top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De loslaat-overgave-flow van je mandala

In de avond springen mijn man en ik in de auto om even wat 'gemakkelijks' te halen voor het avondeten. Ik draal nog wat want ik zit in de flow van het blog schrijven en mijn man staat ongeduldig op me te wachten. Hij vraagt me in de auto wat ik nog zo op de valreep aan het doen was en ik vertel hem over mijn inspiratie voor mijn blog. "Lezen veel mensen jouw blog eigenlijk?" vraagt hij. Het is duidelijk: hij niet haha! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet weet, omdat ik me daarmee niet bezig houdt maar kan het wel nazoeken want bij ieder blog staat door hoeveel personen het blog gezien of gelezen is. Het wisselt natuurlijk van blog tot blog maar gemiddeld zijn het ongeveer 50 personen, dit deel ik met hem en hij is duidelijk verbaast....


Nooit gevraagd..


Even voor de duidelijkheid, mijn man heeft niets met mandala tekenen en niet zo veel met spiritualiteit. Omdat mijn blogs over beide zaken gaan is hij niet een van mijn volgers en dat is prima! Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig of hij niet ooit een blog gelezen heeft en toen heel snel afgehaakt is....hij heeft het me nooit vertelt...en ik heb het nooit gevraagd besef ik me.


Mijn spinsels


Mijn blogs schrijf ik dan ook puur voor mezelf en niet voor hem. Het zijn mijn spinsels en ik hoop ermee mensen aan te spreken die in dezelfde frequentie zitten en om zo te inspireren.

Naast dat ik waarschijnlijk notoire 'niet lezers' heb van mijn blog heb ik ook een paar 'Diehard' fans, die vrijwel elk blog lezen puur om dat sommige blogs enorm resoneren en ze dat denk ik bij het volgende blog weer hopen te ervaren...


Symbiotische synchroniciteit


Deze engelen inspireren me op mijn beurt en werken in symbiose met me, niet bewust waarschijnlijk maar toch. Zo stuurde een van mijn engelen me een prachtige podcast van Jan Bommerez en Richard de Leth.

Ik heb nog maar 15 min geluisterd en vraag haar vervolgens...heb je mijn blog al gelezen? (die van 3 weken terug, mijn tijdlijn van het blog en het schrijfproces is niet lineair 😉 ) Wauw! het is het vervolg of een verdieping....in ieder geval een prachtige aanvulling!


Blogzaad


En ik kan dus niet anders dan ook een blog over te maken....

De podcast gaat over trauma dat op zich raakt me persoonlijk niet maar Jan Bommerez begint met te vertellen over het verdedigingsmechanisme: precies het deel wat ik vertelde en liet zien met het filmpje over David Hawkins waarin vertelt wordt over het sympatisch,- en parasympatisch-zenuwstelsel...wauw...synchroniciteit! en een prachtige aanvulling van wat ik schreef over overgave..


Universiteit van het leven


Ik ga er eens goed voor zitten en maak aantekeningen van het gesprek, gewoon voor mezelf om nog eens na te lezen en omdat wat je opschrijft blijft beter hangen. Dit is voor mij 'De universiteit van het leven' we kiezen de lessen die we mogen volgen zelf, geen voorgekauwd programma wat zegt dat je dit pad moet volgen om vervolgens je een hupeldepup diploma te halen. Maar puur voor persoonlijke groei 😊


Mijn aantekeningen


Wat uit mijn aantekeningen komt heb ik in cursieve tekst gezet, de rest zijn mijn eigen woorden. Jan Bommerez zegt heel mooi: "Emoties horen door ons heen te stromen zonder spoor achter te laten, we houden ze vast omdat we cultureel hebben geleerd ze te onderdrukken/weg te stoppen, naar binnen te drukken en vlucht mechanismes in te zetten en dan ontstaan er blokkades" Precies! het doorvoelen van je emoties, het bekijken ervan en analyseren, waar komt het vandaan en wat zit erachter is zo waardevol om te doen!


Go with the flow..


Hij heeft het vervolgens over: loslaten en benoemd dan om te weten wat loslaten is moet je eerst beseffen wat vasthouden is. En dat is weerstand bieden, als je je verzet raak je uit de flow...Wat is flow: flow is een staat van no-mind, flow is je natuurlijke staat van zijn, flow is het verleden loslaten en het geluk van het nu binnenlaten, blokkades stoppen je flow dus opruimen ervan doet het weer stromen...


