top of page
  • Sonja Jacobi

De blindheid voor je mandala


Ik roep altijd de Mandala kan je iets vertellen. Iets van het proces in je leven waarin je nu zit. Als er een heftig proces is dan zie je dat niet meteen, je weet en je voelt dat er iets is.. maar hoe hard je ook probeert dat in te zien het lukt je niet. Het Wel weten maar niet kunnen zien… en heel frustrerend proces. En doordat je het niet kunt zien volgt er een tijd van stilstand, niet vooruit komen, stagnatie met daarbij ook frustratie.

Alles heeft een reden

Alles wat je gebeurt… wat je overkomt…. gebeurt met een reden, daar ben ik me steeds bewuster van geworden de laatste jaren. Alleen die reden zie je niet direct, vaak zie die reden pas als je uit de situatie bent. Een flinke tijd later vaak en soms pas na jaren..

Wanneer zoiets je overkomt, zoals een ongeluk, relatie problemen, verlies van je baan of andere persoonlijke situaties dan komt er altijd als eerste de vraag bij je boven Waarom?

Het waarom

Waarom gebeurt mij dit?

Waarom nu het net zo lekker met me gaat,

of terwijl ik het al zo lastig heb..

wat heeft dit voor nut?

wat is het doel?

Maar hoe je je ook suf piekert… je krijgt geen antwoord op die vraag, tenminste niet op het moment dat je het graag zou willen…het heeft ook geen zin bij die vraag te blijven hangen want je bent toch even tijdelijk blind voor het antwoord.

Je mag het vaak pas zien als je je les geleerd hebt.

Kiezen

Het heeft ook weinig zin om te gaan zoeken naar het antwoord want dat antwoord is ook nog afhankelijk van welke keuze je gaat maken.

Op dat moment sta je voor allerlei keuzes… soms makkelijke, soms moeilijke…..

Maar bij elke situatie spelen emoties een hoofdrol en zijn je richtingwijzers..

En in het donker tast je af…stapje voor stapje

Geen goed, geen fout

Ga je je richten de veroorzaker, de reden, je richten op degene die je dit aangedaan heeft. Of ga je richten op het beter worden het herstellen het weer vooruit kunnen komen. Dat zijn twee richtingen, maar geen van de twee is fout en van allebei zul je iets leren… wel staat vast je hebt alle twee de richtingen nodig want die gaan je dichter brengen bij je doel, je bestemming. Je kunt het zien als dat de ene een korte, snelle weg is en de andere een omweg.

Een omweg is soms nodig

Opnieuw geldt: geen van de twee is fout of beter dan de ander. Ze zijn allebei nuttig en soms is een omweg nemen nog beter dan een rechtstreekse route te pakken. Want die omweg brengt je bij dingen die je niet zou zijn tegengekomen op de korte route… en die dingen, die ervaringen, die heb je soms juist nodig, om mee te nemen in je rugzak en om ze vervolgens op een later moment er weer uit te halen als je het nodig hebt.

Voor jou het juiste pad

Je kunt dus niet spreken van een juist of verkeerd pad.…het pad dat je kiest of neemt is op dat moment voor jouw het juiste pad want als je nog dingen in je rugzak mist moet je dat pad nemen om die ervaringen wel te krijgen. En dan geeft het universum je een nieuwe kans en zie je dat je les weer opnieuw voorbij komt…

dat je weer in een soortgelijke situatie terecht komt,

krijg je weer opnieuw een splitsing in je pad,

sta je opnieuw voor een keuze….

Nu weet je..

Ook dan komt weer schreeuwend die ‘Waarom vraag’ naar boven…waarom overkomt me dit nóg een keer….maar nu weet je….ik heb mijn les nog niet geleerd en er word je een tweede kans geboden…..dat is dan het waarom…

Yeah en dan komen die dingen in je rugzak van pas…want die ervaringen kunnen je doen beseffen dat je nu beter voor een andere weg kan kiezen en dat je het dit keer wellicht anders moet gaan doen…

Nieuwe kans

Je krijgt een nieuwe kans….je mag die pagina in je geschiedenis herschrijven en oude emoties herbeleven, over-schrijven en andere keuzes maken. Je hoofd spreekt met je via ratio, je hart spreekt met de via emoties..

En die kans mag je met 2 handen aangrijpen..

Hoe doe je dat dan?

Hoe grijp je die kans? Als eerste is het belangrijk om in het nu te komen, in het nu ervaar je de emoties die er nu toe doen.

Als tweede maak dan een bewuste keuze,

Hoe kies je dan bewust? door op de emoties te varen en daar direct uit te handelen is een onbewuste keuze, als een soort reflex en is vaak de ‘slechte’ keuze en dat weet je dan later omdat je daar achteraf vaak spijt van hebt. Bijvoorbeeld als je boos bent op iemand en deze persoon meteen een mep verkoopt. Dat voelt eerst goed maar op de lange duur niet.

In het nu

Als je leert in het nu te zijn en je bewust je keuzes maakt kun je je losmaken van de primaire en voorspelbare reacties en je toekomst sturen zoals jij dat voor ogen hebt.

Vaak is je eerste gedachte bij de ontdekking een goede eerste aanwijzing. bv. Als je boos bent en je denkt: ‘Oh, ik zou hem/haar zo graag een mep verkopen’ dan is dat een goed begin om mee aan de slag te gaan en komen hier de vragen wie, wat, waar en waarom van pas. Daarbij beseffen dat je niet je gedachten bent, maar gedachten hebt en dat je met deze gedachten je 'geluk' en 'ongeluk' kunt sturen: lees ook dit artikel

Wanneer je je gedachten, emoties en impulsen op je gemak gaat onderzoeken kun je hun oorsprong leren begrijpen en een bewuste keuze hierin maken die dicht bij jezelf blijft en met jezelf resoneert,

ga je steeds helderder zien,

leer je vertrouwen..

en dan pas ga je zien wat je mandala je wil vertellen...

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page