top of page
  • Sonja Jacobi

De 'dat kan ik nooit' gedachte van je mandala


Als je al langer mandala's tekent dan, zie je overal mandala's om je heen, zie je overal inspiratie en zoek je overal inspiratie.

En ken je het gevoel?

Dat je soms een mandala van een ander ziet en meteen die resonantie ervaart, dat verliefde gevoel hebt…en dan denkt…ohhh....die wil ik ook maken…en dat dan direct daarop volgend de gedachte komt:…’dat kan ik nooit!’

Beginnerscursus

In mijn mandala beginners cursus werd ik stap voor stap meegenomen door de eerste basis van het mandala tekenen. Een mooi pad, goed te volgen..... tot les 9!

Daarin mocht ik een mandala tekenen met vlinders..prachtig! Ik voelde me wel enorm aangetrokken door die mandala en kon eigenlijk niet wachten om aan die les te beginnen maar tegelijkertijd klonk er in mijn hoofd de zin….’dat kan ik nooit!’

Stapje voor Stapje

Dus aantrekking en afstoting tegelijk…een drempel die ik over moest…iets in mezelf overwinnen...en als er iets is wat als een berg voor je staat, iets waar je tegenop ziet om te gaan doen, dan kies ik ervoor om dat in kleine stapjes te doen…

Hoe eet je een olifant? nou….Hapje voor hapje

Transformatie

Dus ik keek de eerste video met de uitleg, begon aan mijn eerste hap...de opzet, dat was helemaal niet zo moeilijk, niet kijkend naar het geheel alleen lijnen en cirkels tekenen...1 voor 1. Daarna kwam het tekenen van de vlinder zelf waarbij heel mooi het spiegelen aan bod kwam.

En eigenlijk heel onbewust, druk gericht op het spiegelend tekenen zag ik dat er ineens vlinders ontstonden en toen mijn mandala groeide, groeide ik ook…een mooi proces…een mooi transformatie proces…van rups naar pop en van pop, mocht ik groeien, tot vlinder..

Klimmers-ervaring

En hoe meer je ervaring krijgt, hoe vaker je zo’n berg beklommen hebt hoe meer vertrouwen je erin krijgt. Hoe meer je aandurft in je mandala tekeningen, als ik terugkijk naar wat ik al geleerd heb…zie ik mijn groei…

Kijk ook maar eens naar jouw eigen proces…daar zie je vast en zeker ook groei!

5 mannelijke boeddha's

Toen ik in Parijs woonde werd ik aangetrokken door mandala's met boeddha's en kocht ik een boek over het tekenen van Boeddha’s: De mandala van de 5 mannelijke boeddha’s van Corine de Jong

Toen ik ze zag was mijn eerste gedachte…Ja! dat wil ik kunnen tekenen….maar ook tegelijkertijd…’dat kan ik nooit!’

Halverwege de berg

Maar ik herinnerde me les 9....en heb toch het boek gekocht…en het proces was hetzelfde…eerst lijnen tekenen en daarin het gezicht…met een tevreden resultaat..

Die ervaring gebruikte ik ook in mijn cursus van de summerschool en transformeerde een boeddha in een Geisha....

Er stonden ook nog ‘totale’ boeddha’s in het boek, met hoofd en lichaam maar ik ben nooit verder gekomen dan alleen een gezicht ......en dus heb nooit verder die berg beklommen….

Totdat ik….

Via Instagram zag dat 2 lieve 'mandala-godinnen' een cursus Thangka tekenen volgden….en daar een prachtige godin leerden tekenen…vlinders begonnen zich te roeren en verliefdheid kwam boven borrelen....ik genoot van hun proces…

maar....

dacht opnieuw….

’dat kan ik nooit!’

Toch deed het me denken aan het boek van de 5 boeddha’s, die ik weer uit de kast tevoorschijn haalde en me vervolgens uitdaagde de stap naar de totale boeddha’s te gaan maken.....(nog even geduld...work-in-progress)

Met de hoop…mijn: „Dat kan ik nooit“ stem tot zwijgen te brengen en ooit ook nog zo’n mooie Thangka-godin te mogen maken

Heb jij ook zo'n "dat kan ik nooit" ervaring met het mandala tekenen?

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page