top of page
  • Sonja Jacobi

Teken jij je mandala intuïtief?


Wat is intuïtief mandala tekenen en wanneer doe je dat dan eigenlijk? De definitie van intuïtief is „Wat je aanvoelt zonder te hoeven denken"

Maar volgens mij kun je niet tekenen zonder te denken omdat je anders je potlood niet vast zou blijven houden... maar denken zou je hier ook mogen vervangen door bedenken.

Dus meer 'wat je aanvoelt zonder het bedacht te hebben…'

Als je dus intuïtief gaat tekenen, ga je tekenen zonder plan, zonder verwachting van een resultaat en je laat je tekening gewoon ontstaan..

Altijd intuïtief

Nu ben ik zo brutaal om te beweren dat elke mandala die ik teken een intuïtieve mandala is…ook degene die ik maak vanuit een bepaalde opzet? Ja, ook die….waarom durf ik dat te zeggen? omdat er geen enkele mandala gelijk word als verschillende personen die maken vanuit eenzelfde opzet. Dat herken je toch?

Elke mandala wordt anders....omdat de intuïtie van een persoon ook zijn bijdrage heeft…alleen als je exact een opzet ‘natekent’ op gelijke grootte, met exact dezelfde afmetingen, indeling, kleuren en vormen. Dan ben je aan het nadenken tijdens het tekenen en kan je intuïtie niet meedoen.

Wat is dan intuïtief

Het intuïtieve deel begint al bij het pakken van je papier, pak je een A5 of A4 of A3 papier…of wellicht nog groter. Je doet dat uit een bepaalde behoefte…een behoefte die je intuïtie stuurt en daar luister je naar en laat je je door leiden. Leg me maar eens uit waarom je de grootte van papier pakt die je hebt gepakt? Vaak is dit geheel onbewust toch?

Wikipedia geeft ons een heel andere definitie en heeft het over intuïtie als over een ‘direct weten’ meer een soort van ingeving en ook noemen ze dat intuïtie en instinct (gevoel) los van elkaar staan….

Persoonlijk brengt dat me in verwarring....Voor mij is wel duidelijk dat het alle twee dingen uit ons onderbewuste zijn en het instinct wellicht voorkomt uit het collectief onderbewuste en de intuïtie uit het persoonlijk onderbewuste maar het is voor mij wel degelijk heel sterk met elkaar verbonden..daar heb ik het straks nog eens over..eerst wil ik weten..

Wat zegt Dr. Jung ervan?

Waar ik natuurlijk meteen nieuwsgierig naar ben is wat mijn grote vriend Carl Jung over intuïtie zegt 😉

Hij stelt dat intuïtie 1 van de 4 psychische functies zijn naast denken, voelen en gewaarworden…

Denken en voelen zijn hierbij de rationele functies en gewaarworden en intuïtie de irrationele functies.

Door deze vier functies te combineren met 2 fundamentele houdingen: introversie en extraversie…vormt hij 8 mogelijke persoonlijkheidstypen

en die persoonlijkheid-typen zijn weer de basis geworden van de Myer-Briggs persoonlijkheid-typering heb je deze test wel eens gedaan?

Intuïtie is irrationeel

Als ik dit lees schiet ik eerst in de weerstand...irrationeel komt negatief bij me binnen. Tot ik het 'even-laat-bezinken' en me dan bedenk: als intuïtie irrationeel is, wil dat eigelijk gewoon zeggen „niet door ratio“ ontstaan. Niet-door-ratio betekend dus: Wel door gevoel...ahh dat voelt beter. Dus een mandala waarbij je niet je ratio, je logische deel van je brein gebruikt en iets tekent maar niet weet waarom je dat getekend hebt en dat niet direct kunt verklaren met ratio, is dus eigenlijk een intuïtieve mandala.

Een mandala ontstaan uit gevoel, op gevoel, wordt een intuïtieve mandala!

