top of page
  • Sonja Jacobi

De macht van je mandala


Als je mandala tekent…teken je een mandala..klopt? Dan speelt tijd geen rol meer, vergeet je alles om je heen. Zijn andere dingen niet belangrijk meer… De mandala kan je helemaal in zijn macht hebben, als je eenmaal begint dan wil je door…dan moet je door….kun je niet meer stoppen…nog een stukje..oh en hier kan ik dit tekenen…en tja dan maak je heel het rijtje af…voor je het weet…is het 1 uur in de nacht en is je mandala af!

Hoe komt het toch dat die mandala zo’n macht over je heeft?

In deze moderne tijd is dat helemaal een wonder…want we hebben zo’n haast …we hebben het zo druk dat we helemaal geen tijd hebben om een artikel helemaal te lezen. Nee men leest niet…men scant…zoekt naar herkenning…de hersenen willen een beloning, een soort snoepje… en als ze dat zien... dan word dat deel gelezen…totdat de aandacht weer afdwaalt en het scannen weer verder gaat.

Ik vind dat de onderstaande mandala dat verstrooide wel mooi verbeeld..

De aandachtspanne van een goudvis

Tegenwoordig heeft men de aandachtspanne die lager is dan van een goudvis. Die heeft maar een harde schrijf van 9 seconden! die daarna vol is en weer overschreven wordt. Alles wat er voor die 9 seconden gebeurt is …is hij erna weer vergeten. De aandachtspanne van de mens is nu getest op 8 seconden!

Gelukkig gaat dit niet op voor jou want jij bent als het goed is geboren ruim voor het jaar 2000, dus voor het digitale tijdperk. Als je opgegroeid bent met het lezen van boeken en kranten dan kun je gelukkig je aandacht langer op iets richten..ja, je mag nu weer uitademen 😄

Adviezen voor een blogger

Maar door dit fenomeen krijg ik als blogger wel een keurslijf aan adviezen aangemeten om maar te zorgen dat jij mijn blog leest…ik moet een pakkende titel hebben…ik moet in korte hapklare stukken schrijven en oh ja, teveel diepgang hoeft niet…als ik te diep op zaken inga ben ik je als lezer kwijt.. Nou ja!

Dan heb ik de keuze…

wil ik de catchy hippe headline blondine op de voorpagina zijn....

of de erg interessante maar degelijke collum brunette op pagina 6..

Ik hoop dat ik een leuke mix vorm...

Hersengymnastiek?

Het heeft ook deels te maken met je hersenen…zit je teveel in de linkerkant-yang kant…dan is je aandacht op zich heel gefocust maar voor korte duur. De rechter kant kan echter, op zichzelf helemaal niet focussen en zweeft een beetje gelukzalig maar doelloos rond…ook niet ideaal. En waarschijnlijk zou die hersenhelft dit volgende lezen loweji ralefnos idjfe ijrd knerje owirjlk cnvoij eovn oaiejr oew mfv

Haha, na hoeveel seconden haakte jij hier af? 😅

De kracht van je hersenen

Toch kunnen onze hersenen ook wonderlijke dingen: zls tkstn knnn lzn wrbj ll klnkrs wggltn zjn of tketesn waar alle lreetts door ekalar saatn bvalhee de ertsee en ltatsae letetr. (jazeker dit is wel een soort van leesbaar, probeer maar 😊) En ik vond het vroeger gaaf om in spiegelschrift te schrijven..dat lukt helaas niet goed op de computer.

Zo zie je heel duidelijk dat onze hersenen ons dingen kunnen laten zien die er eigenlijk niet zijn…ze kunnen een plaatje voor je compleet maken..die dat niet is.

Eng, maar ook nuttig...en goed om je bewust van te zijn...heb je werkelijk gezien wat je dacht gezien te hebben? Maar het zorgt er ook voor dat je super makkelijk over schrijfvauten 😉 heen leest. Maar gelukkig is daar de spellingschecker voor... de mijne is nu helemaal van slag en schreeuwt met dikke rode lijntjes dat ik allerlei onzin heb getypt 😄

Wat is dan die 'macht van de mandala'

Waarom kunnen we bij het mandala tekenen dan wel die aandacht zo vasthouden…wat voor magische kracht heeft die mandala over ons? Dat het verslavend werkt schreef ik al eens eerder in het blog..'Verliefd zijn op je mandala'..

-even een test hoe groot jouw aandachtsspanne is, want ga je even afleiden: weet je trouwens dat je in de balk hiernaast (onderin voor de tabletlezers) de blogs staan waarin ik in het blog wat je aan het lezen bent naar verwijs?

Maar hoho…niet gaan kijken...eerst dit blog nog even aflezen hè 😉 -

Goed, weer op de rails... de macht van de mandala…is de flow..

Wat is die flow?

Ook hier heb ik al een paar blogs overgeschreven maar het volgende wist ik eigenlijk niet: Je kunt je oneindig concentreren…als je in een flow bent. Dat is het leesboek wat je niet weg kunt leggen omdat je moet weten hoe het verder gaat en dat is die film die de juiste opbouw heeft om je in het verhaal te zuigen....en dat is het blog wat zomaar uit je vingers rolt omdat je vol aandacht hiermee bezig bent…dat is het min-e-kleurenboek wat je aan het creëren bent en klaar is voor je het weet……Dus creativiteit en flow... daar komt ook de mandala-kracht vandaan.

Go with the flow

Het is het moment waarin creativiteit en productiviteit, moeiteloos uit je vingers stroomt..

Het is onderzocht door

Mihaly Csikszentmihalyi Nee, dit is dan weer geen hersentrigger, de goede man heet zo..😉

Hij bestudeerde met name de emotie geluk en creativiteit en heeft het over de 'state of flow'..hier zijn TED-talk over flow..

Een waarschuwing vooraf...

Want wow, deze man is niet helemaal een ‘inspirational speaker’ en je moet even door de eerste fase heen…en ja, dat kost een aandachtspanne van bijna 3 minuten! maar ik laat het je zien omdat zijn verhaal mij een gilletje deed slaken…ga maar eens kijken waarom.

Je mag het uit kijken, het hoeft niet, hij weet je niet echt in een flow te krijgen maar desondanks is het toch erg boeiend wat hij verteld en gelukkig vond ik nog een leuke animatie die een leuke inspirerende samenvatting geeft.

De Macht van de mandala

Dit is dus de reden waarom het mandala tekenen zo machtig is. Je schakelt eigenlijk je prefrontale hersenkwab uit als je in een flow-state komt en je creativiteit word hierdoor geactiveerd...en als je daar zit..gaat het moeiteloos, geeft het plezier, geeft het je zelfvertrouwen en kracht, doorzettingsvermogen, je verliest besef van tijd, behoefte aan voeding verdwijnt....kortom intense concentratie....

Mensen die hun interne ervaringen weten te controleren, zullen in staat zijn de kwaliteit van hun leven te bepalen,

wat het dichtst in de buurt komt van het gelukkig zijn

- Mihaly Csikszentmihalyi-

Ohhh..... er is nog veel meer over te vertellen maar ik denk, dat het beter is vanwege.... 'de aandachtspanne die korter is dan die van de goudvis'.....om af te ronden en meer leuks erover vertellen in een volgend blog....

En als je nu denkt Ahhh..jammer! dan zat je in de flow...😉

188 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page