...

anders?

tja, hoe dan....


Je handen


Deze week was het makkelijk, toen ik de opzet zag bedacht ik meteen...die spiralen...die maak ik de andere kant uit. Haha...dat was letterlijk even omdenken...en vergde wat wisseling van brein-helft. Als je met je rechterhand tekent zet dan maar eens (onder erover na te denken) een kleine spiraal op papier...welke kant draait hij op? Bij mij tegen de klok in...als ik eentje met de klok mee wil laten draaien...moet ik daar eerst even bij nadenken. Met je linkerhand zal het anders gaan..

Armen en benen


Hetzelfde heb ik met de yoga, als ik een arm omhoog of opzij moet doen dan is dat automatisch mijn rechterarm, maar als ze tegen me zeggen dat ik mijn rechterbeen naar voren moet doen...dan moet ik daar altijd even over nadenken...hetzelfde geldt als ze zeggen, draai je voet of hand met de klok mee...pfft dan moet ik eerst altijd die klok op mijn netvlies zetten...vervolgens visualiseren hoe de wijzers gaan en dan pas kan ik tot actie over gaan.


Geen automatisme


Links en rechts en met de klok mee of tegen de klok in zijn aangeleerde concepten en zullen nooit automatisch gaan, er moet logica aan te pas komen en dan pas actie. Net als je de opdracht krijgt stap aan de linker kant op je fiets en trap als eerste met je linkerbeen. Op je fiets stappen denk je normaal niet over na....totdat...


Je neus


Nog een leuk dingetje wat ik leerde in de yogales, wees je er eens bewust van door welk neusgat je op dit moment ademhaalt. Je zult nu zeggen door alle twee, maar er is 1 neusgat wat dominanter is op dit moment. Druk ze maar eens 1 voor 1 lichtjes dicht. Je zult merken dat het ademen door 1 neusgat makkelijker gaat dan het ander. Dit vertelt je iets over welke hersenhelft er op dit moment actief is.


Je hersenen


Je hersenen werken kruislings dus als je op dit moment beter lucht haalt door je rechterneusgat dan is je linkerhersenhelft actiever en als je linkerneusgat meer open is dan is je rechterhersenhelft actief. Dit fenomeen wisselt zich gedurende de dag verschillende malen, net afhankelijk van wat je aan het doen bent.


Je mannelijkheid


Je linkerhersenhelft gedijt op logica, analyseert, telt, meet, beraamt plannen, maakt gevolgtrekkingen, volgt denkpatronen en daarin zit ons begrip van tegenstellingen zoals-mooi/lelijk, gevaarlijk/ongevaarlijk enzovoort. Kortom dit is ons aangeleerde gedrag, hieruit is ons onderwijs systeem ook op gebouwd en de grijze motor van de wetenschap. Kortom Meneer Ratio!


Of vrouwelijkheid


In je rechterhersenhelft daar bevinden zich wonderlijker werelden, daar zien en beleven we dingen die 'denkbeeldig' zijn. Die alleen voor ons geestesoog bestaan, je fantasie, je creativiteit, je voorstellingsvermogen. Hier komen onze herinneringen weer tot leven, kunnen we figuren en vormen verbinden, schieten ons ideeën te binnen en kunnen we visualiseren. Kortom Mevrouw Fantasialand.


Je kind


Kinderen tot een jaar of acht gebruiken het meest hun rechterhersenhelft. Voor hen is niets onmogelijk, zien geen gevaren of belemmeringen. Daarom spelen, tekenen en fantaseren kinderen zo makkelijk. Dit wetende is het nu ook makkelijk om het verband te leggen tussen tekenen en welke hersenhelft dan actief is.


Even testen


Dan nog even terug komend bij de inspiratieloosheid van de vorige keer. Want als je nu geen inspiratie hebt...weet je nu in welke hersenhelft je dan zit en dus gewoon de ander moet activeren en dankzij de yoga heb ik je ook verteld hoe je daar zou kunnen komen...gewoon ademen door je linkerneusgat zou je creativiteit moeten laten stromen.....

Misschien eens een testje waard...


Binnen of buiten


Werken met je linkerhersenhelft leert je meer over hoe jij je verhoudt ten opzichte van je buitenwereld terwijl werken met je rechterhersenhelft zich meer richt op je hele binnenwereld. Ook een verklaring waarom je mandala (of andere creatieve uitingsvorm) zo'n mooie reflectie daarvan is. En leer je hiermee innerlijk 'kijken en voelen'


De spiraal


Even weer terugkomend op mijn spiraal. De spiraal is net als de cirkel een oeroud teken. Het symboliseert leven, loslaten, verdieping en levens-cylcus / levenspad. De spiraal is een voorstelling van de reis van het innerlijke leven.

Het staat ook symbool voor groei, uitzetting en kosmische energie

Door de Kelten werd de  spiraal als symbool voor de zon gebruikt en het is ook een oud symbool van de godin, de baarmoeder, vrouwelijke slangenkracht, voortdurende verandering, en de evolutie van het universum.

Jouw spiraal


Kijk nu nog eens naar je getekende spiraal, hoe heb je hem getekend? van binnen naar buiten? met de klok mee of er tegen in? Je kunt een spiraal namelijk op vier manieren tekenen.

Van binnen naar buiten/linksom.

Van binnen naar buiten/rechtsom.

Van buiten naar binnen/linksom en

Van buiten naar binnen/rechtsom.


Comfort-zone


Met wat ik hierboven heb geschreven, kun je hem dan ook een beetje analyseren....

Teken je naar links dan richt je je op het verleden of op je ratio. Teken je naar rechts dan richt je je op de toekomst of je fantasie. Teken je van binnen naar buiten dan richt je je op je buitenwereld. Teken je van buiten naar binnen, dan richt je je op je binnen wereld.

Kijk maar eens of je dat herkent...als zijnde je comfort-zone wellicht? of de situatie waarin je je nu bevindt?De spiraal in mijn mandala...moest anders....en hoewel ik dat in mijn hoofd 'bedenk' komt het toch uit mijn onderbewuste....

Ik tekende hem van buiten naar binnen en de rechterkant op...

Richt me op mijn binnenwereld, de fantasie en de toekomst...

klopt wel een beetje of eigenlijk heel erg....alhoewel ik mijn verhaal graag met jou deel...ik schrijf hem voor mezelf, vanuit mezelf, over wat mandala tekenen met me doet.....keer daarvoor naar binnen maar richt me ook op de toekomst...het schrijven van dat avontuur en het weer krijgen van nieuwe inspiratie voor een mandala!

2.093 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page