Dus volgens mij ontstaat je intuïtieve-mandala uit de combi van intuïtie en instinct...

Onderstaande quote omschrijft het voor mij heel mooi...een innerlijk weten en niet onder woorden te brengen..nauw verbonden met een oergevoel..

Je heb niemand nodig om je uit te leggen wat een mooie zonsopkomst is..

-onbekend-

Een eigen wil...

En daarom heeft voor mij elke mandala een intuïtief karakter…is een groot deel uit intuïtie ontstaan, ook al start je wellicht met een bepaald idee, een bepaalde basis…

Je herkent de intuïtieve mandala aan: als je ineens een andere weg inslaat…je mandala een eigen wil lijkt te hebben. We hebben ze allemaal wel eens want je mandala die heel ergens anders uitkomt…is de intuïtie gevolgd..

Mijn 10 verdeling mandala

Deze mandala tekende ik vanuit een vaste opzet…met een grid vol lijnen…om vervolgens er naar te kijken en zomaar weer lijnen uit te gummen…niet in 1 keer maar deel voor deel..het begon met het zien van een soort pijlpunten in de buitenrand..die ik mooi van vorm vond. Daarna ontstond de ‘ster’ van vlechtwerk, door lijnen met elkaar te verbinden en toen in het midden een bloem..Daarna nog bij de punten van de ster een soort paardebloem pluizen. Bij het inkleuren…ontstond er „energie“ bij de uiteinde-punten van de pijl.

Het was een opzet van Ada Bouman van Mandalada en haar Teken-je-mee 'opdracht' Kijk bij de link maar eens wat een prachtige intuïtieve mandala's er uit een basis opzet kunnen ontstaan..

Coup de Foudre..(blikseminslag?)

Deze mandala was weer een instantane verliefdheid…een hoge resonantie…een 'Goh wauW' effect….Fransen noemen het een Coup de Foudre..wat letterlijk betekend: een blikseminslag maar waar ze ook mee zeggen: „Liefde op het eerste gezicht“ en dan weet ik meteen..deze gaat me wat vertellen.. wil wat laten zien…

Je ziet het vaak niet in een keer, ik hebt hier in ieder geval vaak even tijd voor nodig….. of een reactie van een buitenstaander die er naar kijkt en haar intuïtie laat spreken

Het verlangen naar groei en bloei……….

misschien het voorjaar, misschien een eigen proces“

Ding-dong….alle bellen gaan rinkelen en ik heb weer een wauw gevoel. Wat is dat toch mooi synchroniciteit. Precies wat de mandala voor mij betekent…

Een nieuwe verleiding..

Als ik vervolgens voor het blog mijn tekenproces beschrijf..wordt het me nog duidelijker…de pijlen zijn naar binnen gericht…ben met een proces bezig...daarvoor naar binnen gekeerd…maar het word een mooie bloem….het is nog beschermd door 2 randen en er is nog een ingewikkeld ontstaansproces gaande maar de eerste zaadjes zijn geplant …in ieder geval…het geeft me energie en die straalt buitenom 😊

Nou en dit verhaal verleid me ook nog tot het maken van een tweede min-e-book…ik heb weer nieuwe inspiratie gekregen..wordt gestuurd door synchroniciteit.

Het antwoord is dus ja!

Dus je mandala is voor mij altijd intuïtief ontstaan, als je hem tenminste niet exact nagetekend hebt…maar hebt laten groeien vanuit je onderbewuste…

Volg je dit niet, maar laat je te veel je ratio spreken, dan protesteert je onderbewuste en laat je een fout laten maken...zodat je op je andere been wordt gezet...anders moet gaan denken...of voelen...je intuïtie gaan volgen...

Maar bij een intuïtieve mandala is het ook vaak dat je er een emotie bij hebt gevoeld: bij het ontstaansproces of als hij klaar is….en dat maakt dat hij je iets duidelijk wil maken en mag het onderbewuste bewust worden....


305 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page