top of page
  • Sonja Jacobi

Onthechten van je mandala


Vorig weekend zijn er 4 mandala’s op de bus gegaan voor een lieve vriendin…Mijn man, die met me mee naar het postkantoor is vraagt me wat er in de enveloppe zit. Ik vertel hem van de mandala’s. “Die mandala’s waar je heel de week mee bezig was? geef je die zomaar weg? Jaah en dat voelt zoooo goed. Het valt me vanmorgen in waarom…

Gewoon omdat ik er niet aan gehecht ben…het is wel mijn creatie maar niet van mij, ik heb er met veel plezier aan gewerkt…maar dat wil niet zeggen dat ik er niet meer zonder kan....dat is wat boeddhisten ook doen met hun zandmandala’s, na urenlange concentratie en priegelwerk…als ze de laatste korreltjes hebben gelegd vegen ze met een doek ritueel maar pardoes hun werk weg! Lessen in onthechting 😀 kijk eens naar dit prachtige filmpje

Wanneer je nergens en aan niemand gehecht bent,

kun je het niet verliezen en kan het je geen leed bezorgen

—Boeddha—

Lessen in onthechting

Verhuizen is een hele grote les in het onthechten…zo ook voor ons...we gaan van een eengezinswoning met 3 slaapkamers en een zolder naar een appartement van 100 m2. De verhuiswagen kan pas na 2 maanden geregeld worden en intussen wonen we er al… dus als ik moet beslissen wat ik mee wil nemen, is dat in eerste instantie het hoognodige…materialen om te slapen, te eten en te kleden. Dat is het eerste besef, dat je heel veel dingen dus eigenlijk niet nodig hebt en toe kunt met weinig. Onthechten van materialen dus..Er komen nog wat lessen in onthechten voorbij want de eerst volgende wintersportvakantie worden we bestolen…zonder ID kaarten, paspoorten…blijven we toch gewoon wie we zijn en in materieel aspect is alles te vervangen.

Ook onthechten van mijn oude baan en leven, mijn oude ‘ego’. Voorheen was ik verpleegkundige, wie ben ik nu? Wat zeg ik als mensen daarnaar vragen?

Facebook stelt ook zo’n soort vraag.....wie ben je? en daar kun je dan iets invullen..

Ik weet niet wat ik er moet invullen en het staat lang “leeg”. Laatst viel me ineens in wat ik er moet zetten: “We are all one” 😉

Leven in Vrijheid

Van de zomer toen we een paar weken in Nederland waren hebben mijn dochter en ik lekker een dagje lopen winkelen. Ons doel zijn de hobbywinkels voor het aanvullen van onze teken-materialen-collectie en lunchen bij ons favoriete lunchroom 😊 Maar ik had de spontane inval om even langs de prachtige naastgelegen boekenzaak te gaan om te kijken of ze er boeken over mandala tekenen hadden.


Die vond ik er natuurlijk niet, wel ladingen aan mandala-kleurboeken maar niet de boeken die ik zocht. Toen ik ernaar vroeg, hadden ze die ook niet, vertelde de dame maar ze was nog wel zo lief om ons te wijzen op de afdeling met afgeprijsde boeken…ohh en dat is een enorm verkeerde afdeling om ons neer te zetten…we vonden daar natuurlijk wel de boeken waar we eigenlijk niet voor kwamen 😀

Ik stuitte er op een boek van Brandon Bays, bekend van “de Helende Reis” maar dit heet “Vrijheid is” en voor een paar euro wellicht de moeite waard dus ging het mee in de tas.

Onthechten en synchroniciteit..

