top of page
  • Sonja Jacobi

Yin-Yang balans mandala


Waar ik al heel lang een blog over wil schrijven is je Yin-Yang balans. Deze staan voor evenwicht en balans maar ik wil het graag met je hebben over het mannelijk en vrouwelijk evenwicht. Wat ik daarover eerst duidelijk wil maken is dat het niks met vrouw-zijn of man-zijn te maken heeft.. Het gaat meer over kwaliteiten die iemand heeft en die als vrouwelijk of mannelijk worden aangeduid… Het is namelijk zo dat iedereen deze kwaliteiten in zich heeft of een aantal ervan en dat heeft niks met het feit te maken of dat je een man of vrouw bent.

Mix van kwaliteiten

Mannen hebben een aantal mannelijke kwaliteiten maar ook vrouwelijke kwaliteiten in zich net zo als dat vrouwen vrouwelijke kwaliteiten maar ook mannelijke kwaliteit in zich hebben. En dit kan een heerlijke mix zijn van kwaliteiten. Stel je hebt drie kommetjes: met in het ene vijf donkerkleurige knikkers: zwart, bruin, grijs, donkerblauw en diep-paars….die staan voor vijf vrouwelijke kwaliteiten… en in het tweede je hebt vijf lichtkleurige knikkers: rood, geel, groen, oranje en rose.. die staan voor vijf mannelijke kwaliteiten. In het derde kommetje mag je een combinatie leggen van twee of drie vrouwelijke en twee of drie mannelijke knikkers totdat hier ook vijf knikkers in liggen.

Heel veel mogelijke combi’s om te koesteren

Bedenk maar eens hoeveel verschillende combinaties je hiermee kunnen maken, een beetje als het spelletje MasterMind. Een wiskundige zal je precies kunnen vertellen en berekenen hoeveel van die combinaties er zijn..maar mij gaat het erom... dat iedereen zulke combinaties van verschillende kwaliteiten mannelijk en vrouwelijk in zich heeft... ongeacht of dat ze een man zijn of een vrouw zijn.


Je word met deze kwaliteiten geboren en jouw taak is om ze te koesteren.. stuk voor stuk. En dat is waar het vaak misgaat. Vaak koesteren mannen hun vrouwelijke kwaliteiten niet zo of koesteren vrouwen hun mannelijke kwaliteiten niet zo. Maar je hebt allemaal gekregen en behoort ze allemaal aandacht te geven met als doel….. Een perfecte balans en dat is nou die yin-yang balans.

Het komt vanuit je hersenen

De verschillende mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten kun je ook koppelen aan je hersenen. De primaire functies van de linkerhersenhelft bevat voornamelijk mannelijke kwaliteiten en die in de rechter hersenhelft de vrouwelijke. Voorbeelden van wat voor kwaliteiten dat dan zijn heb ik hier voor je in een PDF gezet


Het prachtige zwart-witte Yin-Yang symbool komt uit het Taoisme/Daoisme, een Chinese religie en filosofie. De Yin - de donkere swirl, is geassocieerd met schaduw, vrouwelijkheid en de boog van een golf. De Yang - de lichte zijde is geassocieerd met licht, mannelijkheid, passie en groei.


De mandala hierboven tekende ik al een tijdje terug, in een 36 verdeling en een yin-yang teken in het midden. Daarin mijn sterrenbeeld Leeuw maar ook de maagd...een sterrenbeeld waar ik mezelf vaak meer in herken. Ik besef nu...het zijn mijn Warrior (leeuw) en mijn Yogi (de maagd)

Mannelijke energie en maatschappij

In onze huidige wereld waarin wij leven, tegenwoordig ook wel als de derde dimensie aangeduid, leven wij voornamelijk vanuit de linker dus mannelijke hersenhelft. Historisch gezien is dat zo ontstaan maar het past ook enorm bij de industrialistische-, en het informatica tijdperk waarin we het laatste eeuw leven. Mannelijke energie en de wetenschap/ratio heeft hierin een enorme rol gespeeld en in de eeuwen die er aan vooraf gingen.


Alles wat te bewijzen viel en bewezen kon worden werd als waar aangenomen. Alles wat moeilijker of niet te bewijzen of begrepen werd werd afgedaan als hekserij, kwakzalverij. Het jammere is dat veel van wat niet te bewijzen is voortkomen uit de vrouwelijke kwaliteiten, uit de rechterhersenhelft. Intuïtie, emoties, gevoelens, het irrationele…het langzame…bedachtzame.

Balans is nodig, het een kan niet zonder het ander

We hebben beiden hersenen functies nodig zowel de linker hersenhelft als uit de rechter hersenhelft. Als de rechterhelft namelijk niet goed of onvoldoende functioneert. Krijg je een logische redenerende personen maar zonder gevoel zonder emoties zonder intuïtie.


Als de linkerhersenhelft niet goed of onvoldoende functioneert. Krijg je personen zonder doel zonder ratio die doelloos door het leven gaan. Om een duidelijker beeld hiervan te vormen is het leuk te luisteren naar het verhaal van Jill Bolte Taylor die zelf van beroep neuroloog was en dit aan den lijve mocht ervaren.


