top of page
  • Sonja Jacobi

De symbolen van je mandala


Op de Facebook site schreef ik twee weken terug al: ‘Ik ben volop bezig aan een mandala met als thema Zuid-Amerika.. Hij vordert gestaag..."neemt zijn tijd“

Ik hoopte hem dus af te hebben voor het blog van vorige keer..

Maar in haast je mandala af willen maken...schiet je het doel van het maken van een mandala voorbij...

Het genieten, het tot rust komen, het komen bij jezelf, even tijd en aandacht geven aan je interne kleine universum..

Azteekse kalender

Ik heb hem dus op mijn gemak afgemaakt, gewerkt aan de symbolen en de kleuren en dit is weer zo’n exemplaar die de vlinders in mijn buik doen fladderen. (verliefd-zijn-op-je-mandala)

Het thema was eigenlijk een azteekse kalender en daar zie je nog vaag de sporen van, maar ook deze mandala begon aan een eigen reis, kreeg zijn eigen symbolen en ik neem je mee in mijn ontdekkingstocht..

Symbolen

In een mandala kun je naast kleuren en vormen ook symbolen tekenen, deze cursus daagt je daarin uit. De symbolen die je kiest hebben vaak ook een betekenis en ik vind het altijd leuk om me daar voor mezelf ook nog een beetje in te verdiepen. De plaats waar ze terecht komen in je mandala kan je ook nog iets vertellen, daar verdiep ik me niet verder in…de symbolen op zich vertellen me al meer dan voldoende..

Zuid-Amerika

Met het thema van Zuid-Amerika in mijn hoofd begin ik inspiratie te zoeken op mijn favoriete medium: Pintrest. De eigenlijke kalender heeft als centrum het hoofd van de zonnegod: Tonatiuh. Ik moet zeggen hij is niet moeders mooiste en word het meest geassocieerd met rituele mensen offers, niet mijn gedachtegoed maar al inspiratie zoekend word ik aangetrokken door de maangodin Coyolxauhqui

Het Centrum

In het centrum van alle mandala’s uit de summerschool staat een gezicht, dat is de basis, de kern, in de kern is het nu-moment, verbeeld hoe en waar je bent in het nu.

Het is ook je stilte moment…dus contact met je ware ik. Het mooie is, als je daar een gezicht tekent, teken je je innerlijke: puntje, puntje, puntje…nou vul maar in…in mijn geval dus de maangodin..

Maangodin

Al zoekende zag ik dit masker, ze sprak me aan en ze blijkt de zus te zijn van de zonnegod uit de oorspronkelijke opzet, met een leuke, of eigenlijk intrigerende mythe erbij. Ze heeft haar ogen dicht als teken van de nacht en wordt elke maand opnieuw herboren. Ze is de belichaming van de vrouwelijke en kosmische energie en staat symbool voor dood en wedergeboorte. Ze is een krijger met rinkelende bellen op haar wangen en een totem van sexualiteit. Het is grappig dit achteraf op te zoeken en te lezen en zorgt weer eens voor een grote glimlach op mijn gezicht. Ik blijf nog altijd aangetrokken (of ben weer teruggekomen bij) de vrouwelijke energie

Kokopelli

Aan de buitenste rand teken ik nog enkele figuren, bovenaan komt Kokopelli de gebochelde en dansende fluitspeler en hij is een vruchtbaarheidsgod van de oude indianen. Een mythologisch figuur dat al afgebeeld werd in de oudheid als een tekening op stenen maar hij spreekt ook in deze tijd nog steeds tot de verbeelding. Hij staat symbool voor vruchtbaarheid, overvloed en vreugde.

Er wordt gezegd dat hij, of een zak met zaad, of kinderen op zijn rug draagt om zo deze te verspreiden. Het is mooi om te lezen dat hij ook staat voor creatieve vrijheid en geluk brenger maar tevens word er steeds verteld dat hij ook een beetje een trickster of schelm is (een archetypisch figuur) wat natuurlijk buiten de lijntjes kleurt…en dit is een geschikte eigenschap bij elk creatief project, afwijken van het gebaande pad en iets wat ik bij de hele wereld-reis-cursus al aan het doen ben.

