top of page
  • Sonja Jacobi

Mandala tekenen, mediteren en mijn 6 tips


Mandala tekenen en mediteren lijken best wel op elkaar..het brengt je allebei naar de stilte in jezelf. Mediteren doe ik al heel wat jaren, mandala tekenen nog maar een jaar maar ik heb al veel overeenkomsten ontdekt. Nu denken mensen dat mediteren iets voor geitenwollensokken-types of zoals mijn tieners me corrigeren "dat is tegenwoordig hipsters" maar het raakt zo langzamerhand steeds meer ingeburgerd in de moderne levensstijl. Wat is jouw mening..is mediteren iets voor jou of heb je daar een-ver-van-mijn-bed-gevoel bij..

Beginnen met mediteren

Mensen beginnen vaak met mediteren om ergens van af te komen. Van onrust, slechte neigingen of gewoonten of van illusies (zoals dat je tijdtekort hebt😉) Mediteren is een onderdeel van een Mindful-ness programma iets wat in ons dagelijkse hectische wereld steeds door meer mensen wordt ontdekt en toegepast. Sommige bedrijven bieden het aan als “gezondheids” programma ter preventie van langdurig ziekte verzuim. Onze maatschappij is steeds meer “demanding” geworden we moeten steeds meer. Allemaal vanwege onze carrière, consumptie, emancipatie, money, techno maatschappij.

Stress is het gevolg

Door deze structuur ervaren we steeds meer stress, het valt niet mee om alle ballen netjes in de lucht te houden. Hier een leuk filmpje over stress…hoe zwaar is jouw glas? Hier hoor je ook dat er balans moet zijn in de hoeveelheid stress in je leven, anders word je last te zwaar. Op het moment dat we de kans krijgen om met een helicopter-view naar dit leven te kijken ga je je afvragen of dit het dan eigenlijk is....of dit is waar we als mens voor op aarde zijn gekomen..is dit normaal of zijn/worden we door “de maatschappij” in dit vormpje geduwd.

A little bit of happiness

Ik schreef al eerder in "vertrouwen in de flow': om alle ballen in de lucht te houden moeten we ons leven georganiseerd houden, maken we to-do lijsten, planning-schema’s en werken we aan onze timemanagement. Zijn we gehecht aan onze spullen, onze veiligheid (huis-geld-werk) die we om ons heen gebouwd hebben. Het is alleen dat we daardoor steeds meer van de zin van het leven vervreemden, steeds meer de connectie kwijtraken met waar het werkelijk om draait. Uiteindelijk streven we met zijn allen maar naar een ding: een beetje geluk en waar dat geluk uit bestaat is voor iedereen verschillend maar het helpt om je eens af te vragen..wat maakt je werkelijk gelukkig?

Mijn reden om te mediteren

Mijn reden om te gaan mediteren was eigenlijk vanuit een soort van heimwee. Ik had ooit tijdens een zwangerschapsyoga les een ervaring gehad en die wilde ik opnieuw beleven. Yoga is een vorm van beweging waarbij je in allerlei verschillende poses gaat staan. Dit in een flow, dus vlot achter elkaar of je blijft wat langer in de zelfde pose. Deze houdingen hebben allemaal hun eigen naam: van zonnegroet tot down-facing dog, cat-stretch, cow-pose. Ze hebben ook een benaming in het sanskriet, die zijn voor mij erg lastig onthouden op de ‘Savasana’ na. Als ik dat woord hoor maakt mijn hart een yoga-sprongetje 😆 De Savasana is vaak de laatste houding van de les in totale ontspanning, maar je nog wel bewust, waar je lekker warm onder een dekentje, de les op je spieren laat inwerken.....een cadeautje!


Bijzondere ervaring

Tijdens de Savasana, gedurende die zwangerschaps yogales, ervaarde ik een meditatieve toestand wat ik noem dat ‘het licht in mijn hoofd aanging’, een soort van trance-toestand maar waarin je je nog zeer bewust van alles bent. Het is lastig te omschrijven maar wellicht herkennen mede-mediteerders het. Dat was zo’n fijne ervaring dat ik het nooit vergeten ben en ik het graag weer wilde ervaren. Hoe ik dat moest doen wist ik echter niet en 'uit zichzelf' kwam het niet, hoe vaak ik ook mediteerde. Waarschijnlijk omdat ik het te graag wilde en te hard probeerde…en dat werkte waarschijnlijk averechts weet ik nu, om je hersenen in deze staat te krijgen moet je ze juist ‘ontspannen’ en niet inspannen en het denken loslaten.