Ontspanning


Om in de flow te komen mag je in een staat van ontspanning zijn, stress, dus je Sympatische- systeem is spanning, dan moet je klaar staan om in actie te komen. Ontspanning is dus je parasympatische systeem of wel je nervus vagus aanzetten, die staat bij velen in de slaapstand. In de yogakrant deze herfst stond er ook een mooi artikel over. Online kon ik het niet voor je vinden dus dan maar zo.

De nervus vagus als sleutel tot gezondheid
.pdf
Download PDF • 29KB

Mandala tekenen is een manier om dat zelf te doen maar om de werkelijke diepe ontspanning te bereiken voor een grondige reset.. dat valt niet mee....een lichamelijke diepe lichamelijk ontspanning maar een alerte geest is een teken van van een gezonde balans.


Opvallend is


Dat niet in het artikel maar wel in de podcast ze Yoga Nidra benoemen, het jammere is dat ze hier niet verder op doorgaan en vertellen wat het concept is van de Yoga Nidra is. Yoga Nidra is namelijk een training om je lichaam geheel te ontspannen als in een slaaptoestand maar je geest wel helder en allert is.


De balans


In principe is òf het sympathische of parasympatische zenuwstelsel actief. Maar het mag verdeeld over de dag in gelijke mate voorkomen en dat ontbreekt er bij ons nogal eens aan. Het is dus een een kwestie van een juiste balans en yoga Nidra is een mooie manier om de parasympaticus en sympaticus in perfecte balans te brengen.


Het lastige is echter: omdat je zo ontspannen moet/mag zijn, je makkelijk in slaap valt, wat dus niet de bedoeling is, het lijkt dus makkelijk maar vergt toch echt wel een training. Op het moment dat je bereikt om wakker en allert te blijven terwijl je fysieke systeem 'slaapt' ben je waar we eigenlijk zijn moeten.

Wil je het eens proberen? Mijn yogalerares heeft een mooie online gezet, het beoefenen zorgt voor alle effecten die in het artikel ook worden benoemd en het verbetert tevens je slaap. 😊


Tijd tekort...


Terug bij de podcast daar gaat het verder met tijdsbeheer, het gevoel dat we altijd tijd tekort hebben en de hele tijd achter jezelf aanholt heeft te maken met je energie of eigelijk beter het energie beheer...en dat is eigenlijk dus weer die balans tussen je parasympatisch en sympatisch systeem. De cirkel weer rond!

Over cirkels gesproken


Zo tekende ik naar aanleiding van de zielester-chakra van de vorige keer, deze week de aardester chakra. Je kunt niet de ene wel tekenen en de andere niet natuurlijk 😉 weer terug in balans. De aardester-chakra die zich ongeveer op 30 cm onder je voeten bevindt, verbind jouw levenskracht met de levenskracht van de aarde en is het chakra van eenheid...

Je verbinden met dit chakra helpt je om te aarden, negatieve energie weg te laten stromen en positieve weer op te nemen en zo te komen in de rust...


Dicht bij jezelf komen


Hoe meer je je bewust wordt: van het uit de tredmolen te stappen, hoe meer je in balans komt tussen het inspannen en ontspannen, hoe meer je tijdens het inspannen je bezighoudt met dingen waar je energie van krijgt...hoe meer je jezelf kunt zijn, hoe meer je in de flow komt.


Een mooie uitspraak uit de podcast is..


Wat je bent is ontspanning = flow

wat je denkt te moeten zijn is stress


Jezelf zijn is in de flow zijn

daar is geen ego, geen weerstand maar overgave

en dat is een prima geleider voor de creatieve energie!

Ha! en daar ontstaan de mooiste mandala's!


Niet weten..


Wanneer we proberen te ontspannen in het niet-weten

al het denken met een glimlach kunnen gadeslaan

en de stoom van dit moment durven volgen in vol bewustzijn,

nemen we een mooie stap in het leven in de flow

Nog een toegift 😉


Tijdens de podcast komen er heel wat herkenbare thema's voorbij die ik tijdens het mandala teken ook mocht doorleven. De lessen tijdens het mandala tekenen waren er vele maar als ik teruglees dan komen er veel voorbij met hetzelfde onderwerp: Go with the flow, synchroniciteit natuurlijk, vertrouwen en loslaten.

Ik heb er hier een paar lollige voor je weggezet om nog eens te herlezen
84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page