top of page
  • Sonja Jacobi

Als er iets 'niet klopt' in je mandala..


Als je in de flow van het tekenen zit…dan valt de wereld om je heen even stil. Toch ben je je heel bewust van alles wat er om je heen gebeurt, de geluiden in de kamer, de vogeltjes die buiten fluiten en fladderen, de licht inval, de muziek waar je naar luistert, alles is veel intenser, bewuster….dat is het nu…

En in dat nu is het heerlijk tekenen…het gaat dan als vanzelf, zonder moeite, zonder oordeel…gewoon genieten van het ontstaansproces en je mandala zien groeien..

Verwonderen

Ik blijf me altijd verwonderen hoe je mandala zich ontplooit…als een mooie bloem…steeds verder zich onthullend…en je weet zelf ook nog niet wat het eindresultaat gaat zijn…Het lijkt of niets dat vredige creatieproces kan verstoren..

tot ineens….is het alsof er een naald over de langspeelplaat krast…..skreeeewk…..en dan ontdek je ineens…dat er iets niet klopt…

Iets klopt er niet..

Zo was ik bezig met mijn flower-of-life-YinYang mandala…het voelde helemaal goed…de opzet was goed gelukt…was blij met mijn kleurpotloden en mijn kleurkeuze…zat helemaal in de flow van het kleurproces….was begonnen met het paarse deel…en daarna doorgegaan met het lichtblauwe..toen ineens het besef bij me binnenkwam…er klopt iets niet….

Instantaan weten

Ik wist het voordat ik het werkelijk zag…misschien was het een milliseconde maar iets…. deed me stoppen en kijken naar mijn werk…en toen zag ik het…

YinYang is het teken van balans, de balans van alle dingen…het is een beweging…wisselt elkaar af....en gaat eindeloos door….het licht en het donker…het mannelijke en vrouwelijke….het lawaai en de stilte..

en het een kan niet zonder het ander….ze zijn als een dansend paar…altijd in beweging..

Wil de een te veel ruimte innemen dan zal de ander dat corrigeren….er is evenveel ruimte voor allebei..

Maar ...

De een kan niet zonder de ander dat klopt maar wat nog belangrijker is...…

Het een heeft altijd een deel van het ander in zich…..

In de donkere kant zit een lichte cirkel en in de lichte kant zit een donkere cirkel.

In het mannelijke zit altijd een stukje vrouwelijkheid, in het vrouwelijke altijd een stukje mannelijkheid

In lawaai zit altijd een deel stilte en in stilte zit altijd een een deel lawaai..

Dat is het…

Ahh…dat is het…ik ben ‘vergeten’ de kleur van de ene in de andere te verwerken….en toen viel ik even stil….

Mijn creatieve geest begint zich dan onmiddellijk te roeren…te zoeken naar een oplossing…

Stoppen? Opnieuw beginnen?

Niets doen...

Mijn ervaring heeft me geleerd dat ik nu door moet gaan en niet op moet geven…dat dit gebeurt met een reden….ik weet nog niet welke reden…maar zit tijdens de rest van de tekening te broeden op oplossingen…cirkels uitsnijden en omwisselen, losse cirkeltjes maken en eroverheen plakken? een nieuwe opzet maken? aan creatieve oplossingen geen gebrek…

maar toch doe ik niets

en laat het zijn….

ervaar het…

voel het….

wat wil het me zeggen?

Geduld…

Ik ga stug door en na het centrum volgt de rand…die vul ik met een zentangle patroon…ik kies er op gevoel een passende bij uit….

Zentangles hebben altijd een naam…daar let ik eigenlijk nooit op…maar deze springt in het oog: 'Patience' heet hij…

hmmm….toepasselijk😉

Afwachten

Als de mandala klaar is….zet ik hem even weg om af en toe naar te kijken…en dan wacht ik af…of ik mag weten wat het me wil zeggen…

Ik schiet af en toe nog in het ‘oplossingsproces’ maar doe niets en wacht af…

En dan is daar het moment…de realisatie….wat het me wil vertellen….

Wauw!…..die komt binnen…

Deze klopt niet?

Deze klopt wel!

Deze klopt precies….het is een prachtige spiegel van de situaties waarin ik zit….en die heeft geen knip en plak oplossing nodig maar energie en liefde nodig….dan weet ik ook direct dat ik er iets bij moet tekenen…een kundalini slang…en als ik op ga zoeken waarom…kom ik dit tegen

Kundalini energie

Kundalini staat voor levensenergie, dit uit het sanskriet afkomstige woord betekent: ‘de opgerolde’

Je kunt kundalini zien als een energie baan dat traditioneel gezien opgerold ligt aan het begin van je ruggengraat. Waarom is kundalini energie zo mooi? Ik lees: 'omdat het je grootste bron van creativiteit en bewustwording is'….ohhh 2 dingen die ook prachtig in de mandala terugkomen.

Slangen..

Symbolisch word de kundalini energie weergegeven als 2 slangen die zich om elkaar verstrengelen terwijl ze opwaarts gaan.

Kundalini energie is aanwezig in ieder mens en stroomt in lichte mate altijd door het lichaam....meestal latent, op standby maar bij bij activatie zet het je chakra's in beweging en beweging is stroming en balans...

Weer in balans…

En hoewel ik bij het tekenen een signaal kreeg dat er iets niet klopte…

mijn onderbewuste me iets wilde vertellen….

liet ik me voeren door het proces…

en kwam ik hierbij uit….

en dan ineens…

klopt het wel!

Is er niets mis, fout of verkeerd…

Het is wat het is...

Het mag er zijn….

en wat uit balans is…

mag zijn nieuwe evenwicht vinden

In Yin-Yang en kundalini energie...

Groeiend zoals de flower of life…


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page