top of page
  • Sonja Jacobi

De slang en de vrouwelijke energie in mijn mandala


Terwijl ik dit blog schrijf, zit ik heerlijk op mijn balkonnetje…te luisteren naar de regen die gestaag neer druppelt. Wel met een deken om want het is licht frisjes. De bovenburen zijn aan het ‘renoveren’ en er komen allerlei boor-klop-schuur-timmer en andere onaangename geluiden door het plafond en daardoor ben ik maar even ontsnapt…regen is een beter geluid 😊 Hier zit ik ook graag mijn mandala's te tekenen... maar nu zit ik helemaal klaar voor het vervolg blog over mijn chakra-mandala met slang want daar kwamen heel wat synchroniciteit bij los... het eerste vertelde ik al in dit blog


De slang van verleiding

Nog een reactie op mijn mandala kwam met het gegeven dat de slang ook symbool staat voor de verleiding waarmee gedoeld wordt op het verhaal van de zondeval uit de christelijke Bijbel over het Paradijs......dat was ook heel bijzonder want ik had net in het boek “van burn-out naar heelheid” van Drs Karen Hamaker daar een treffend stukje over gelezen wat ik leuk vind om te delen omdat het een ander vrouwbeeld laat zien dan wat de christelijke kerk ons eeuwen heeft laten geloven…en wat voor mij verklaart waarom ik tijdens het mandala tekenen zo stug in mijn vrouwelijke energie blijf hangen..

Het symbolische verhaal van de zondeval

Karen Hamaker vertelt in haar boek over het verhaal van de zondeval, dit verhaal speelt zich af in het paradijs waar wordt Eva verleid door een slang om het gebod van God te overtreden door een verboden vrucht, die van de boom van kennis van goed en kwaad komt, te eten waarna Eva vervolgens Adam overhaalt hetzelfde te doen. Omdat God specifiek verboden had van deze boom te eten worden ze allebeide hierna door God uit het paradijs gezet. De kerkelijke interpretatie geeft vervolgens Eva de schuld van deze ‘zonde’ en zo word Eva het voorbeeld voor de zondigheid en slechtheid van alle vrouwen en daarmee de toon zettend voor de ontkenning van vrouwen en vrouwelijke waarden in de Christelijke cultuur. Is je wel eens opgevallen, mocht je de Bijbelse verhalen kennen, dat veel vrouwen daar of overspelig of een hoer zijn en alleen Maria, de moeder van Jezus, 'godinnen-kwaliteiten' kreeg toebedeeld... 😉 iets wat ik nooit goed heb begrepen...


Een ander oogpunt..

Maar Karen Hamaker duidt dat de slang ook staat voor stroming van Psychische energie. Ik citeer haar hier omdat ze het zo mooi omschrijft.. “Dat het vrouwelijke in de mens (gesymboliseerd door Eva) het ontvankelijkst is voor het stromen van psychische energie (de slang) waardoor psychische ontwikkeling en groei mogelijk worden, is een andere duidingsmogelijkheid. Bewustwording betekend ook de paradijselijk onbewuste staat achter je laten, omdat bewustheid besef van de werkelijkheid inhoud, en dat betekent tevens je bewustzijn van goed en kwaad, van licht en donker etc. Dat wordt in het paradijsverhaal symbolisch uitgedrukt in het eten van de Boom der Kennis van goed en kwaad - het verkrijgen van een onderscheidend vermogen. De kunst is nu om met dit onderscheidend bewustzijn zodanige keuzes te maken, dat je ontwikkelt naar het eigen aangeboren potentieel.” — “de slang ofwel het stromen van psychische energie, is die beweging in ons onderbewuste die ons leidt naar dat wat voor onze ontwikkeling van belang is. Als we maar willen luisteren….” uit het boek “Van burn-out naar Heelheid”


AHA!

Toen ik dit las was dit voor mij weer een enorm AHA moment…en een verklaring waarom ik in het begin zo de enorme behoefte had om mandala’s te tekenen met gebogen en ronde lijnen (vrouwelijke energie) en schoot ik in de weerstand als ik een mandala ‘moest’ tekenen met strakke, rechte lijnen. 😀

Door de verhuizing naar Parijs was ik mijn regelmatige, ingeplande leventje kwijt, mijn baan, het doel in mijn leven, de redenen waarvoor je uit je bed moet komen, mijn ego voedende leven vol mannelijke energie...

En dus een leven vanuit de linkerhersenhelft wat me dus uit mijn vrouwelijke, rechter-hersenhelft haalde, uit het hier en nu.....


Ik geef toe, ik vond dat niet erg, was er zelfs aan toe en mijn intuïtieve, creatieve kant: 'waar vaak geen tijd voor was' dus in Parijs weer moest aanzwengelen.....

Maar dat was niet zo makkelijk (lees ook: mijn mandala reis)..... als je iets jarenlang niet meer hebt gevoed, in slaap hebt laten sukkelen en weer wakker moet schudden....

Door het tekenen van mandala's met veel vrouwelijke energie kwam dat weer terug en dat bracht me uiteindelijke weer bij het laten stromen van psychische energie en daarna schrijven van deze blogs...met een leven vol synchroniciteit 😊


Meer in balans..

De behoefte om vanuit mijn vrouwelijke energie te tekenen is nog steeds sterk aanwezig, als een slang der verleiding 😉 maar tegenwoordig probeer ik het in balans te brengen..dat zie je in mijn mandala van de 10 puntige ster,

eentje vol met rechte lijnen,

eentje waar je bij het opzetten van de basis je hoofd erbij moet houden anders gaat het mis,

eentje waar mooie driehoeken in ontstaan…

en in die driehoek zie ik altijd de start van een hartje…

daarmee heb ik de mandala aangevuld…

in de lange puntige driehoeken maakte ik een hartje met daaronder, om de ruimte op te vullen een vorm die bekend staat als een zaadje.

Daarmee plantte ik wat vrouwelijk energie in deze ‘mannelijke’ mandala…


Je ziet maar een deel, niet het geheel..

Als je aan het tekenen bent ben je bezig met een klein stukje en niet met het geheel….

dat is ook kenmerkend voor hoe wij de wereld zien trouwens 😉

dus toen ik de mandala af zag….

in zijn geheel…

zag ik dat mijn liefdevolle vrouwelijke figuurtje op zijn kop er heel anders uitziet…

mijn mannelijke energie was me te slim af en kwam des te krachtiger terug

😂😂😂 heerlijk vind ik dat!

Het zachte regenen is inmiddels een flinke bui geworden..hoewel ik droog zit verschijnen er zelfs spettertjes op mijn beeldscherm..tijd om af te ronden 😀

P.s Bij het boek van Drs Hamaker kwam ik terecht omdat zij ook schrijft vanuit de psychologie van Dr Carl Jung. In dit boek beschrijft ze door middel van een sprookje "het meisje zonder handen" wat de symbolische betekenis van dat sprookje en de overeenkomsten met een burn-out. De inleiding op de achterzijde van het boek prikkelden mijn nieuwsgierigheid om hier meer over te willen weten..

Vind je wat ik schrijf, herkenbaar/leerzaam/leuk of gezellig?

laat het me dan weten en klik hieronder op het hartje,

krijg je van mij nu al hier een ❤️tje terug 😊

Of je kunt me volgen op Facebook en Instagram: Mandala-synchroniciteit


Ohhh ik vind het onwijs leuk als je mijn blog hieronder deelt met andere mandala liefhebbers of een berichtje achterlaat 😘

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page