Ik heb het boek net een paar dagen uit en terwijl ik denk aan de situatie met de weggegeven mandala’s verbaas ik me weer over het gevoel dat ik dat zomaar kan, zonder spijt, zonder wat dan ook en als ik besef dat dat onthechting is...dan besef ik dat ik daar in het boek iets over heb gelezen maar de eerste gedachte die door mijn hoofd schiet…

'Oh jee, moet ik weer alles doorbladeren om te vinden wat ik zoek.. '

Als ik vervolgens voorin op zoek naar een inhoudsopgave ga, tref ik de inleiding aan en mijn oog valt op dit stukje:

“Elke keer als je je openstelt voor je eigen innerlijke essentie is het de eerste keer, want Grace* is altijd nieuw, altijd anders. Zelfs wanneer je er al helemaal in gedoken bent en het boek van begin tot eind gelezen hebt, zal het iedere keer dat je het opendoet iets nieuws en onverwachts laten zien en wat op zo’n moment omhoog komt is altijd perfect”

Hihi, dat is het testen waard... ik neem de proef op de som en sla willekeurig het boek open….precies op de bladzijde met oefeningen om te onthechten....

tadaa.....synchroniciteit

Dit keer geen kippenvel maar een smakelijke glimlach die te voorschijn komt….


*Grace is een welwillend en weldadig energieveld waar heel het leven van doordrongen is. Het is tijdloos, eeuwigdurend maar kan rechtstreeks ervaren worden, bij het ervaren van synchroniciteit ervaar je er een onderdeel van..

Waar waren we, Oh ja onthechten dus…

Onthechten kun je dus van materiele zaken, van je ego of van mensen, je manier van leven, je overtuigingen..kortom alles waar je denkt niet zonder te kunnen. Brandon Bays zegt hierover: “Je hebt alles te leen” Dat vind ik een mooie gedachte, niets is echt je bezit, je hebt het te leen....

Dus ook in mijn relaties moest ik onthechten, ik liet mijn geluk sterk afhangen van mijn man en kinderen en dat moest ik veranderen. Onthechten moest ik van mijn bloggen over een gezonde levensstijl wat ik voorheen deed. En onthechting betekende ook voor mij afstand doen van mijn wensen en verlangens. Ik wilde graag van alles gaan doen in Parijs, met alle vrijheid die ik had en net toen ik daaraan toe was, na bijna 1,5 jaar, brak ik mijn been tijdens onze afgelopen skivakantie omdat ik te erg probeerde me staande te houden. Onthechten van mijn onafhankelijkheid en het kunnen lopen..

Maar elk nadeel heb z'n voordeel -Johan Cruijf-

Een periode volgde erna, waarbij ik dan wel niet uit de voeten kon maar gelukkig wel weer heel veel mandala's kon tekenen..

Ik tekende in deze periode een uit mijn naam bestaande mandala met als licht sarcastische titel: "Slakkengang" Ik voegde er deze quote van inspirerend leven aan toe:

"Als je de controle loslaat, gebeuren de mooiste dingen"

Voor mij gebeurde dat de erop volgende zomer, mijn wens was om een doorstart maken met mijn blog over gezonde voeding op blogger (mijn ego zou gezegd hebben dat ik een detoxcoach en natuurvoedingsadviseur ben 😉) maar op het laatste moment blies de wind me prachtig een andere richting op 💨 Onthechten van kennis en kunde....

Onthecht en dan…

Als we onthecht zijn, hebben we geen onrealistische verwachtingen meer van andere personen, dingen of overtuigingen.

Onthechting is een kalme, realistische, open en accepterende houding: 'Het is wat het is"

Zonder gehechtheid zijn onze relaties met mensen, dingen of overtuigingen harmonieus en in feite geven we meer om deze mensen en dingen omdat we geen verwachtingen van ze hebben.

Onthechten is dus ook een soort van loslaten...loslaten van verwachtingen..

Voor bij het mandala tekenen is dat een goede oefening om te doen....wat voor verwachting heb je van je mandala...en kun je die loslaten?

Onthechten helpt ook om niet meer de behoefte te hebben je te moeten verdedigen, je te verklaren...

Daarom toen mijn man met verbazing vroeg of ik mijn mandala’s zomaar weggaf was mijn: “Ja en dat voelt goed” aangevuld met een brede glimlach, voldoende 😍

Kijk ze toch eens prachtig hangen.... en dan dat regenboogje erboven 💕
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page