top of page
  • Sonja Jacobi

Leren van je Mandala


Oh wat valt er toch veel te leren van je mandala? Er is hier al heel wat voorbij gekomen: wat je beperkende gedachten zijn tijdens het tekenen, wat je leuk vindt en wat niet zo je ding is, hoe je los kunt laten en dat je kunt groeien. Dat je makkelijker tekent vanuit vertrouwen dan uit angst, yeah....dat je niet perfect hoef te zijn en dat je in de stilte van je mandala je hart gaat spreken..

Prachtige ronde spiegels

Er zijn sinds het halve jaar dat ik dit blog schrijf al heel wat mandala lessen voorbij gekomen. Mandala’s zijn prachtige ronde spiegels van je onderbewuste en daarmee kun je die dingen bewust maken. Heel de wereld om je heen is eigenlijk een spiegel want je wereld om je heen creëer je zelf, vanuit je eigen energie, je eigen gedachten, je eigen oordelen en referentie kaders. Projectiemechanisme heet dat met een mooi woord.

Van ieder mens kun je leren…

Als je jong bent dan denk je dat je alleen van een ouder mens..onderwijzer,ouder, leraar kunt leren. Maar als je ouder wordt zie je dat anders, van elk mens kun je leren. Iets leren over jezelf. Meestal zijn je gedachten of emoties die iemand bij je triggert daarin je richting aanwijzers. Een emotie verteld je iets over jezelf, een emotie is een trilling een frequentie en als iets niet met je werkelijke zelf resoneert dan geeft dat een emotie met een lage frequentie zoals boosheid, verdriet of angst.

Jong van hart..

Leeftijd heeft met het leren van anderen dus niets te maken, je bent zo jong als je je voelt in je hart. Voel maar eens…hoe oud voel je je? Wijzer wellicht maar niet ouder dan degene op de middelbare school of niet ouder dan het kind dat van zijn fiets viel. Dat leerde ik al jong van mijn vader die me op de wandeling door zijn geboorte dorp allerlei verhalen vertelde en dat hij in zijn hart nog steeds dat kind was dat aanbelde bij Juffrouw Jansen voor een snoepje….dat ben ik nooit vergeten…en hij had gelijk.

Bewustzijn van leeftijd is een raar ding

Beseffen dat je ouder word..gaat met heel aparte ervaringen…bij het gaan reizen met de metro…

sta ik vaak voor mensen op…omdat ik zo opgevoed ben en ook omdat ze eruit zien dat ze een zitplaats kunnen gebruiken…en dan beseffen dat je wellicht ouder bent dan die persoon maar die er zo ontzettend moe uitziet..

Toen ik mijn been gebroken had..gingen de mensen weer voor mij staan, bij het zien van mijn kruk, daar was ik dan weer dankbaar voor maar tegelijkertijd werd ik in die tijd uit mijn stoel gemaand door een oudere dame die mijn plaats opeiste…voor dat ik haar kon antwoorden (in het Frans duurt het even voordat je iets weet terug te zeggen) ging er gelukkig iemand anders staan en kwam ze met een nukkig gezicht tegenover me zitten…die verdween pas toen ze mijn kruk zag en besefte dat ik niet op kon staan voor haar en kwam er een glimlachje tevoorschijn. Zo zie je maar…niet oordelen omdat je nooit het hele verhaal van iemand kent.

Er is wel een voorwaarde

Van ieder mens kun je leren maar er is een voorwaarde….de voorwaarde dat je daar ook open voor staat. Dat je ziet…dat je emotie, je oordeel, je gedachten die van jouw zijn en niet van de ander. Dat moet je willen zien, dat moet je kunnen zien. Ik leer zoveel van mijn dochter…die al zo ongelooflijk wijs is voor haar leeftijd. Dus wees nooit zo arrogant dat je denkt niet van mensen die jonger zijn te kunnen leren, omdat je ouder bent en dus wijzer zou moeten zijn. De basis hiervoor ligt in respect…respecteer een ander mens, respecteer wat je van hen kunt leren…ieder mens is een spiegel voor jezelf. Hier verbeeld in een prachtige dans..

Emoties als wegwijzers

Wat wrevel opwekt door iets wat een ander zegt of doet… zegt iets over jezelf…wellicht heb jij dat al wel losgelaten en wil je niet weer in die energie getrokken worden. Wat plezier opwekt in een ander of wat die zegt of doet dat verteld ook iets over jezelf…dit is iets wat jij ook doet of zou willen doen. Kinderen zijn voor mij altijd enorme leuke spiegeltjes…hun onbevangenheid, zonder oordeel, zonder vrees, zonder schaamte dingen doen…die ze willen doen, die ze willen onderzoeken..dat zou ik ook weer willen hebben…dat zou ik het liefst nooit kwijt geraakt zijn…

Maar gelukkig…..

Hoe ouder je wordt…hoe meer je dit weer terugkrijgt..dat onbevangene en gelukkig heb je nu geen ouders meer om je heen die je vertellen dat je iets niet mag aanraken of doen. De enige die je belemmerd ben je vaak zelf...met alle belemmeringen die je zijn aangeleerd. En oké hooguit nog wat ongelukkig kijkende pubers met valse schaamte, die tussen hun lippen sissen: „mamma!“ 😅

Dat kinderen op hun beurt ook weer prachtige spiegels zijn vertelt dit blog…zou willen dat ik dit jaren eerder had geweten, dan had ik anders gekeken naar mijn kinderen…

Leuk ook om de werkbladen van 'the work' op los te laten....die vind je in het blog Mindfulness, mandala en the work..

De emoties van je mandala

Ook de emoties die door je heengaan bij het tekenen van je mandala zijn wegwijzers, ze willen je wat vertellen, iets over jezelf…een inzicht ofzo...best handig soms hoor...

Maar ook weer met de zelfde voorwaarde…dat je het wilt zien…zie je het niet, dan krijg je niet de kans om het van een andere kant te gaan zien en…dan blijven je tekeningen in de prullenbak belanden…net als bij het stemmetje van je mandala.

Je emoties van je mandala komen vaak terug in kleuren, 2 weken terug maakte ik voor jou een gratis min-e-book "Wat vertellen jouw kleuren in je mandala"...heb jij hem al ontvangen? of wil je dat nog graag? Gewoon je inschrijven voor de nieuwsbrief dan krijgt je hem automatisch toegestuurd 😊

Vind je wat ik schrijf, herkenbaar/leerzaam/leuk of gezellig?

laat het me dan weten en klik hieronder op het lege ♡, krijgen van mij nu al een ❤️tje terug😊

Of je kunt met volgen op mijn Facebook-site Mandala-synchroniciteit en geef me daar een 👍🏻vind-ik-leukje en wil je geen blog meer missen?

Klik op de Facebook-site dan op [volgen] en selecteer in het keuzemenu [als eerste weergeven]

of als je niets met Facebook hebt...abonneer je dan via mail rechtstreekst op mijn blog

en

Ohhhh ik vind het onwijs leuk als je mijn blog hieronder deelt met andere mandala liefhebbers of een berichtje achterlaat 😘

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page