top of page
  • Sonja Jacobi

Je onderbewuste in je mandala


Als je mandala tekent dan teken je het onderbewuste, een deel van 'je ware innerlijke zelf' is hoe Carl Jung het noemt. Maar wat bedoelen we nou eigenlijk met dat onderbewuste? Dat is namelijk een deel in jezelf wat je stuurt.... zonder dat je het in de gaten hebt. Dat je je pad laat volgen op basis van je gedachten, gevoelens en emoties. Het word wel eens vergeleken met een ijsberg, waarvan het grootste deel zich onderwater bevind ten opzichte van het zichtbare deel. Het zichtbare deel is dan het bewuste, het deel onder het wateroppervlak het onderbewuste..

Wonen in Parijs

Die ijsberg vind ik en mooie vergelijking want ik schreef al eerder in mijn mandala-reis…als mensen horen dat je in Parijs woont is hun eerste reactie 'Oooh wat gaaf'…maar dat komt omdat men alleen het deel zien waaraan zij refereren, het deel wat zichtbaar is voor iedereen en boven het water uitsteekt…dus het bewuste deel.

Men ziet dus waaraan men denkt als men aan Parijs denkt: Het Franse eten, de Eiffeltoren, de

terrasjes, de mode, de baguette, de romantiek. Maar om er serieus te wonen..vergt heel wat andere kwaliteiten dan er rondwandelen als toerist. Dat kun je vergelijken met het onbewuste deel…daar hebben de meeste mensen geen weet van…tenzij ze het ondervinden. Deze afbeelding kwam voorbij in de fb-groep van Expats…een groep die het helemaal herkent want het geeft prachtig weer: Wat men ziet in het algemeen en Wat het je kost…om er te leren leven 😉

Ons onderbewuste

Maar het geeft ook prachtig weer hoe we ons onderbewuste kunnen voorstellen…het deel waar we ons niet van bewust zijn maar toch een hele grote rol speelt in ons leven. Het onderbewuste is zoveel wijzer dan wij ons beseffen…

Met het onderbewuste worden je geestelijke processen zoals gedachten en gevoelens bedoeld die eigenlijk niet of niet direct toegankelijk zijn maar wel je gedrag kan beïnvloeden.

Het zegt het eigenlijk al….van de dingen in het onderbewuste zijn we ons niet bewust…hebben we geen directe mentale connectie mee en overdenken we het niet. Toch heel veel dingen die we zien, horen of doen of anders waarnemen met onze zintuigen..van baby af aan...worden opgeslagen in het onderbewuste. Op een later tijdstip kunnen die onbewust opgeslagen dingen toch bewust gemaakt worden en dat noemen we dan zo’n ‘Deja Vue’ moment, het Frans voor ‘al eens gezien’

Het onderbewuste bewust maken

Als de dingen in ons onderbewuste, bewust worden dan noemen we dat intuïtie…dingen die je weet maar je eigenlijk niet weet waarom je ze weet…ze komen soms vanuit wat Carl Jung noemt ons “collectief onderbewuste” dingen die we als mensheid geleerd hebben zoals 'aanvoelen' wanneer er gevaar dreigt of een angst voor spinnen of muizen…terwijl je niet weet waar dat vandaan komt.

Dieren hebben dat heel sterk.. die ‘weten’ dingen en varen daar ook blindelings op…uit hun collectief onderbewuste...hun intuïtie of instinct. Dat is nodig voor hun overlevingskans. Mensen hebben dat dus ook maar hebben het tevens ‘afgeleerd’ daar op te vertrouwen of zijn zich inmiddels daar veel minder bewust van. We zijn daar in ieder geval erg ver van afgedwaald..

Voor mij zit in dat onderbewuste ook veel informatie van waar we vandaan komen..wie we werkelijk van oorsprong zijn. En een hele schat aan intuïtieve kennis en wijsheid…die af en toe boven komt borrelen…in de stilte van je mandala...

Dromen en onderbewuste..

Je onderbewuste word ook vaak bewust als je aan het dromen bent..want in je dromen ben je je bewust. Dromen doe je in je REM-slaap fase, de rapid-eye-movement fase, die kun je vaak heel mooi zien bij slapende baby’s. Je kunt het je als je wakker wordt vaak niet meer herinneren wat je hebt gedroomd maar de REM-slaap is een heel oppervlakkige slaap waaruit je makkelijk wakker word en dan is het wel mogelijk om je droom je te herinneren. Ook komen in je dromen, gedachten en gevoelens voor maar waarom mensen en ook dieren precies dromen is eigenlijk niet bekend.

Ik vind het altijd zo schattig als onze poezen liggen te dromen dan trekken ze de prachtigste snoetjes en bewegen alle pootjes en snorharen mee 😀

Maar alhoewel we niet weten waarom we dromen… psychologen als Freud en Carl Jung beschouwden ze als signalen vanuit je onderbewuste met een boodschap voor degene die de droom had. Ik ben op dit ogenblik een dromen-vanger aan het tekenen..toepasselijk wellicht..