Toen zij een hersenbloeding kreeg in haar linker hersenhelft kon ze zich achteraf nog precies herinneren hoe ze zich voelde zonder het functioneren van haar linkerhersenhelft. Ze kan het je het beste zelf vertellen kijk maar eens naar haar Ted talk hierover. Naast dat ze het prachtig emotioneel verwoord, vind ik het buitengewoon fascinerend en jij?

Maatschappelijke druk op mannelijke en vrouwelijke energie..

Er zijn perioden in de wereld geweest waarin het heel belangrijk was dat de mannen hun mannelijke kwaliteiten ontwikkelen en werden vrouwen gedwongen in hun vrouwelijke kwaliteit. Met het feminisme is daar verandering in gekomen dit is nog steeds in ontwikkeling… niet alleen mag een vrouw laten zien dat ze mannelijke kwaliteiten heeft en een baan hebben of een man vrouwelijke..’en gevoelens heeft’


Alhoewel, het moet me even van het hart dat het laatste tegelijkertijd in ontwikkeling kwam met het feminisme maar dat het zich meer in de achtergrond heeft afgespeeld en het was/is minder geaccepteerd dat een man vrouwelijke kwaliteiten mag hebben. Als ik het woord ‘mietje’ noem zul je dit wellicht herkennen..


Trouwens toen vrouwen zich een plekje gingen veroveren in de mannen maatschappij werd dat dus gedaan vanuit mannelijke energie...niet de vrouwelijke...daarom is er nog steeds een tekort aan/ een onderkenning van de vrouwelijk energie in onze huidige maatschappij..en mist dus de balans

Indianen..

Het schijnt wel dat de indianen al zover waren dat ze accepteerden dat er vijf geslacht-types van mensen waren: mannelijke, vrouwelijke, mannelijke-vrouwen (die mee mochten jagen) of vrouwelijke-mannen (die vrouwentaken uitvoerden) en nog een categorie die in geen van deze vier voorgaande categorieën viel: een soort ongeslachtelijk type.


Grappig dat wij als maatschappij nu pas besluiten iedereen gender-neutraal aan te spreken en dat of “poeh-belachelijk-vinden’ of ‘hè-hè-hetwerdtijd’ 😉 terwijl de indianen zich hier al jarenlang van bewust waren. Kun je nagaan hoeveel we in een klap in evolutie achteruit zijn gegaan toen Columbus Amerika ontdekte in 1492 😊

Wat heeft dit nu met mandala tekenen te maken?

Het grappige is dat ook vormen en kleuren mannelijke of vrouwelijke energie met zich meedragen. Het makkelijkste voorbeeld is altijd dat rechte lijnen en hoekige vormen mannelijke energie weergeven en gebogen of ronde vormen, vrouwelijke energie. YinYang heeft ook een symbool, iedereen wel bekend, wat erg lijkt op een mandala toch? ook prachtig hier in of voor te gebruiken.

Hier een leuk filmpje over Yin-Yang energie en zijn oorsprong..

Tekenen je dus graag mandala’s met rechte lijnen dan kan het betekenen dat jij graag en veel in je mannelijke energie zit OF dat je juist meer mannelijke energie nodig hebt. Een betekenis heeft namelijk altijd 2 kanten..een Yin en Yang. En jij bent degene wie weet welke van de twee betekenissen met jou resoneren 😊

De helende werking van de mandala

Ik heb al eens eerder geschreven dat ik heel graag met de ronde en gebogen lijnen werk. Het betekent voor mij dat ik meer vrouwelijke energie nodig hebt, dat ik sommige van mijn vrouwelijke kwaliteiten jarenlang tekort heb gedaan en dat ik het nu heerlijk vind om deze via de mandala weer te laten stromen.. door dat te doen… merk ik dat ik in het dagelijkse leven ook meer mijn vrouwelijke kwaliteiten erken en er laat zijn… de helende werking van Mandala…het terugvinden van mijn Yin-Yang-balans. Afgelopen periode heb ik in een enorme mannelijke energie gezeten in die van bouwen, construeren, doorzetten actie ondernemen maar dat dit niet ging zonder de vrouwelijke energie lees je hier 😊

Intuïtief schrijven, intuïtief mandala tekenen..

Door meer te vertrouwen op mijn intuïtie, beter te luisteren naar de kennis en wijsheid in mijn hart heb ik zomaar in een half uur het concept van dit blog op papier gezet. Nu laat ik, net als ik bij mijn mandala doe: hem even “sudderen” neem even afstand om op een later moment het terug te lezen en aan te passen. Mijn mandala ga ik ook altijd opnieuw bekijken om vervolgens aan te vullen wat ik voel dat ontbreekt…


Maar soms voelt het meteen goed zo en soms blijf je kleine aanvullingen correcties maken…oh het blijft grappig hoe blogs-schrijven en mandala tekenen zich spiegelen en zoveel mooie overeenkomsten hebben…en net als dat bij bloggen en mandala tekenen is is dat ook bij mandala tekenen en andere dingen in het leven…herken je dat?

Wellicht heb jij nog andere mandala-spiegels? 😀

413 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page