top of page
  • Sonja Jacobi

De titel van je mandala


Pak eens een willekeurige mandala die je in de buurt hebt liggen. Stel je voor dat je iemand aan de telefoon hebt en je wilt proberen uit te leggen, in niet al teveel woorden, wat je getekend hebt. Lastig hé. Een Mandela is vaak niet echt een tekening met een beeltenis maar meer mooie rechte of organische vormen en kleuren soms aangevuld met symbolen, dieren of engelen. Een Mandela kun je niet beschrijven de Mandela moet je zien…Een mandala moet je voelen.. Een mandala is een wereld apart..

Jouw perceptie

Maar als je kijkt naar je Mandala, dan is die voor jou vertrouwd en wekt ze een bepaald gevoel op. Net als dat je kijkt naar je interieur, de inhoud van keukenkastje of de inrichting van je tuin. Allemaal dingen die je om je heen gebouwd hebt en voor jou goed voelen. Zo kijk je ook naar de buitenwereld, je ziet die wereld volgens jouw bouwstenen, jouw perceptie. Al je sociale structuren, je gezin, je familie, je vrienden en kennissen, je werkomgeving en de rest van de wereld daarbuiten... die zie je, voel je volgens je eigen structuur, jouw perceptie, jouw energie.

Spiegels van het leven

De wereld van je eigen huis, tuin en gezin, is je eigen plekje, kun je inrichten zoals je wilt daar heb je controle over, daar voel je je veilig, dat is je comfort-zone. In de wereld daarbuiten is je controle wat minder er zijn meer factoren om rekening mee te houden en soms gaat dat makkelijk soms wat moeilijker. Je familieleden of collega's heb je namelijk niet voor kiezen, die krijg je erbij. Maar daar zul je ook rekening mee moeten houden. Ik heb al eens geschreven dat juist die mensen vaak mooie spiegels voor je zijn en dat je daar iets van kunt leren over jezelf..

Uitleg in energie

Je mandala is een mooie spiegel van jouw eigen energie. Als je die gaat beschrijven kun je dat op twee manieren doen. Met Yang energie of met Yin energie. Dus met je hoofd of met je hart.

Met je hoofd is het serieus, rechtlijnig, zonder fantasie, gedetailleerd en met ratio.

Probeer het nu eens te beschrijven alleen vanuit Yin, vanuit gevoel, intuïtie, zonder ratio, maar met emotie…hoe is dat? wat komt er bij je op? Welke woorden gebruik je dan? Vaak is het maar een korte zin, een paar woorden maar die heel veelzeggend kunnen zijn 😊

Maak er een titel van....dit is mijn 'tropisch feestje'

Vaak zijn deze omschrijvingen leuke manieren om je mandala een titel te geven, vrijwel elke kunstenaar doet dat en ik vind het dan ook leuk om in een museum te kijken wat een schilderij bij mij oproept en dan te kijken naar de titel die de kunstenaar zijn creatie heeft gegeven…soms klopt dat en soms komt dat totaal niet overeen…en let maar eens op, als dat laatste het geval is…vaak spreekt zo’n schilderij je dan ook niet zo aan. Dat geeft niets…het schilderij of kunstwerk is in een andere energie gemaakt dan jij nu zit en dat mag..dat is prima..

Zo boven, zo onder..

Het werkt dus ook andersom want wat als iemand jouw kunstwerk niet mooi vind? niet snapt? Terwijl jij er heel je ziel en zaligheid in hebt gestopt? Dan bevind deze persoon zich in een andere energie dan jij….en zegt zijn mening niet echt iets over je kunstwerk alleen dat jullie op dat moment niet op elkaars golflengte zitten..en dat mag....dat is oké….verzetten heeft geen zin..respecteer elkaars verschillen, laat die 'mening' los en trek het je niet persoonlijk aan want iemands anders ‘mening’ vertelt iets over hem/haar zelf, zijn/haar energie, zijn belevingswereld. Dat op jezelf betrekken of proberen iemand van mening te veranderen is zonde van jouw energie.

Je kunt het hooguit spijtig vinden, maar accepteer iets is zoals het is....het is juist het verzet hiertegen dat je ongelukkig maakt..

De spiegel van je ziel

Blijf dus heel je ziel…je zaligheid en onzaligheid in je mandala stoppen..en kijk wat het maken je heeft gebracht, wat het uiteindelijke resultaat bij je oproept en componeer daar een mooie titel voor je mandala van..

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page