top of page
  • Sonja Jacobi

Loslaten is geen werkwoord


Over loslaten schreef ik al eens eerder een blog en een paar weken terug schreef ik er een over the Work. Dat is een tool die je de mogelijkheid geeft om je gedachten over een bepaald onderwerp te veranderen. Als je namelijk andere inzichten krijgt dan kun je ook makkelijker loslaten. Vastgeroeste emotie-gedachten-patronen houden je vaak vast in een situatie….maar…

Loslaten is geen actie

Loslaten is niet iets wat je kunt doen…

Loslaten is geen actie….

Hetgeen wat je moet loslaten daar moet je aan werken (mandala, mindfulness and the work)….

Zodat het jou kan loslaten….

Als het je niet meer dient…

Een tegen-actie

Loslaten is niet een woord dat een handeling uitdrukt, eigenlijk is het eerder iets 'niet doen' dan 'doen'. Als antagonist is vasthouden juist een actieve handeling, je moet je spieren gebruiken om iets vast te houden, om los te laten vergt dit dus een tegen-actie en juist iets non-actiefs.

Loslaten moet je wel bewust doen, dat wil zeggen je moet je ervan bewust zijn dat je iets wil loslaten, bewust zijn dat iets je vasthoud, iets wat je belemmerd in je groei.. maar de rest is eigenlijke een passieve handeling…als je namelijk ontspant…als dat 'iets' je niet meer in zijn greep heeft....dan kun je loslaten.

Emoties zijn vaak dat wat je vasthoud..

Loslaten dat wil je graag met dingen of situaties die je vasthouden, jou vasthouden. Die hebben je in hun greep…emotioneel. Elke keer als er iets gebeurd rondom ‘jouw thema’ dan triggert dat een emotie…word je verdrietig of boos of neerslachtig.

Ik ben een wandelend emotie 'bommetje' en dus altijd moeite gehad hoe deze maatschappij 'kijkt' naar emoties want emoties hebben vaak een negatieve lading, een negatieve energie en dat verteld je eigenlijk dat deze emoties/gedachten/'jouw thema' niet horen bij jouw 'innerlijke/hogere zelf' ze resoneren daar niet mee.

Onze maatschappij is...

.....helemaal gebouwd op mannelijke emotie concepties:

Emoties mogen niet getoond worden,

emoties mag je niet laten zien,

emoties zijn een teken van zwakte..

als je veel boos wordt dan moet je naar een cursus 'anger-management'.

Als je vaak of makkelijk huilt dan heb je geen ruggengraat....

en wie kent niet het gezegde: een man mag niet huilen..

Alles bekeken dus vanuit mannelijke energie, je moet hard zijn…terwijl emoties juist typisch een teken van vrouwelijke energie zijn en zachte liefdevolle energie is....die al jaren onderdrukt wordt..maar ga eens in die vrouwelijke energie zitten en voel…

Als moeder van 2 hooggevoelige kinderen heb ik hen geleerd, wat ik geleerd heb en hoe ik het voel...dat emoties er mogen zijn, dat het niet slecht is om te huilen dat dat juist goed is...dat dat er mag zijn..

Voel wat er te voelen is…

En als het zich laat zien, op welk moment dan ook… laat het zijn..

Je emotie kun je troosten

De kunst van het loslaten van de emotie begint bij hem te onderzoeken.. waarom voel je dit, wat zit erachter? Als je weet waarom iets die emotie bij je oproept, deze emotie om kunt draaien dan verlies het zijn greep…en laat het los.....mijn ervaring is dat het vaak niet direct duidelijk is waarom precies je een emotie hebt maar dit pas duidelijk word als je hem er laat zijn, als je hem erkent...dan ineens komt daar soms het lampje...het lichtje dat je doet beseffen aha!

Daarom roept een emotie vaak zo hard omdat het gevoeld wil worden, het wil erkenning…het wil troost.....

Hoe kun je het best iemand troosten?

Niet door te zeggen dat het niet zo erg is, dat het wel overgaat, dat het tijd nodig heeft, dat je gewoon hard voor jezelf moet zijn….dan doe je ze geen recht aan...dan geef je ze geen kans om hun werk te doen..om erachter te komen wat de emotie je wil vertellen

Troosten kun je alleen in het hier, in het nu, op het moment dat de emotie er is…door iemand/jezelf liefdevol te omarmen terwijl de emotie zijn werk doet…huilen, boos zijn, angst….het zijn allemaal gevoelige persoonlijkheden en die willen alleen maar 2 dingen…erkenning…dat ze er mogen zijn…benoem ze bij hun naam..”ik voel boosheid’ ‘ik ben verdrietig’ 'ik ben bang’ en voel ze, voel ze echt…laat ze toe…laat ze er zijn…en stop ze niet…rem ze niet…verstop ze niet..

  1. Emoties worden krachtiger als je ze niet erkent of er laat zijn…

  2. Emoties zwakken af door troost en erkenning en door ze liefdevol te omarmen totdat de emotie zachter word..niet meer zo scherp…niet meer zo pijnlijk…

Meer lezen over emoties doorvoelen? lees dan eens 'de helende reis' van Brandon Bays

Dus wil je iets loslaten…kijk welke emotie het vasthoud…

Byron Katie had een gesprek met een man die boos was over het verdriet dat zijn zuster had om de dood van haar dochter, hij vond dat het al lang was geleden…dat ze haar verdriet eindelijk moest loslaten…

Byron laat dan heel mooi the Work gebeuren door het om te draaien...en dan komt hij erachter wat werkelijk zijn emotie is...

Dat eigenlijk hij boos is op zichzelf en dat hij zijn verdriet niet kan loslaten...direct erna vraagt Byron..of de emotie wel echt verdriet is…of dat het misschien niet liefde is…omdat hij een grote liefde voor zijn nichtje voelt, haar daarom zo mist…..die emotie, liefde, wil je ook niet loslaten…liefde hoef je namelijk niet los te laten…er trekt duidelijk zichtbaar een golf van herkenning, erkenning en ontspanning over het gezicht van de man….en je ziet dat hij zijn verdriet kan erover kan loslaten…door dit besef..

Je mandala ( je onderbewuste 😉) wil ook behandeld worden als een emotie…het wil troost door erkenning, door liefdevolle omarming…niet bekritiseerd als door een ‘jaloerse buurvrouw’ (je innerlijke criticus 😊)…

Als je gespannen blijft proberen om iets op papier te krijgen wat niet op papier wil dan blijf je iets vasthouden, als je ontspant, bedenkt dat je niet je hoofd en wat daar allemaal in "moet" mag tekenen maar je hart…dan kun je het loslaten..

Gaat er een lijntje scheef….maak vervolgens elders op die plek alle lijntjes scheef….wees creatief…bedenk een oplossing…creëer geen probleem…keur het niet af omdat het niet klop met het hoofd....laat het zo zijn..

Je mandala is goed…altijd…nooit verkeerd…er is namelijk geen goed maar ook geen fout…het is wat het is…..alles is goed…alles mag er zijn…

Laat dat zo…

Laat je mandala, je mandala zijn…
57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page