top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De overgave van je mandala

Vorige week schreef ik over het geboorteproces, het proces wat perfect te plakken is op deze tijd maar ook op het proces van het creëeren en het mogen ontstaan van je mandala. Voor zo'n geboorte proces is vertrouwen nodig, vertrouwen in je kunnen, vertrouwen in de natuur en het goddelijke en dat vergt de kunst van de overgave. Het je kunnen overgeven aan wat mag zijn, wat je mag tegenkomen. Hoe meer je je verzet tegen een geboorteproces, hoe moeilijker je het jezelf maakt en hoe langer het duurt...


De yogales


In de yogales van vorige week was ook Overgave het thema, hoe toepasselijk en mooi om te ervaren. De vragen waren: kun jij je overgeven aan het proces? aan wat er zijn mag? Dat b.v iets niet lukt of juist toch makkelijk is of dat je er al niet eens aan begint omdat je denkt dat je het niet gaat lukken en heb je in je overgave het vertrouwen dat het anders/beter wordt?

Ik herken het ook van een geboorte, dat is ook een proces van overgave... de natuur zijn werk laten doen en je vooral je hoofd er even buiten te laten? En Intuïtief het proces binnengaan?


David Hawkins

Een synchroniciteit engeltje* stuurde me daarna een berichtje dat verwees naar de bewustzijn schaal van David Hawkins. Het artikel noemt dat 'niveau 200' de lijn is waar het onderscheid tussen waar en onwaar mogelijk wordt' Het kantelpunt van de lager trillende emoties die je verzwakken naar de hogere trillende emoties die je bekrachtigen.


Niveau 200 staat voor de emotie: Moed! Voor overgave en vertrouwen is Moed of durf en lef nodig. Als ik verder ga zoeken over David Hawkins kom ik uit bij youtube waar iemand leuke filmpjes heeft gemaakt waarin ze zijn boeken samenvat.

(*Uit het Soniaanswoordenboek: Iemand die zich in dezelfde staat van trilling bevindt als jij 😌)


Anatomie les


Wellicht voor je het filmpje gaat bekijken, even een stukje anatomie: Ons zenuwstelsel word gevormd uit het Centrale zenuwstelsel bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg ontspruit het periferezenuwstelsel (alle zenuwbanen die door heel je lichaam lopen en elke cel verbinden) en het autonome zenuwstelsel (auto=zelf sturend systeem) is daar weer een onderdeel van.


Zo dit even als intro. Nu kan ik verder met het autonome zenuwstelsel, deze is opgedeeld in het sympatische deel en het parasympatisch deel. Het sympatisch deel is het deel wat verantwoordelijk is voor je active 'leven' het parasympatische deel is verantwoordelijk voor het rust in je leven. Deze twee systemen functioneren het beste als beide in balans zijn.



Terug naar het filmpje

Als het goed is heb je het stukje gezien waar ze deelt dat we geboren worden met een overlevingssysteem: dat ondersteund wordt door het sympatisch systeem. Het parasympatisch systeem is de toegang naar je hogere zelf, je hogere potentieel. Als je daar dan de bewustzijnsschaal van David Hawkins achter legt dan zie je dat de hogere emoties makkelijker te bereiken zijn door het activeren van je parasympatisch systeem.


Balans


De balans van dat autonome systeem is in onze huidig tijdsperk ver te zoeken. Door manier van opbouw van onze huidige samenleving staat ons sympatische systeem bijna continue aan. We krijgen in onze tegenwoordige tijd een overload aan prikkels per dag in vergelijk met onze grootouders in een heel jaar. We zijn aan het overleven en ons parasympatisch systeem is hierdoor een ondergeschoven kindje geworden dat opnieuw geboren mag worden....


Gapen


Als je dus je parasympatisch systeem activeert kom je in de regionen van de hogere emoties, emoties met een hogere trillingswaarde of energiewaarde. Je parasympatisch systeem activeer je instantaan door je ademhaling, door een diepe buikademhaling te doen, eens flink te geeuwen dan voel je al dat je parasympatisch systeem geactiveerd wordt.


Maar ook meditatie een lichaamsmassage, yoga, dagje sauna, heerlijk mandala tekenen of een klankschaal ontspanning kan dit allemaal bewerkstelligen.