Toeval bestaat niet…alleen synchroniciteit 😀

Per ‘toeval’ leerde ik via het boek “de Gabriel Methode” van Jon Gabriel dat hij dit SMART-modus noemt en dit een toestand is waarbij je hersenen een zeer ontspannen en plezierig niveau bereiken, die experts alfabewustzijn noemen. Het is een toestand die je hersenen ook bereiken vlak voordat je gaat slapen. In zijn boek leerde hij me een techniek om het 'op te roepen'. Eigenlijk door je op iets anders te concentreren en je zo je gedachten op ‘sudderen’ te zetten. Dat deze oefening zou leiden tot "mijn" meditatieve trance wist ik toen nog niet tot het gebeurde! Daarna heb ik het getraind en nu kan ik het zelfs in een drukke metro 'oproepen’ en daarmee een gevoel van ruimte creëren. Dus mediteren is zeker te leren.

Mediteren kun je leren

Maar het is voor veel mensen lastiger dan verwacht..met name door de ‘regels’ die er rondom gecreëerd zijn. Boeddhisten mediteren elke dag voor uren, dat is in onze huidige maatschappij niet mogelijk. Een van de 'regels’ is dus ook dat je elke dag moet mediteren om het 'onder de knie te krijgen' en dan het liefst van tussen de 10 minuten tot een uur. En dan wat je ‘moet’ doen: eigenlijk niet veel…stil zitten en aan niets denken…maar dat is dus zo makkelijk niet en hoe meer je het probeert...hoe meer je ervan verwacht hoe frustrerender dat het wordt..


Gewoon je best doen

Hoe meer je dit ‘probeert’ hoe lastiger het lijkt te worden..

Ik heb heel veel vormen van meditatie uit getest, er super veel over gelezen, iets moest toch werken? Toen ik ging mediteren had ik daar bepaalde verwachtingen van…dat het me iets zou opleveren…niet goed wetende wat precies, behalve dan die toestand van ‘het licht in mijn hoofd aan zetten’ maar hoe hard ik het ook probeerde…dit gebeurde nooit. Ook was het super lastig om elke dag te mediteren, in het begin deed ik het een beetje stiekem op momenten dat er niemand thuis was en ik ongestoord mijn ding kon doen, bang van wat mijn omgeving ervan 'zou vinden'


Evolueren in mediteren

Dus eerst zonder dat iemand wist dat ik mediteerde maar later trok ik me hier niet zoveel meer van aan, trok me gewoon terug op een rustig plekje en kondigde aan even niet gestoord te willen worden, dat gaf al meer mogelijkheden.

Toen ik de SMART-methode kon toepassen werd het makkelijker en werd mediteren een soort van thuiskomen bij jezelf en de buitenwereld de buitenwereld te laten. Even niets belangrijk te laten zijn, geen to-do lijstjes, geen moeder-zijn, geen echtgenote of wat dan ook moeten zijn, ego ontkoppeling.

Toen kon het het ook bij de yogagroep en het gekwebbel om me heen, laten passeren als observator, wel merkte ik als ik begon met mediteren deze energie vaak over ging op de groep en iedereen 'Zen' werd.

Deze persoon legt dit heel mooi uit "the trick of meditation"


Opnieuw aan het mediteren..

Na mijn verhuizing naar Parijs heb ik het weer opgepakt, deed een paar keer mee met een challenge om mijn ‘zielsmissie’ te ontdekken, daarna een meditatie challenge en ontdekte zo een visioenen meditatie van Maria Johanna. Die waren heerlijk om te doen. De visioenen meditatie of geleide meditatie had ik vaker gedaan maar nu durfde ik de 'leiding' los te laten en mijn eigen pad te volgen dat bracht me weer een hele nieuwe meditatie-dimensie. Ik liet los dat ik het elke dag 'moet' doen, ik liet los dat het een bepaalde tijd 'moet’ duren en ik liet mijn verwachting los en genoot gewoon van wat er per keer gebeurde en soms was dat niets en soms heel verassende dingen.

