top of page
  • Sonja Jacobi

Drie-eenheid-mandala: body, mind and soul


Mijn ego zou zeggen dat ik een detox-coach ben en dus een deskundige op het gebied van het ontgiften van je lichaam.

Dat lijkt totaal niet gerelateerd aan mandala tekenen maar geloof me...

Ik ben dus een aantal jaren primair gericht geweest op het gezonder worden op lichamelijk gebied. Tot vlak voor het starten met mijn blog was het ook mijn intentie om daarover te schrijven totdat het universum me een andere richting uit blies. Toch was het geen dwaalspoor op mijn weg maar een essentieel onderdeel om in mijn rugzak om mee te nemen op reis. Iets heel anders dan schrijven over wat mandala tekenen met je kan doen..of toch niet...

Basiswaarden van detoxen

Het belangrijkste basis principe voor mij van heel de detoxcoaching is.... dat het een ondersteunend principe is: het omkeren van negatieve gewoonten, het toevoegen van positive factoren en daardoor je lichaam weer de kans geven te doen wat het moet doen en waar het deskundig in is en zeer ervaren.....

Zelfgenezing

Je lichaam is namelijk heel goed in staat zichzelf te genezen...we vinden dat eigenlijk gewoon op sommig gebied en soms hebben we daar enige deskundige hulp bij nodig maar grotendeels zijn we het vergeten...en leggen heel veel verantwoording bij die deskundige hulp...

Maar die moet ondersteunend zijn, niet primair verantwoordelijk...dat is je lichaam zelf en dus de eigenaar: jij.

We zijn dat een beetje kwijt geraakt...Oké als we onszelf in de vinger snijden dan weten we...pleister erop en dat geneest vanzelf... maar als we een griepje hebben dan zitten we massaal bij de huisarts voor een pilletje... maar die ons hopelijk... als het goed is... lekker terug stuurt naar bed om uit te zieken...Je lichaam prima in staat om zulke ziektekiemen te bestrijden maar ons vertrouwen daarin is soms ernstig zoek.

Oorzaak en gevolg

Ziektes zijn eigenlijk symptomen, gevolgen van tekorten, verwaarlozing en verkeerde gewoonten. Ze zijn een signaal dat je op het verkeerde pad bent terecht gekomen. Maar in plaats van daar naar te kijken...

-hoe komt het dat ik ziek geworden ben?-

en

-hoe komt het dat mijn lichaam dat niet zelf op kan lossen?-

kijken we alleen naar de kwaal en hoe we die weg kunnen krijgen in plaats naar de oorzaak...

De oorzaak komt vaak vanuit het feit dat je iets aan het doen wat je lichaam ondermijnd, het zelf genezend vermogen werkt niet meer en je lichaam geeft een signaal...een schreeuw om hulp: hallo!👋👋 je bent op de verkeerde weg! Maar in plaats van terug te gaan om te kijken waar we een verkeerde afslag hebben genomen..gaan we door en proberen we de gaten in de weg op te lossen.... in plaats van weer op het juiste pad terecht te komen.

Je lichaam is niet alleen

Je bestaat niet alleen uit een fysiek lichaam..je bent een drie-eenheid. Een lichaam maar ook een geest en nog je ziel....en met zijn drietjes werken ze samen...kunnen ze niet zonder elkaar en beïnvloeden elkaar.

Toen ik mijn website klaarhad...kwam er weer ruimte om te tekenen...en ontstond deze mandala: een drie-eenheid van body-mind-and soul zichtbaar gemaakt met als titel "holistische alchemie" want alles is met elkaar verbonden...

Een leuk voorbeeld...

Mijn kinderen verzuchten wel eens dat ze wilden dat ze ziek zouden zijn...zodat ze niet naar school hoeven..herkenbaar? Dat hebben we allemaal wel eens. Maar als ze dan werkelijk ziek zijn...O,jee dan zit moeders met de gebakken peren want dan zijn ze helemaal niet blij. Want lichamelijke ziekte brengt ook geestelijk ongemak met zich mee...lichaam en geest zijn nauw verbonden. Dus lichamelijke klachten, ongemakken of handicaps kunnen een groot gevolg hebben voor je geestelijke gesteldheid.

Maar zo kunnen ook geestelijke problemen zich uiten in lichamelijke klachten, denk maar eens aan stress. En als je dan een lichamelijke ziekte hebt die bijvoorbeeld een geestelijke oorsprong heeft..... maar jij je alleen richt op het lichamelijk beter worden zul je niet slagen...je moet je-drie-eenheid onder de loep nemen..

Hoe zit dat met de ziel?

Tja, bij de eerste twee, kunnen we ons allemaal wel iets voorstellen...maar de derde...je ziel wat is dat nu eigenlijk en kan die ook ziek worden? Eigenlijk wel...

Je ziel is je kern, je bron, wie in in wezen werkelijk bent...

Te weten wie of wat je ziel is....is te weten wie of wat je bent zonder je bezittingen, zonder je opleiding, zonder je werk, je status, je huis, je man/kinderen/familie eigenlijk alles waarvoor je kunt zeggen...ik ben...een vrouw/een moeder/een manager...vul zelf maar in.....dat is dat egodeel van jezelf.