Laatst las ik nog iemand die schreef: ik word er helemaal chagrijnig van als ik niet kan tekenen.....nou! nu weet je hoe dat komt...


Tja..


Bij het activeren, het bewust aandacht schenken, het bewust aanzetten van ons parasympatisch systeem brengt ons in een wereld van hogere energie, van een hogere trilling van fijnere emoties. Dat doet je misschien ook beseffen dat onze samenleving is 'gebouwd' om niet bij je hogere zelf te kunnen komen, ons zover mogelijk weghouden wat we potentieel kunnen zijn. Dus wel je parasympatisch syteem 'aan' te zetten is een bewuste keuze, dat is je niet meer laten leiden door, ik moet eerst nog....., ja maar......, ik zou eigenlijk moeten maar...etc.etc


Overgave...


Als je je toch laat leiden door al je belemmeringen.....dat kan natuurlijk altijd, er is geen goed of fout alleen een andere manier om je pad te lopen en die andere weg zal dan vaak zijn dat je lichaam hard op de rem trapt en je laat belanden in een burn-0ut of andere ziekte of kwaal...en kijk een goed naar jezelf, als jij iemand bent die door een virus goed te pakken is genomen en nog steeds niet op je oude energie niveau bent kijk dan je situatie eens vanuit wat ik hierboven allemaal vertelde..

Was je voor je ziekte wel in balans? of roept je lichaam heel hard dat je rustiger aan mag doen.

Je parasympatisch systeem aanzetten vereist vertrouwen en overgave...


Mogen van jezelf


Overgave, wat is dat dan?

Overgave is je niet verzetten en tegelijkertijd is 'vol overgave' er vol voor gaan....

Overgave is meegaan met de stroom van het leven zonder geleefd te worden....

Overgave is je te laten leiden door je gevoel, niet door je hoofd.

Overgave is zelf aan het roer te staan en niet je keuzes door je omstandigheden te laten leiden

Overgave is je diep te ontspannen in de werkelijkheid zoals die zich aan je mag ontvouwen, zonder dit te willen corrigeren, bijsturen...


Savasana


Overgave vergt vertrouwen, in jezelf, je zijn en je kunnen

Overgave vereist alertheid en bewustzijn en het volgen van je intuïtie die je aanzetten tot actie met de stroom mee.

In de yoga is de houding van overgave de Savasana, een houding in overgave tot ontspanning van lichaam, geest en gedachten. Het is de bedoeling om wakker en alert te zijn tijdens deze houding, dat lukt alleen als je lichaam qua parasympatisch en sympatisch systeem in balans is...heeft je parasympatisch systeem tekort gehad? dan val je prompt in slaap...haha

Mijn mandala


Nog een summerschool mandala die ik mocht maken deze zomer vind ik goed bij dit thema van overgave passen. De opzet was de mandala 'uit het midden'. Dat op zich is al een dingetje om je aan over te geven 😉 en vervolgens mocht je het 'grote lege deel' geheel naar eigen inspiratie invullen.


Pfft dat kost ook overgave, overgave aan het mogen voelen wat daar dan mag ontstaan. Vertrouwen dat er ergens een puntje aan inspiratie gaat komen.

En dat kwam er in het Noord-Brabants museum te Den Bosch door de kunstenares Eva Jospin.


En nu ik terugkijk verbeeld het voor mij mooi de overgave...het mogen zijn wat je tegenkomt, daarin mee te bewegen, soms is het in rust, soms met tegenwind en dan niet tegenspartelen maar meebewegen in overgave en vertrouwen dat je dit aankunt.


Real life


En dan in het echte leven is mijn uitdaging om dit ook als thema vast te houden en alles wat je tegenkomt te bekijken uit overgave. Dus niet meteen je oordeel eroverheen te gooien, ik vind dit of ik vind dat! Maar even ademen, laten bezinken, het van alle kanten bekijken....kijken hoe het in je leven past (of niet) en het dan laten zijn...

Het is best lastig merk ik, bij het mandala tekenen is het makkelijker 😉, maar het begint bij bewustzijn, het zetten van je intentie: "Ik leef uit oordeelloosheid en overgave" en het herkennen van de dingen waarin je dit kunt gaan beoefenen...

















85 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page