Hunab-Ku

Een symbool wat ik steeds tegenkwam bij het zoeken naar de azteken-kalender was de Hunab-ku. Zoals alle religies, in alle culturen van de aarde, hadden de Maya's ook geen naam voor een allerhoogste schepper-god. Het dichtst in de buurt van het concept van een schepper-god was alleen een symbool dat iets vertegenwoordigde dat niemand kon uitspreken. De betekenis van Hunab-ku: Galactische Vlinder (en daar lijkt het inderdaad wel op) vertegenwoordigde de zielen van alles dat eerder had geleefd en alles wat ooit zal zijn.

De Hunab-Ku was een symbool van het universele 'alles'. In sommige opzichten lijkt het op het Aziatische concept van Yin en Yang - Goed en Kwaad - Mannelijk en Vrouwelijk - bewust en onbewust en het kan deze strijdige krachten bijeenbrengen of in evenwicht brengen..... een prachtig symbool in mijn tekening.

Onder de Hunab-ku staat een vrolijk vogeltje, die inspiratie kwam in eerste instantie niet van Pintrest maar van een natuurdocumentaire over Mexico waar ze de mooie intrigerende Quetzal-vogel lieten zien. Het is het nationale symbool van Guatemala en staat voor de hemel, het hemelse en spirituele krachten. Ook staat hij symbool voor vrijheid omdat hij in gevangenschap altijd sterft. Zijn krachten, verschijning en mythologische waarde wordt ook vergeleken met die van de Fenix die steeds weer uit zijn eigen as herrijst. Voor mij heel symbolisch voor elke keer weer uit een moeilijke periode terugkomen bij jezelf..

Quetzalcoatl

Via de Quatzal komt ik automatisch uit bij een ander mythisch wezen: de Quetzalcoatl.

Deze word afgebeeld als een gevederde slang en duikt op in vele mythologische verhalen. Hij is de god van het licht, wind, geest en bewustzijn, van vitale energie, de oorsprong en je innerlijke godheid.

Quetzalcoatl betekent "gevederde slang". Dit stond voor het goede in de mens en was een van de weinige belangrijke goden aan wie geen mensen werden geofferd, dat is wel zo prettig. Coatl betekende tegelijk tweeling en slang, een schepsel dat de Azteken met de vrouwelijke psyche associeerden.

Wat vertellen de symbolen van je mandala je?

Symbolen kunnen dus in het groot getekend zijn maar ik ontdek ook dat in de maangodin die ik getekend heb nog 2 randen met een symbolische betekenis.

Het patroon met de golven staat voor de oceaan een patroon dat leven, verandering, continuïteit en het leven na de dood betekend.

De rand eronder is een patroon van haaientanden en die staan voor geluk, bescherming en aanpassingsvermogen.

Wat de symbolen je vertellen is natuurlijk heel persoonlijk…terwijl al deze symbolen door mij willekeurig gebruikt zijn gewoon omdat ik ze mooi vond of door ze aangetrokken werd, resoneren de betekenissen die ik tegenkom enorm met me en vertellen ze me precies over mijn recente verleden en het nu.

Verbazende andere symbolen

Verder teken ik nog willekeurig andere symbolen in de rand tussen de buitenrand en het midden. Nu ik het blog aan het schrijven ben, vind ik het leuk om zulke dieren op te zoeken in bijvoorbeeld deze orakelkaarten.

Eigenlijk gewoon voor de lol…mijn trickster-en-kokopelli-vibe….maar ook dit keer heeft de synchroniciteit mìj te pakken en weet me wèèr te verbazen..

De schildpad: Je bent momenteel te gefragmenteerd, probeer er alles aan te doen om weer te aarden.

De pinguïn: De periode van donkerte die je over je heen hebt gehad de laatste tijd is nu voorbij aan het gaan

De uil: Je voorouderlijke zielenbegeleiders bieden hun begeleiding aan, dus concentreer je aandacht op hun voortekenen.

(Deze mandala met al zijn betekenissen?😉)

De slang: De ervaringen die je op dit moment meemaakt zijn een inwijding van het vervullen van je doel als een genezer.

De valk: Grijp de kans die voor je ligt en wees vastberaden zonder dubbelzinnigheid.

Nou ja! en dan….flabbergasted..

De spin: Vertrouw op je creativiteit en uit het door het schrijven van inspirerende en verlichtende verhalen. (bij deze!😊)

De schelp: Weet je nog dat je in de schelphorens de zee kon horen ruizen? Intuïtief wist je dat zij je wat wilden vertellen (en dat je stil moet zijn om het te kunnen horen). Via de schelp kun je het weer horen – en gaan begrijpen.

Wat vertellen jouw symbolen in je mandala je?

261 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page