top of page
  • Sonja Jacobi

De emotie van je mandala


Het tekenen van een mandala roept vaak een gevoel op….een emotie…een energie. Meestal is dit een mooie, een serene. Soms een drukke, onrustige…maar alles is okay. Een tijd geleden kreeg ik de leuke en interessante vraag van een lieve dame die me vroeg 'hoe kom je er nu eigenlijk achter welke emotie er achter een probleem zit?'…

Het is geen weten

Emoties kun je eigenlijk niet ‘weten’….emoties komen niet uit je ratio. Emoties kun je benoemen maar het belangrijkste is dat je emoties moet voelen….

Voor mij maakt het in eerste instantie niet zoveel uit of dat je weet dat iets boosheid is, angst of verdriet. Veel van die emoties dragen nog andere emoties onder zich of zijn nauw met elkaar verbonden...

Als het de bedoeling is dat je dit kunt benoemen komt dit vanzelf naar boven…belangrijker is: dat je voelt wat je voelt en dat het er mag zijn…dat je het ziet en erkenning geeft.

Je emotie benoemen

De zin: ‘Ik voel me..…“ is het begin van het ontdekken van je emotie…..begin maar te roepen… ik ben boos, ik ben verdrietig, ik ben blij......wat voel je allemaal?…uiteindelijk zul je een juiste naam vinden voor je emotie op het moment dat je daar aan toe bent…er voor open staat…als een klein cadeautje..

Maar begin met het ervaren van die emotie...laat je emotie er zijn….schreeuw het desnoods uit…doorvoel het…voel dat rottige gevoel….en duik er even helemaal in, voel het…en hoe meer je het voelt…hoe meer je erin meegaat… dan uiteindelijk kun je het benoemen..

Uitschreeuwen

Je emoties werkelijk kunnen voelen, er even helemaal in wegzakken, daarvoor is dat uitschreeuwen best belangrijk. Denk maar aan verliefdheid of geluk...dat kun je wel van de daken schreeuwen, kijk maar als er mensen een wedstrijd gewonnen hebben...dan staat men te juichen en te springen.

Maar met negatieve emoties kan dit niet altijd, onze gehorige huizen (wat moeten de buren hier wel niet van denken) zomaar op straat (zonder aangestaard te worden)

Waar dan...

Tja, waar en hoe doe je dat dan. Een vriendin vertelde ooit dat haar man haar meenam naar een plek langs het spoor.... en als er dan een trein langskwam dan kon ze even lekker van zich afschreeuwen.

Op het strand als het hard waait en de wind je woorden mee kan nemen is ook een heerlijke uitlaadklep of zoals ik doe....gewoon tijdens het stofzuigen.... onder het lawaai van dat apparaat vermengt zich jouw geschreeuw ook prima.

Of pak een stuk papier, een willekeurig potlood..maak een cirkel en ga los...al krassend, mopperend...je gevoel op papier zetten....dat lucht ook enorm op.....control your stress? of let go of your emotion!

Een emotie uiten

Je emoties uiten is een heerlijk gevoel, het voelt veel beter dan ze weg te stoppen. Maar je emoties zijn van jou…horen bij jou….uit ze dan ook naar jezelf…..niet tegen de ander…die maak je daar alleen maar bang of machteloos mee….

Je boosheid of onmacht uitten naar een ander lost vaak niets op, soms kan het ook niet...geef toe...tegen je baas of collega lopen schreeuwen is niet professioneel…behalve dat het jouw tijdelijk een opgelucht gevoel geeft, een ander kan niets met zulke emoties en zit daar vervolgens dan zelf weer mee…maar het werkt dus net zo goed zonder die ander erbij te betrekken..

De bron van je emoties

Want emoties komen voort uit irreële concepten, gedachten of eigenlijk gedachten die jij bent gaan aannemen als zijnde ‘waar’ Jij bent ook alleen degene die ze kan begrijpen…want jij bent de eigenaar, de bezitter…die weet, als je het gaat onderzoeken, waar de emotie vandaan komt.

Bijvoorbeeld de mandala die je al krassend hebt gemaakt is een mooie verbeelding van wat een ander ervaart... als jij je emoties uit(schreeuwt) naar anderen….begrijpen ze je mandala niet ….

Je ratio, je geest, spreekt met je via gedachten, je hart spreekt met je via emoties..

Emoties zijn de 'taal' van je onderbewuste. Als het onderbewuste met je wil communiceren doet het dat via je lichaam, niet je hoofd, door middel van emoties. Via die gevoelens/emoties kun jij 'lezen' wat er zich in je onderbewuste aan het beroeren is, wat een weg naar het bewuste aan het zoeken is.

Nu zeg je misschien maar Sonja...je zegt altijd dat je hart spreek tijdens de stilte..

Dat klopt, maar als er emoties in de weg zitten is het fijn die eerst even uit de weg te ruimen....ze letterlijk van je af te schreeuwen en zo los te laten zodat je erna makkelijker bij die stilte komt...

En dat gebeurt op momenten dat dat nodig is. Stop je die emotie weer terug in het onderbewuste, sta je er niet voldoende bij stil, dan komt het op een later moment opnieuw bovendrijven. Daarom voelt het soms alsof je geen controle hebt over je emoties, dat hoeft ook niet...hier is geen controle nodig maar een luisterend oor....een begripvol oor..

Poef weg...

Ik had de geweldige ervaring dat op het moment dat ik helemaal in een emotie zat en alles uitriep wat ik op dat moment ervaarde…en plots... tijdens dat roepen... ik ineens iets riep waardoor meteen de emotie weg vloeide…hoppa…zomaar opgelost…poef.…als het ineens wakker worden uit een droom…..heel onwerkelijk..

Ik plofte verbaasd op de bank, zonder de emotie die ik net nog in volle kracht voelde...toen ik me realiseerde…wat gebeurde hier? wat zei ik eigenlijk?….

En ik wist daarna…dit is mijn antwoord…dit is wat mijn onderbewuste me vertellen wil.....dat is wat ik wil…wat ik werkelijk nodig heb…wat mijn hart wil…

het was een ietwat onwerkelijke... maar geweldige ervaring!

Bij het tekenen

Via het Mandala tekenen vertaal je rechtstreeks je onderbewuste op papier en daarbij komen soms ook de emoties naar boven die bij je processen horen. Vaak tekenen we niet als we in een moeilijke tijd zitten, maar dat zou juist zo goed zijn.....om je emoties in je mandala te kunnen 'verwerken'....

Laat jij je emoties toe tijdens het mandala tekenen?

Achtergrond info:

Emotie encyclopedie - Vera Hellemans

Brandon Bayes - De helende reis

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page