top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De symbolen van de reizende mandala

De postbode hoor ik met moeite iets door de brievenbus duwen...dankzij een handige post-App weet ik wat voor post er vandaag komt dus ik snel welwillend toe om hem te helpen. De post die ik verwacht past maar net door de klep en ik kom graag helpen om de kostbare inhoud te beschermen. Aan de andere kant van het raampje in onze deur, krijg ik van de bezorger een dankbare glimlach. Vandaag komt namelijk mijn reizende mandala terug! Altijd een zeer spannend en leuk moment om van te genieten!


Al vaker


Ik weet inmiddels niet meer hoe vaak ik al meegedaan heb met dit leuke fenomeen maar ik dacht een keer of 6-7? In ieder geval, 2x live, rond de tafel en dan nog 4 of 5x per post. Ik heb er ook al vaker over geschreven, maar het blijft zo super verwonderlijk hoe 3 of 4 verschillende personen, die willekeurig aan elkaar gekoppeld zijn, een proces starten van het maken van 1 gezamenlijke mandala en daarbij altijd perfect de energie van de starter weten te op te pikken.


De energie van de reizende mandala Voorjaar en najaar 2017


Beginner


Het groepje waar ik in zit zijn allemaal 'beginnelingen qua reizende mandala' vertellen ze me, maar dat maakt niet uit voor het proces. Werken in een mandala van een ander vraagt altijd een vorm van aanpassing, voelen en aftasten, je toe bewegen naar een ander en tegelijk bij jezelf voelen hoe je kunt voortzetten wat een ander is begonnen....maar ook... wat voor belemmeringen je bij jezelf tegenkomt.

Dat zijn processen die er zijn bij zowel de beginner als iemand die dit al eens ervaren heeft, voor de laatste is er natuurlijk herkenning van die processen maar ze blijven zich herhalen....


Aanpassen


Ik kan zeggen of dat je nu een mandala aan moet vullen bij een gevorderde reizende-mandala-tekenaar of bij een beginner, het is precies hetzelfde proces.

De grootste kunst is om een mandala te maken waarvan je niet kunt zien waar de ene geëindigd is en de volgende begonnen, de figuren en patronen herhalend en iets eigens toe te voegen en als dat is gelukt dan mag je jezelf 'promoveren tot gevorderd' 😉


Losse randen


Ik merk dat ik daar een beetje tegenaanloop, deze ronde... ik zie prachtige randen voorbij komen maar soms ook super los-staand van wat de voorganger is begonnen. Nu weet ik, omdat ik graag het tekenproces analyseer: "In het tekenen is er geen goed of fout", net als in het leven...het is alleen een andere manier.

Het is je eigen reactie er op, wat het een leuke of minder leuke ervaring maakt of een moeilijker of makkelijker proces...

Feit blijft, als je eigen aanvulling er eenmaal staat dan ben je er superblij mee!

met dank aan Ingrid, Saskia en Heddy

Afbakening


Bij de mandala is een rand een grens, een afsluiting en dat maakt het voor een ander moeilijker om aan te vullen, je moet het dan bewust weer 'openbreken' of je maakt je eigen rand. Maar de uitdaging van samen een mandala maken is toch ook wel om te leren te werken in een mandala van een ander...daarin is een tekening toevoegen al lastig maar nog een grotere uitdaging is om in de 'personal-space' van een ander te gaan tekenen, zonder afbreuk te doen aan het werk van de ander maar meegaan in de energie!


Jezelf tegenspreken


Terwijl ik het bovenstaande schrijf en naar mijn eigen teruggekomen mandala kijk, voel ik dat 1 ding in mijn uiteenzetting niet helemaal klopt. Ik heb namelijk een mandala teruggekregen die uit allemaal ringen bestaat, je ziet precies wie wat gemaakt heeft maar dat maakt de schoonheid er niet minder om. Sterker nog, het past helemaal bij deze mandala! en bij mij! dus nogmaals "Er is geen goed en er is geen fout!" Een beginners en gevorderde mandala hebben beiden hun eigen charme..


Wat is de aantrekking?


Ondanks de ringen, ben ik meteen superblij als ik mijn mandala zie en vind hem geweldig mooi! Als ik erna even ga zitten en de verhalen die erbij zitten lees dan neemt de bewondering alleen maar toe. Ik geef toe dat is ook een deel van de charme, het verhaal van wat iedereen vindt van de ontvangen mandala, in wat voor proces ze zelf komen en waarmee ze het aanvullen..


Symbolen


Wie me een beetje kent weet dat ik dol ben op de symboliek van de mandala en de synchroniciteit ervan. Ik ben mijn mandala begonnen met een Triskelion in de vorm van 3 verbonden spiralen, die symbool staan voor de "zon/Licht en vertrouwen". Aangevuld met 3 lotusbloemen: symbolen van groei.

De originele inspiratie was met narcissen maar ik heb die aangepast naar lotusbloemen, begrijp nu, terwijl ik dit schrijf, ook opeens waarom!

Weer mooie synchroniciteit!


Oneindigheid


De tweede rand gaat de volgende tekenares verder met het vertrouwen en groei....daar past perfect bij het Infinity-symbool of de Lemniscaat mooi bij wat symbool staat voor oneindigheid. Zo krijg je 'oneindig vertrouwen' en 'oneindige groei' schrijft ze, 'met daarbij balans tussen lichaam, geest en ziel uitgebeeld in het Merkaba-symbool'.

Ze moest eens weten...het blog van vorige week vertelt nog precies waar ik mijn vertrouwen in leg...maar dat blog staat nog niet online als ik mijn mandala terug krijg...


De derde ronde


Die is prachtig mysterieus maar de beschrijving erbij maakt het af, of nee, verbind het......

Het OHM teken herken ik wel, het ander niet direct maar dat omschrijft de tekenares als het symbool voor "innerlijke kracht", na verder zoeken op het internet kom ik tot de ontdekking dat het Zibu Angelic Symbols zijn en over het OHM teken zegt ze: "het Chanten van OHM helpt om te focussen en je bewustzijn van interne spanningen af te brengen". Prachtig toch!


De laatste ronde


De laatste ronde is voor de maker altijd een uitdaging, het is aan jou om de mandala 'compleet' en 'af' te maken, af te sluiten, letterlijk.

Koesteren wat er voor je al is gemaakt en 'eer aan de kern' te geven. Deze tekenares doet dat perfect....vergroten wat zichtbaar mag zijn naar de buitenwereld met knal oranje Lotus bloemen aangevuld met spiralen. De lotusbloemen en hun mooie felle kleur daar worden als eerste mijn ogen naar toegetrokken, oranje staat voor mij voor vuur en passie en de spiralen hebben als betekenis je spirituele pad!

Precies het proces waar ik afgelopen periode mijn energie aan heb gegeven.


Compilatie

Elke Tekenares is natuurijk een eigen mandala gestart en heeft die teruggekregen en hopelijk zijn ze er net zo blij mee als ik met het mijne!


Hiernaast nog een compilatie van de mooie verschillen die puur ontstaan omdat iedereen start met een eigen 'energie', een eigen 'kern' en waarna de anderen voortborduren op die energie.


Wat ik wel weet is dat het zo goed bevallen is, dat we nog een tweede ronde zijn begonnen...als het goed is krijg ik vandaag de eerste ronde weer binnen....ook heel symbolisch toch?
148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page