Je hersenen en creativiteit

Als je tekent dan teken je vanuit je rechterhersenhelft…daar zit je creativiteit…vanuit die rechterhersenhelft gaat je sturing ook van wat je tekent…vaak intuïtief…zonder na te denken…zonder te beseffen.…

Je linkerhersenhelft wil wat je tekent graag logisch beredeneren, structuur aanbrengen enz. Onze rechterkant vaart meer op gevoel en daar wordt ook creativiteit geactiveerd. Als je nu denkt “ja maar..ik ben helemaal niet creatief” lees dan nog eens over dat Mandala-stemmetje 😉

Iedereen heeft 2 hersenhelften…ook een rechter helft dus…als je vindt dat je minder creatief bent komt dat waarschijnlijk omdat je dit minder getraind hebt maar het goede nieuws is.... iedereen is in staat zijn creatieve kant te activeren.

Wat is dan precies 'creativiteit'

De kracht van je rechter hersenhelft is dat het in staat is om op basis van aanwezige informatie en ervaringen, nieuwe verbindingen te leggen tussen de verschillende onderdelen, nieuwe paden te creëren. Dus net als in je mandala…Als je tekent op basis van een bestaand patroon dan kan je rechterhersenhelft je ergens een heel andere lijn laten tekenen dan volgens dat patroon. Je linker helft begint dan misschien te protesteren…

Dat je niet je houdt aan het bestaande patroon…dat je het verkeerd doet…maar je rechterhersenhelft trekt zich daar lekker niets van aan of je linkerhersenhelft protesteert helemaal niet en je rechterhelft neemt het heft gewoon in eigen handen en gaat compleet zijn eigen gang....

Je rechter hersenhelft is in staat om nieuwe lijnen te laten lopen van het punt waar je nu bent, naar het punt waar je naar toe wilt. Daarom is het zo goed om uit je comfort-zone te stappen…dan protesteert je linkerhersenhelft enorm maar je rechterkant is helemaal in zijn element 😆 en dat noemen we dan creativiteit. Dat kan in je mandala tekeningen maar met alles in het dagelijkse leven…loop jij altijd de zelfde route naar de bakker…neem eens een andere weg…of doe het eens hinkelend of huppelend....een boost voor je creativiteit 😊

En teken eens een mandala van alleen maar een cirkel en een stip…zonder hulplijnen…wat gaat je dat brengen? ik ben benieuwd 😃

Intuïtief tekenen

Als je dus tekent besef je dan eens…teken jij intuïtief of volgens ‘de regels’ of een mengeling…besef wel…..niets is goed en niets is fout..…het is alleen anders, op een andere manier.…maar het vertelt je wel veel…b.v uit welke hersenhelft je mandala’s komen😊 en waarom je bijvoorbeeld moeite heb met ronde lijnen of juist met rechte..

Hier een leuke test of dat je meer links of rechts 'hersendenkend' bent. Ik heb hem ook gedaan...en bij mij was hij niet verrassend...de uitslag was waar het voor mij allemaal om draait en je vaak terug kunt zien in mijn mandala's 😉

Tekenen vanuit je intuïtie... brengt je dichter bij je de stilte in je mandala, dichter bij jezelf, dichter mij het onbewuste deel van je leven…dichter bij je aloude kennis en wijsheid....dat je hart je vertelt…je innerlijke wijsheid, je innerlijke weten...

En mijn ervaring is….dat maakt het leven makkelijker…dat maakt dat je meer kunt leven uit je rechterhersenhelft…waar alles relatief is….minder zwart/wit….minder zorgen, minder problemen...Er bestaan namelijk ook mensen die van alle oplossingen een probleem weten te maken 😂

Je mandala lezen?

Moet je nu heel hard je best doen om te "lezen' wat je onderbewust in je mandala hebt getekend?

Ik denk van niet..als het de bedoeling is dat iets duidelijk gemaakt moet worden dan laat je onderbewuste dat heus wel aan je zien...en wordt het je namelijk bewust gemaakt, net als in een droom. En anders komt het op andere manieren ook nog eens tot je...synchroniciteit weet je nog? 😉

Maar het is wel leuk om bewust naar je tekening te kijken..wat gebeurde er, wat heb ik getekend, welke kleuren heb ik gebruikt en wat betekenen die voor mij. Het is ook leuk je tekening bewust een naam te geven...die naam namelijk, vertelt je vaak ook al heel veel, schrijf hem er maar bij want soms word het 'onderbewust getekende' pas na een tijdje duidelijk...wanneer het mag..

Je kunt ook je tekening misschien door een ander laten "lezen" die gevoelig om jouw energie op te vangen maar weet je wat die gaat vertellen? Precies die dingen..... die je eigenlijk al weet....in je onderbewuste en je op dat moment weer bewust wordt 😉

Vind je wat ik schrijf, herkenbaar/leerzaam/leuk of gezellig?

laat het me dan weten en klik hieronder op het hartje, krijg je van mij nu al een ❤️tje terug 😊

Of je kunt me volgen op mijn Facebook-site Mandala-synchroniciteit en geef me daar een [👍🏻vind-ik-leuk] en wil je geen blog meer missen?

Klik dan op de fb-site op [volgen] en selecteer in het keuzemenu [als eerste weergeven]

of als je niets met Facebook hebt... abonneer je dan via mail rechtstreeks op mijn blog

en

Ohhh ik vind het onwijs leuk als je mijn blog hieronder deelt met andere mandala liefhebbers of een berichtje achterlaat 😘

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page