top of page
  • Sonja Jacobi

Op vakantie met je mandala


Hoe voel jij je als je op je vakantie bent of in het weekend? Ben je dan een stuk relaxter omdat je dan niets meer hoeft? Ben je dan klaar om dingen te gaan ontdekken of om lekker een hele middag niets te doen op het strand. Heb je dan eindelijk tijd voor….het boek wat je nog wilde lezen, het haakwerkje wat al tijden onaf ergens ligt, die wandeling te maken of die mandala tekening eindelijk af te maken? En wat is dat voor gevoel? dat 'vakantie, of 'weekend' gevoel?

Een praatje met de buurvrouw

Op de binnenplaats van ons gebouw in Parijs zie ik boven-buurvrouw Marie lopen, ze ziet me ook en groet. Mijn reactie is 'Bonjour Marie, Ca va?' Ze reageert met 'Oui, c’est le weekend et c’est toujour mieux dans le weekend!’ Hierop schakelen we over in het Engels want dit prikkelt me maar mijn Frans is nog steeds niet goed genoeg om het soepel en vlot over mijn tong te laten gaan en met Marie mag ik gelukkig ook Engels spreken..tof mens ☺️

Ze doet iets helemaal verkeerd

Ik reageer met: ‘Then you are doing something totally wrong, Dear! Ze kijkt me eerst wat verbaast aan totdat ik vervolg: 'You have to enjoy your life everyday and feel like it’s the weekend!' en dan schiet ze in de lach, ik heb gelijk, bevestigd ze….en het is ook niet zo extreem als ze nu zegt…ze vind haar werk ook erg leuk…maar het weekend is toch nog een beetje leuker..maar ik zie dat het haar aan het denken heeft gezet…en dát was nou nèt mijn bedoeling..

Veranderen van gedachte..

Om elke dag te leven alsof het weekend is, elke dag te leven alsof je vakantie hebt is een (op)gave. Niet iedereen lukt dat.…en hoe komt dat? onderzoek maar eens waar dat aan ligt…dat kan aan de situatie liggen waarin je zit maar heel vaak kan het ook aan je mind-set liggen.

Byron Katie weet dit altijd goed te verwoorden:

Jouw reactie op, gedachte over een situatie maakt dat je er gelukkig of ongelukkig van word. Als je niet gelukkig bent met de situatie, als je niet gelukkig bent met wat is, dan kun je 2 dingen doen…iets veranderen aan de situatie en als dat niet gaat.. dan kun je iets veranderen aan de gedachte die je over de situatie hebt..

Je mind op vakantie sturen

Het vakantie of weekend gevoel zijn dus een mind-set, zijn een beeld in je hoofd, een gevoel. Waaraan denk je precies als je denkt aan het weekend of vakantie? Dat heeft niets te maken met weg zijn van de plek waar je woont maar de gedachten en gevoelens die horen bij... als je op die plek bent.

Mediteren kan ook..

Daarom mediteer ik graag…mediteren is als het nemen van je vakantie, mediteren is als een ‘vakantie’ van je immer babbelende brein. Een brein wat de meeste tijd ook nog onzin loopt te babbelen en je dingen verteld die niet zijn zoals ze niet werkelijk zijn… maar ‘zijn’ in de perceptie van je brein. Het is heerlijk die even vakantie te geven..

Je brein denkt dat hij het beste met je voor heeft..

Het brein is maar op 1 ding uit…je veilig willen houden van die leeuw en die beer. Maar die leeuwen en beren zijn er in onze tijd niet meer dus bedenkt het brein dat …die andere baan, geen werk meer hebben, die dingen uit je comfortzone…Heeeeeeel eng en gevaarlijk zijn. Je brein wil die je hiervoor bang en angstig maken, je onveilig doen voelen, zodat jij lekker in je vertrouwde ding blijft hangen.

YinYang weet je nog?

Het omgekeerde kan ook....dat is dat je je veilig voelt bij die leeuw, die baan, die partner...terwijl die eigenlijk helemaal niet goed voor je is...maar je het gevaar er niet meer van ziet....hoor hier maar

De media/maatschappij/schoolsysteem werkt ook zo…je angstig maken voor verandering, voor cirminaliteit, voor aanslagen, voor ongelukken, voor examens…zodat je lekker blijft zitten waar je zit...en je niet verroerd.... werken waar je werkt…ook al ben je daar niet gelukkig.

You can create your own universe

Sttttt….hou je mond!

Daarom is het heel slim om dat kwetterende brein af en toe de mond te snoeren…iets doen waarvan hij roept dat het zo gevaarlijk is of je niet kunt en daarmee te bewijzen dat dat helemaal niet waar is.

Of hem stil te maken door meditatie…

Of lekker je mandala te gaan tekenen..

Op vakantie met je mandala

Mandala tekenen is dus ook een beetje dat weekend of vakantie gevoel beleven…want van het tekenen word je ook rustig.. krijg je het gevoel, niets meer te hoeven en te moeten, is al het andere niet belangrijk meer en als je lekker in de flow komt…vergeet je alles om je heen… net als op vakantie....en dat met je mandala en daarvoor hoef je niet eens je koffer te pakken 😊

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page