top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De mantra van je mandala

Ik mediteer graag met een mantra, een manier om je gedachten tot rust te brengen. Een repeterende zin of woord met een diepere betekenis die je tot rust brengen. Bij het tekenen van een mandala kan dat ook, maar is voor mij wel een grotere uitdaging. Bij het tekenen vind ik het ook heerlijk om mijn gedachten te laten kabbelen, maar als ik begin met een mantra is dat kabbelen van die gedachten nog inspirerender..


Wat is een mantra


In het Sanskriet betekent ‘Man’ gedachten en het achtervoegsel ‘tra’ betekent instrument en een mantra is dan letterlijk een instrument van ons denken dan zich concentreert, intensiveert,en vergeestelijkt ons bewustzijn. Mantra meditaties zijn meditaties waarin een repeterend geluid, woord, zin of affirmatie de focus van onze gedachten is.


"Ohm, Om of aum"


Bij geluid moest ik ook even denken maar het geluid…’Ohm’ is daar een mooi voorbeeld van.

Ohm geeft een bepaalde trillingsfrequentie die overeenkomt met de oertrilling van het universum: de oertoon. Het is lastig om uit het Sanskriet 1 vertaling van het woord ohm te halen en kan worden vertaald als de bron, God, het universele, alles, eeuwigheid, oneindigheid. Ohm is de alles scheppende klank en tegelijk ook de beleving van het oneindige.


Chanten


Ik weet niet of je de ervaring hebt om het woord 'Ohm' samen met anderen te chanten (Chanten is een actieve vorm van meditatie, je zingt teksten of mantra’s) maar persoonlijk vind ik dat geweldig...het geeft een enorme ontspanning en rust. We doen het wel eens bij de yoga. Door 'Ohm' te chanten, help je je lichaam en je geest herinneren je aandacht naar binnen te keren en alle andere dagelijkse dingen even van je af te zetten.


Japa


Het reciteren van een mantra staat bekend als Japa, wat letterlijk mompelen of fluisteren betekent. Ook de westerse wereld kent een soort van mantra reciteren denk maar aan de wees-gegroetjes bij het bidden van een rozenkrans.


Spiritualiteit


De mantra word verondersteld je te helpen het lawaai uit je bewustzijn te verwijderen, zodat je ruimte kunt maken voor een idee waarop je je wilt concentreren. Een mantra is een idee, een filosofie of een wereld overzicht, geconcentreerd in 1 zin of soms zelf in 1 woord of geluid.


Komen bij de bron


Mijn Yoga lerares wees ons heel mooi op de huidige storm, ga maar eens voelen wat de wind met je doet, ervaar de onrust, het lawaai, de kracht...en ga dan weer naar binnen...en ervaar de rust.

Dat is ook het spirituele doel, daarvan word gezegd dat een mantra de gebruikelijke schommelingen (de wind) van ons bewustzijn dempt en vervolgens het bewustzijn naar zijn bron in het zelf stuurt…


Ook bij je mandala


Dit is ook al een gevolg van mandala tekenen, terug komen bij je bron.... maar met een mantra versterk je dit natuurlijk ook nog eens!

Ik heb in 2017 ooit deze mandala gemaakt, met het Ohm teken. Een prachtige om bij dit blog te plaatsen. Het heeft me een heel weekend gekost om hem te vinden...van alles weer tevoorschijn gehaald (Wind) en tegelijkertijd de kans gehad weer dingen op te ruimen en op hun plaats te laten komen 😉 en gisteravond vond ik hem...en had ik rust 🙏

Je mantra vasthouden


Dat is misschien nog wel het lastigste. Ik merk vaak dat ik begin met een mantra maar dan al snel toch weer afdwaal naar mijn gedachten.

Het helpt me dan een muziekje met de mantra op te zetten of de mantra op een blaadje te schrijven en deze bij mijn tekenwerk te leggen…

Het helpt je vervolgens te concentreren op je tekening, het herhalen van je mantra in je geest zal je volledig onderdompelen in een idee en je dichter bij je doel brengen..


Je mantra geef je mee aan je tekening


Als je je gedachten kunt uitschakelen, je verwachtingen van je tekening los kunt laten. Een beetje het: ‘niet denken maar doen’ gevoel…zonder oordeel…gewoon gaan.

Soms lijkt dan iets ‘doelloos’ maar juist bij het mijmeren, het wandelen, het pelgrimeren, het tekenen komt je dichter bij jezelf en bij je eigen universum in je mandala.

Als je dat kunt dan ontstaan er soms onverwachte kunststukjes en weet je soms jezelf te overtreffen…of te verrassen!


Mantra


Toeval of niet.....deze mandala had ik ook een mantra meegeven, die komt bij me binnen en geef ik dus maar een verdiend plaatsje..


Namasté,

My soul honors your soul.

I honor the place where the entire universe resides

I honor the light, love, truth, beauty and peace within you because it's is also within me.

In sharing we are one...


Wil je zelf deze mandala ook tekenen?


De Ohmandala vind je hier, Je ziet hier ook meteen mijn truc, getoond door Kim, om het midden van een A4 vel te vinden 😉En het resultaat in de week erna...(na ongeveer 10 minuten) zie je in deze video voorbij komen


326 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page