Je ziel is hetgeen wat overblijft zonder dit alles....je ziel is alleen 'het zijn'...ik ben! zonder die puntjes erachter. En dat is voor iedereen hetzelfde want we komen uit dezelfde bron, we zijn Liefde, Licht, Vrijheid, Blijheid, Vreugde, Goedheid.....en dat in een intense vorm.....en dus minsten 1000x zo sterk als dat wij het kennen.

Die connectie kwijt zijn..

Mensen met een zieke ziel is eigenlijk de groep mensen die lijden aan depressie. Die de connectie met lichaam, geest en alles wat daarmee verbonden is kwijt zijn.....dit omschrijft het mooi:

Depression is pressing down the purpose of the soul

-unknown-

Een zieke ziel beschouw ik, de ziel die niet (meer) weet waarvoor hij hier is. Je ziel is hier om te leren om lessen te ontvangen van het leven...dat kan alleen hier...in deze realiteit omdat hier dualiteit is, tweestrijdigheid...goed en kwaad...licht en donker...yin en yang..

De zieke ziel kan zijn bestemming niet vinden, is op het verkeerde pad en zolang ze dezelfde weg vervolgen...zie je dat een depressie toeneemt of steeds weer terugkomt.

Juiste middelen

Zoals ik al zei...kan je lichaam zichzelf weer helen, genezen...met de juiste middelen, soms met een beetje hulp...kijk, een bot geneest zichzelf maar moet wel eerst gezet worden zodat hij zich goed kan herstellen. En kijken naar de oorzaak en verandering van omstandigheden kunnen hierbij helpen. Een zieke geest kan zich ook zelf herstellen, als je bijvoorbeeld veel stress ervaart of niet lekker in je vel zit vanwege je werk of een verlies hebt meegemaakt. Hiervoor geldt het zelfde, verandering van de oorzaken en omgevingsfactoren maar ook nog een derde factor

Begrip en tijd...

Gelukkig ervaren vele mensen alleen maar de lichamelijke en/of geestelijke ongemakken en niet die op zielsniveau maar voor alle drie geldt dat naast de juiste voorwaarden en juiste condities....om te genezen...het ook nog tijd nodig heeft...en dat gunnen we nou onszelf vaak niet, word ons door onze omgeving niet gegund, onze werkgever....we zijn te ongeduldig...willen het liefst gister al weer beter zijn...maar genezing kost tijd... Dat er geen begrip is van onze omgeving, van onze werkgever, komt omdat we niet delen wat er werkelijk met ons aan de hand is op geestelijk gebied. Van de week kwam er een DJ prachtig naar voren met zijn verhaal...om het taboe te doorbreken

Naar aanleiding van het verhaal van de DJ komt de medische wereld met een reactie hierin hoor je dat de ze kijken en onderzoeken op het lichamelijke en geestelijke

deel...zie dit filmpje..Het soul-deel ontbreek.... wellicht hebben ze daarom nog geen effectieve behandeling omdat ze de balans van de drie-eenheid zo niet kunnen herstellen?

Je bent namelijk voor 100% toppie kerngezond als alle 3 de onderdelen: body-mind-soul in balans en harmonie zijn met elkaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar genezing kost tijd en dus moeten we vertragen...terugkomen bij jezelf, bij je bron...bij de stilte....bij je wijsheid, bij de missie van je ziel... Aha en dan kom ik uit bij de mandala...want de mandala kan je hier prachtig bij helpen...bij het vertragen, bij het loslaten, het laten zien van onbalans...bij ja, ....zoveel dingen...

En natuurijk is de mandala niet het enige hulpmiddel, sommige zoeken het in andere kunstvormen maar grappig genoeg vaak is het wel op het creatieve vlak....omdat we dan uit onze linker-Yang hersenhelft beleving komen... in de rechter-yin creatieve kant...en dan weer dingen vanuit een ander perspectief gaan en kunnen bekijken.

Ik hoop van harte...

Dat jij niet ziek bent.... op geen van de drie vlakken...of eigenlijke alleen lichte lichamelijke, of geestelijke ongemakken ervaart...die zijn namelijk mooi...want het zijn waarschuwingen, wegwijzers, zie en behandel ze ook zo. Het zijn dingen waar je naar moet luisteren en om ze te zien en te horen moet je ze van alle kanten bekijken...wat willen ze je vertellen en waarom...en omdat jij een mandala liefhebber bent kan de mandala kan jouw hier prachtig bij helpen...bij je groei...

Herken je dat?

Vind je wat ik schrijf, herkenbaar/leerzaam/leuk of gezellig?

laat het me dan weten en klik hieronder op het hartje, krijg je van mij nu al een ❤️tje terug 😊

Of je kunt me volgen op mijn Facebook-site Mandala-synchroniciteit en geef me daar een [👍🏻vind-ik-leuk] en wil je geen blog meer missen?

Klik dan op de fb-site op [volgen] en selecteer in het keuzemenu [als eerste weergeven]

of als je niets met Facebook hebt... abonneer je dan via mail rechtstreeks op mijn blog

en

Ohhh ik vind het onwijs leuk als je mijn blog hieronder deelt met andere mandala liefhebbers of een berichtje achterlaat 😘

308 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page