top of page
 • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het dagboek van je mandala

Ik heb weer een aantal mandala’s mogen creëren deze week…niet dat ik lange tijd heb kunnen tekenen achtereen, maar steeds weer een stukje erbij. Dit komt niet omdat de drive om door te gaan er niet was maar er moeten meer dingen gebeuren in het huishouden natuurlijk en de coronacrisis brengt me ook bij mijn stilte, daar verblijf ik ook graag. Daarbij is het ook heerlijk weer geworden, zonder die koude wind dus maak ik ook tijd voor de tuin...bezig zijn met moeder aarde...en tegelijk genieten van de zonnekracht....

In de flow


Als ik steeds kleine stukjes doe, kan doen, dan verloopt het proces van je mandala anders…je komt niet echt in de flow alhoewel…zodra je weer gaat zitten, je het tekenen jezelf weer even gunt... is het wel of de ‘kraan’ meteen weer aan gaat staan….en je inspiratie weer gaat stromen. Een vriendin schreef dat Neal Donald Walsh dit ook zegt…als je stopt in de flow kun je daar de volgende dag weer gewoon instappen, tenminste als je er bewust voor gaat zitten….een mooi gevoel…herken je dit?


(Oh en hierna gebeurden er een aantal mooie synchroniciteiten...deze zal hoop ik later te delen, en de reden dat dit blog een weekje later is. 😉)

Voel je groei


Vorige week heb ik een mandala gemaakt die ik ooit al eens eerder had gemaakt en waar een heel proces aan vast hing…het was een flinke worsteling…(lees:mijn mandalastemmetje) maar ook een hele leerzame. Dit keer verliep het totaal anders, zonder weerstand of belemmering…en daardoor bemerk ik mijn groei sinds de vorige keer.…en geniet daarvan....

en...daardoor kon ik heerlijk experimenteren met kleurtechnieken...en alhoewel ik voelde dat daar eerst een beetje weerstand op zat...(twijfels met name) wist ik dat ik door moest gaan en was uiteindelijk erg blij met het resultaat.

Afsluiten van je mandala


Mijn ritueel om een mandala als ‘af’ te markeren is om hem te signeren, een paraaf met de getallen van de maand en het jaar in een klein hoekje van de mandala. Vervolgens schrijf ik op de achterkant van het papier welke mandala het is, wanneer ik hem gemaakt heb en als hij geen titel heeft bedenk ik er zelf een. Op gevoel...en vervolgens ga ik nog na of er iets bijzonders was in het proces. Soms komt dit pas tot me na een aantal dagen…via synchroniciteit..


'Nu is het goed'


Het klaar zijn van je mandala is trouwen een gevoel...een gevoel van 'Nu is het goed'. Soms kun je namelijk bezig blijven aan je mandala.....maar ik vind het een mooi proces en geeft duidelijkheid...en leert je luisteren naar je gevoel...wanneer verteld je hart dat je mandala klaar is? Een afsluiting maken door mijn paraaf eronder en dan een foto ervan en posten maar! Het is bijna een ritueel...


Een aantal in de maak

Op dit moment ben ik bezig met …..even tellen…5 verschillende mandala’s…MIP’s ofwel Mandala’s In Progress. Sommige zijn van een groot formaat en met een speciale bestemming en sommig wat kleiner…de laatste voor in de avonduurtjes gewoon op de bank. De anderen hebben iets meer van mijn aandacht of inspiratie nodig en tijd of synchroniciteit..…alles is goed…en het komt zoals het komt. Ik noteer ook altijd wat het maken van een mandala met me doet…in een blog of in mijn mandala journal…

Een journal?


Een Mandala journal (Het Engelse niet het Nederlandse nieuwsbericht 😉) is een soort dagboek waarin je verschillende dingen kunt noteren over je mandala en het maakproces, enorm leuk om bij te houden en vooral om later nog eens na te lezen…

Je kunt dit los van je mandala doen maar toen ik bijvoorbeeld mijn 99 dagen mandala-challenge deed, maakte ik de meeste mandala’s in mijn journal. Tegenwoordig maak ik steeds grotere versies en die passen er niet in 😉 dus heb ik een apart journal, sommigen noemen het ook wel een art-journal want al de dingen hieronder kun je ook op een heel creatieve manier doen...ik zou zeggen...leef je uit!


Wat kunt je bijhouden in zo’n dagboek?


 • de dag/datum waarop je een mandala start en wanneer deze klaar is

 • de titel en als die er niet is; als het klaar is deze zelf geven

 • de inspiratie en waar je die vandaan hebt. bv een cursus van…/youtubefilmpje van…/boek,titel, auteur.

 • het formaat waarin je het maakt.

 • Type van materialen, papier, potloden of stiften en welke kleuren

 • noteren welke omgeving of plaats je was

 • voor wie je de mandala maakte of waar je hem hebt opgeborgen of juist tentoongesteld..

 • noteren wat er gebeurde tijdens het tekenproces

 • noteren wat voor gedachten er op kwamen tijdens het tekenen

 • of wat voor woorden of wellicht emoties er in je opkwamen

 • Wat betreft het bovenstaande...Lees ook maar eens dit blog...misschien tref je er nog een verrassing aan 😉


Kortom eigenlijk alles wat je maar wilt..alles wat jouw bezig houdt rondom je mandala

Als een dagboek..


Het is superleuk dit bij te houden en net als een dagboek ook leuk om terug te lezen..

TIP…als je een mooie blanco kaft kiest kun je daar ook nog een leuke mandala op maken zoals op mijn logboek uit 2018


Vertel eens...heb jij ook een mandala logboek?116 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentarios


Sonja Jacobi
Sonja Jacobi
29 abr 2020

Hallo Corrie, het heeft even geduurd voor ik ontdekt had hoe ik op je post kon reageren 😉

Maar ik vind het super dat je zo geniet van mijn verhalen en ik zou willen dat het mandala-teken-virus net zo besmettelijk was als het coronavirus 😉 het is in ieder geval veel onschuldiger en gezonder 😊 bedankt voor je lieve reactie!

Me gusta

Corrie Smit
Corrie Smit
22 abr 2020

Dag Sonja,

Ik ga je vertellen dat ik geniet van je Blog en je praatjes over de mandala's.

Maar ja, ik ben ook een mandala gek en dat virus is gelukkig wel veilig.


Me gusta
bottom of page