top of page
  • Sonja Jacobi

Mijn 3 mandala-ademhalingsrituelen


Het mandala tekenen brengt je bij de stilte in jezelf..maar dat is best lastig. Ik merk voordat ik ga tekenen: ik mijn theetje klaar wil hebben staan, mijn spullen staan overal dus dat is verzamelen geblazen..papier uitzoeken, potloden, gradenboog…oh ja, de computer erbij als daar mijn inspiratie vandaan komt en alles vlug, vlug, vlug.... omdat ik zo’n zin heb in te gaan tekenen.

Tja... en als dan ik uiteindelijk kan gaan zitten…zucht....kost het even om alles los te laten en weer mijn rust te vinden…

In de rust komen..

Doordat je op zo’n moment met van alles bezig bent, zijn je gedachten dat ook en je gedachten zijn van die domme dingen…die zitten overal behalve waar ze moeten zijn. Ze zitten graag in het verleden of in de toekomst maar nooit in het nu..

Waarom? omdat er niets te denken valt in het nu……het nu is gewoon een kwestie van zijn…alleen maar genieten van wat je ziet, wat je hoort of wat je doet….daar valt niets over te denken.

Daar is die heerlijke stilte van je mandala..

Heel makkelijk..

Dus om bij die stilte te komen… is dus gewoon heel makkelijk…niet meer denken!

Gewoon even bewust tot rust komen in je mandala...

Haha, maar dat is makkelijker gezegd dan gedacht 😉

Hoe kom je dan makkelijk in het nu?

Door bewust te ademen, dat kost maar een paar minuutjes en gegarandeerd snel resultaat. Al je voorbereidings-stress verdwijnt als sneeuw voor de zon

Ik adem in en kalmeer mijn lichaam. Ik adem uit en glimlach.

-Thich Nhat Hanh-

Mijn top 3 ademhalingsrituelen

Bewust ademhalen kan op honderden manieren en je hebt ongetwijfeld je eigen manier, bewust of onbewust, maar ik wil je er graag bewust van maken en dus ga ik je mijn 3 favoriete delen.

Deze manieren om in de rust of in het NU te komen zijn altijd nuttig om eens te gaan testen. Vooral bij het gaan tekenen van een mandala is dit een goede, leuke en veilige manier om het uit te proberen of het je eigen te maken. Want eenmaal geleerd...kun je het overal voor gebruiken 😃

1. Het tellen van je ademhaling

Bewust worden van je ademhaling is al de eerste stap in het komen in het nu…

Dus gewoon simpel je bewust worden van je ademhaling is op zich al heel kalmerend.

observeer je ademhaling maar eens…

adem je snel of langzaam,

adem je diep of oppervlakkig

adem je door je neus of mond of om en om..

Wees tegelijk je ook bewust, hoe je je voelt…

vervolgens ga je je ademhaling tellen van 1 t/m 10

het maakt niet uit welke je telt, je inademingen of je uitademingen of allebei..van 1 tot 10 en dan weer opnieuw

raak je de tel kwijt?….geeft niets begin gewoon weer opnieuw

Meestal begin ik, als ik voel dat de ontspanning daar is….al tellend, rustig en bedacht aan mijn tekening…

2. De 3x diep in en uit ademhaling

Deze is de makkelijkste en ook overal en altijd toe te passen. Je doet hem ook automatisch als je je wilt ontspannen, denk maar eens aan gapen…maar nu doe je hem bewust.

Adem 3x in zo diep als je kunt en dan nog een beetje dieper en houd je adem een beetje vast en adem dan weer hélemaal uit totdat je longen weer helemaal leeg zijn en terwijl je dat doet…laat je schouders zakken en al je gedachten en spanningen los..

Dit doe je 3 x en vervolgens adem je weer bewust maar gewoon…ademhalen gaat als vanzelf....daar hoef je niets voor te doen. Je kunt hem controleren maar als je dat niet bewust doet..neemt je onderbewuste het weer van je over…..observeer hem dan gewoon en begin te tekenen..

3. De ujai ademhaling (spreek uit oeh-dja-ie)

Deze techniek is een yoga ademhaling en mijn favoriete. Deze ademhaling activeert je parasympatisch systeem, het deel van je zenuwstelsel dat je ontspannen maar ook licht allert maakt. Deze is ideaal om toe te passen als je gespannen of zenuwachtig bent en kalmeert je enorm. Het is wel even wennen.....dit te doen....het voelt een beetje vreemd om zo luidruchtig te ademen en ja, je moet je schaamte even voorbij.

Maar als je alleen bent of het bij de yoga doet (waar het mag😉) dan voelt het heerlijk 😊

Om het te leren kun je deze stappen volgen...

• Adem 1x diep in door je mond

• Adem langzaam uit, zoals je zou doen om je bril te laten beslaan of wolkjes te maken in de koude lucht. Hierbij komt er een zacht ruisend geluid uit je keel dat klinkt als de oceaan.

• Als je die uitademing onder de knie hebt, adem je ook in met dit geluid. Het is het geluid dat iemand maakt die zwaar slaapt..

• Gaat dit ook goed, dan doe je de ademhaling met je mond dicht door je neus. Met je adem maakt nog steeds het oceaangeluid bij in-, en uitademen. • Als je dit eenmaal onder de knie hebt, doe je voortaan de ademhaling alleen nog door je neus.....de ujai ademhaling

Deze ook heel nuttig als je bijvoorbeeld iets moet gaan vertellen want het activeert je keelchakra ook meteen...

Tadaa…

Dit zijn dus mijn favoriete ademhalingen om mijn rust te vinden bij het gaan tekenen, ik gebruik ze ook voor meditatie, voor het gaan slapen of als ik ergens gespannen of zenuwachtig voor ben....vooraf, tijdens of erna...in willekeurige volgorde..

of gewoon als momentje op de dag…tijdens het drinken van een kopje thee…

Het werkt altijd want het brengt je meteen in het NU…

Ervaar maar eens wat er gebeurt....in het NU ben je ineens meer bewust van je omgeving, zie je ineens dingen helderder en hoor je ineens alle kleine geluidjes om je heen….

Ik vind het altijd een heerlijke plek…

Wat doe jij om je rust te vinden voor het gaan tekenen?

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page