Uiteindelijk leerde ik:


Je zielsmissie kun je niet ontdekken, je missie vindt jou…

Wat ik in mijn vorige blog al vertelde...in de stilte gaat je hart gaat spreken...tijdens een meditatie 'hoorde' ik het woord synchroniciteit het bracht me uiteindelijk bij mijn huidige missie: mandala tekenen en hierover blogs schrijven…waar het me gaat brengen weet ik niet….ik weet alleen dat het goed voelt, het resoneert met me, ik heb er lol en plezier in, ik kom er steeds vanzelf bij terug... waardoor het eigenlijk als vanzelf gaat en dat het me gebracht is met een reden, welke reden? Geen flauw idee...😉 Om een of andere reden vind ik dat ook niet belangrijk om te weten, maar laat het gebeuren, geniet van de reis en rest laat ik over aan het universum, die gaat ook daarvoor zorgen. Ik hoef alleen maar het spoor van de synchroniciteit te volgen.


Zou jij ook willen mediteren?

Hier een leuke link met verschillende meditatie oefeningen voor beginners

of de meditatie challenge van Maria Johanna

Of heb je al gemediteerd en 'lukt het niet?' denk je dat jij dat niet kunt?

Dan is hier een leuk blog dat precies zegt waar het op staat: mediteren kan niet mislukken het enige wat er eigenlijk ongewenst is: dat je luistert naar die vervelende stem in je hoofd die zegt dat je het niet kon, dus niet kan en nooit zal kunnen..


Mandala tekenen en meditatie

Als je de inspiratie bij het mandala tekenen een beetje kwijt bent of je de stilte in je mandala niet goed kunt bereiken...je hoofd blijft te veel kwetteren: dat je het niet kunt, dat het steeds verkeerd gaat, dat je het nooit zult leren etc. etc. (ja het verstand zegt tegen iedereen dezelfde dingen 😉) dan is het wellicht zinvol om als je gaat zitten om te tekenen.. te starten met een meditatie. De lessen van de Mandala Academie-basiscursus beginnen met een kleine meditatie, heerlijk om zo te beginnen. Dan ben je dus al een beetje op weg naar de stilte en kun je die meenemen in het mandala tekenen.


En dan mijn tips:
  1. Neem de tijd die je nodig hebt of prettig vind, 5-10-20 minuten of een uur? alles is goed

  2. Bepaal je minimale voorwaarden: een rustige ongestoorde omgeving en doe het op momenten dat je het kunt en dat je er behoefte aan hebt, is dat elke dag? prima, is dat een keer per week…ook goed.

  3. Hoe meer dingen je uit probeert, daar leer je mee wat voor jouw werkt en je het prettigste vindt en daarmee kun je je minimale voorwaarden weer mee aanpassen en heerlijk mee laten groeien, want niets blijft ooit hetzelfde..

  4. Oordeel niet over je meditatie, ga het niet analyseren, er is geen goed of fout. Je mag het wel opschrijven wat er gebeurt maar zonder oordeel...gewoon als observator

  5. Het is niet iets dat je niet kunt en vertrouw op het proces

  6. Tot slot….laat al je verwachtingen los en ga ook mediteren vanuit je flow…

Voordat ik mijn blog ga plaatsen lees ik hem nog even door...en besef me dat alle tips die hier boven voor meditatie staan ook helemaal opgaan voor het mandala tekenen, eigenlijk door heel het verhaal kun je dingen lezen die zowel voor mediteren als mandala tekenen opgaan....gewoon toeval of toch synchroniciteit 😉

Vind je wat ik schrijf, herkenbaar/leerzaam/leuk of gezellig?

laat het me dan weten en klik hieronder op het hartje,

krijg je van mij nu hier al een ❤️tje terug 😊

Je kunt me volgen op Facebook en Instgram Mandala-synchroniciteit

en..

Ohhh ik vind het onwijs leuk als je mijn blog hieronder deelt met andere mandala liefhebbers of een berichtje achterlaat 😘

152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page