top of page

Mandala-synchroniciteit

Mandala tekenen is niet zo maar een mooie tekening maken, mandala tekenen is zoveel meer....het neemt je mee op een reis vol onverwachte dingen, toevalligheden of signalen.. tenminste als je hiernaar luistert. 

Door je mee te nemen op mijn reis hoop ik je te leren zelf te kunnen luisteren naar wat jouw eigen mandala-reis je wil vertellen.. 

Ik voelde dat ik dit blog moest gaan schrijven omdat het me een goede manier leek om jou te laten delen in de leuke ervaringen en belevingen die het mandala tekenen je brengen. Ik ben geen expert in het "lezen" van mandala's maar ik bestudeer wat het met me doet en hoe meer ik dit bestudeer en er zelf gebruik van maak  hoe meer ik zelf ervaar wat het je kan brengen, op allerlei gebied..ook op synchroniciteit..

 

Mijn zoon vroeg me waarom ik zo'n lastige naam voor mijn blog had uitgekozen, het lijkt weliswaar niet voor de hand liggend maar het was een synchroniciteit 😉 

Ik zocht een naam voor mijn mandalablog en mediteerde het woord synchroniciteit......en dat was een synchroniciteit! 

Als je nu het spoor bijster bent neem ik je dat niet kwalijk, vergeet dit bovenste even en lees rustig verder ik hoop dat het hieronder duidelijk gaat worden 😀. 

Eerst iets over de Mandala..

Een mandala betekend in het Sanskriet, cirkel. Het is een religieus en ritueel symbool in het Hindoeïsme en Boeddhisme en vertegenwoordigd het oneindige, het universum. Als je hier vanuit gaat is je eigen getekende mandala een microkosmos 😉 een spiegel van je eigen interne universum..

Boeddhisten maken hun eigen mandala's met allerlei gekleurd zand, dat vergt een grote concentratie en is een oefening in geduld...erna vernietigen ze dit weer...voor velen onbegrijpelijk maar deel van het proces. Het gaat niet om het eindresultaat maar om de weg er naar toe, de reis...


De basisvorm van de meeste mandala's is een vierkant met 4 poorten in de vorm van een T, daarbinnen bevind zich een cirkel met een centrum, vanuit dat centrum vertrekken evenwijdige radialen, een soort spaken, die de figuren in de cirkel in balans brengen.


In diverse geestelijke tradities wordt de mandala gebruikt voor het focussen van de aandacht, als een geestelijk geleidingsmiddel en als hulp bij meditatie of trance opwekking.

Niet alleen in het boeddhisme 

Niet alleen in het boeddhisme komt de mandala voor, als je begint met het tekenen van mandala's zie je ineens overal om je heen mandala's of mandala vormen, in de natuur, in de architectuur, overal 😊 en als je je daarvan bewust word heb je een schat aan inspiratie om je heen...


Het mandala tekenen en kleuren is de laatste jaren steeds populairder geworden, kleuren kan toch iedereen en je hoeft geen tekentalent te hebben om een mandala te kunnen tekenen. Het kleuren en tekenen brengt je in een vorm van ontspanning, het werkt enorm stress reducerend en het maakt je Zen. Eenmaal begonnen is het ook erg verslavend, je blijft mandala's maken/kleuren alsof je besmet bent met een soort virus, een soort drugs...

Daarvoor heb ik mijn eigen theorie, en dat moet je zeker eens gaan lezen het blog "verliefd worden op je mandala" want daarin staat mijn verklaring voor 'de verslaving' van het mandala tekenen..

Maar voor je dat gaat doen....lees eerst het volgende over de Synchroniciteit van Dr. Jung.

Bij het krijgen van inspiratie voor dit blog kwam het woord synchroniciteit bij me boven tijdens een meditatie...niet helemaal zeker waarom en wat het was ging ik dit opzoeken..het betekent letterlijk "gelijktijdigheid"


De term synchroniciteit is in 1930 bedacht door de Zwitserse psychiater/psycholoog Carl Gustav Jung. Er is sprake van synchroniciteit als twee of meer gebeurtenissen min of meer gelijktijdig optreden in een voor de betrokken persoon zinvol verband, deze persoon ervaart het als meer dan gewoon toeval. Een bekend voorbeeld is dat je denkt aan iemand die je dierbaar is en deze persoon belt je op datzelfde moment..het zijn van die AHA momenten een instantaan voelen en weten...dit is geen toeval! en wat ik noem lessen van het leven. 


Bij de spirituele levensbeschouwing wordt synchroniciteit gezien als een soort signaal met een sturende functie. Het herkennen van de tekenen van synchroniciteit is slechts een begin. Door middel van meditatie is het mogelijk open te staan voor dergelijke signalen en ervan te leren:  AHA 😀

​

En dan de Synchroniciteit
Aha...puzzelstukjes op zijn plek

Diezelfde Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung was de eerste die de mandala introduceerde in de westerse wereld...toen ik dit las was hier weer een AHA-moment, de combinatie mandala en synchroniciteit komen bij hem samen en wat hij zegt over de mandala was mijn volgende herkenning en zo was de naam van mijn blog een feit..

I sketched every morning in a notebook a small circular drawing, ...

which seemed to correspond to my inner situation at the time. ...

Only gradually did I discover what the mandala really is:

... the Self, the wholeness of the personality, which if all goes well is harmonious.


— Carl Jung, Memories, Dreams, Reflections, pp. 195–196.

 

​

het 'tegenkomen' van het woord synchroniciteit in mijn meditatie terwijl ik een naam zocht voor mijn blog was een synchroniciteit... 

​

Startend...kon ik het nog niet zien...mijn doel, mijn missie..

Toch kwam ik vaak uit op Healer...maar ik vatte het niet...

Tot de synchroniciteit zijn werk deed en deze quote liet zien...

​

Dit vat het samen...alles wat ik hier deel...en ik ben overtuigd dat iedereen zijn eigen pad te wandelen heeft...en ook ieder zijn eigen oplossingen maar onze paden  hebben veel overeenkomsten....dat je oplossingen zelf moet ontdekken en vinden maar dat soms handig is een gids te hebben...

We kennen van ons stoffelijk lichaam...de zelfheling...maar de mens kan dat op elke vlak...Mind, Body and Soul...

​

Ik eindig weer waar ik mee begon want daarom draait mijn blog... 

En DUS....

Mandala tekenen is niet zo maar een mooie tekening maken, mandala tekenen is zoveel meer....

het neemt je mee op een reis vol onverwachte dingen, toevalligheden of signalen.....synchroniciteiten.... tenminste als je hiernaar luistert.

bottom of page