top of page
  • Sonja Jacobi

Meebuigen met je mandala


Een mandala is een tekening in een cirkel….weet je waarom het eigenlijk een cirkel is? en geen gelijkzijdig vierkant of driehoek…Waarom is een mandala een tekening in een cirkel? tja, misschien kun je je dan ook afvragen: waarom is de aarde rond? De basis van het universum is gewoon een cirkel..een rechte lijn is zelfs geen rechte lijn maar slechts een klein deel van een gebogen lijn…maar goed, ik vind het geweldig dat de mandala een cirkel is en hoop dat ik je kan uitleggen waarom..

Creativiteit laten stromen

Eindelijk heb ik de gelegenheid om even rustig te gaan zitten om me te concentreren op mijn blog. Schrijven is net als een mandala tekenen, dat gaat niet even vlug, vlug tussendoor…daar moet je voor gaan zitten. Even geen afleidingen, geen internet…alleen zijn met jezelf en je creativiteit aanboren en laten stromen…meebuigen..

Soms loopt het leven anders

Dat het me nu pas schikt om even ervoor te gaan zitten, na een drukke week is wel heel passend bij het blog van deze week. Normaal is mijn streven om mijn blog te posten op de dinsdag. Schrijf hem dan ook minstens een week tevoren en leg er vaak op de maandag de laatste hand aan. Vorige week liep alles anders en waren er omstandigheden die even meer aandacht nodig hadden..we hebben dat allemaal wel eens toch? Dus besloot ik ervoor te gaan zitten zodra het kon…en boog ik mee…

De mandala om je te leren meebuigen

Een mandala is voor mij een tekening in een cirkel wat je leert om mee te buigen.

Je moet meebuigen met de cirkel, meebuigen met je passer op het papier…meebuigen met je lijnen

Rechte lijnen worden gebogen lijnen…buigen is veerkrachtigheid, net als een boom in de wind...als de vlammen van een vuur...

‘Only the flexibel survive’

Meebuigen is nodig om te (over)leven, het is een van de natuurwetten..

Mensen, dieren en planten die flexibel zijn en meebuigen hebben een grotere kans om staande te blijven dan de mensen, dieren en platen die halsstarrig en stijf overeind blijven staan en weigeren te buigen. Hoe gek dit ook klinkt.. Meebuigen is namelijk erkennen dat er dingen/krachten zijn die groter zijn dan jezelf…erkennen is accepteren en accepteren van wat is… zorgt voor overleven..

Een overlever van de oorlog

Op de televisie na de 4 en 5 mei viering ik zag een documentaire over iemand die het concentratiekamp Neugamme overleefde, het kamp waar de meeste doden in de oorlog zijn gevallen en de minste overlevenden zijn. Dit deed hij door mee te buigen, kansen te pakken waar die er kwamen en zo ondanks de vreselijk moeilijke situatie toch wist te overleven. Bekijk de uitzending hier

Van tegenslag naar kansen

De reden was waarschijnlijk dat hij als kind ook al zo had moeten leven omdat zijn ouders amper naar hem omkeken. Je zou eigenlijk denken…wat een verwaarlozing van die ouders maar het was precies wat hij nodig had om het kamp te overleven..elke tegenslag in het leven heeft zijn doel. Het leven geeft je precies wat je nodig hebt.

Want bij tegenslagen moet je improviseren, inspelen op wat er voor je ligt, kansen grijpen..

Meebuigen brengt je op een ander pad

Meebuigen vraagt om flexibiliteit, ontdekken van het onbekende. Meebuigen doet je ergens anders heengaan dan je van oorsprong bedacht had, het brengt je op nieuwe plaatsen, nieuwe kansen. Maar ook is buigen ook een vorm van respect, het waarderen van andere dingen, het buigen van je hoofd niet als onderdanigheid maar als opkijken in waardering..

Waardering van je mandala

Meebuigen is gaan met de stroom, de wind..de golven..go with the flow

Je mandala is je basis daarin, je veilige plek..in je mandala kun je dit meebuigen goed oefenen, meebuigen met de cirkel, meebuigen met die passer op het papier, meebuigen met de rechte lijnen op het papier.

Tot slot een kleine oefening

Een leuke oefening in het meebuigen is deze:

Zet op je papier een cirkel, teken in die cirkel een willekeurige lijn, geen rechte maar een speelse-dwarrelende-allekantenopgaande-lijn vol met bochten en lussen net als een blad in de wind, de kringels van rook, het pad van een vlinder…

Ga dan kijken wat voor ‘kansen’ je in je cirkel aan treft..wat voor mogelijkheden zie je, wat voor figuren, dingen, beestjes, wat dan ook en teken die…laat je leiden, meebuigen met je fantasie en creativiteit…niets moet, alles is goed 😃

Als laatste gum de de overblijvende lijnen uit en heb je dit!..mijn meebuig-mandala: niet in een cirkel maar gewoon het hele blad 😊

Veel plezier met deze oefening…het is echt lollig om te doen

Ga je de uitdaging aan? deel je dan je resultaat met me op de Facebookpagina? Super!

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page