top of page
  • Sonja Jacobi

Ont-moeten


Er komt op het journaal voorbij dat er veel meer mensen zijn met een allergie…

Weet je welke ik heb? Een 'moeten-allergie'! Al die dingen die 'moeten’ omdat de maatschappij dat van je vraagt…niet omdat je dat zelf graag wilt…dat het goed of nuttig is voor de aarde, de mensheid of voor je geluk....en is het werkelijk zo dat dat moet? Het kost heel veel moed om te ont-moeten…..jezelf te ont-moeten…

Oh, ik krijg van moeten de kriebels, jeuk, bultjes een rode huid…een echte allergie dus 😉

Zoveel te doen…

Toontje Lager, een popgroep uit mijn jeugd zong het al…”zoveel te doen...ik heb nog zoveel te doen...”…alle dingen die je moet…van jezelf of van een ander..

Alles heeft zijn tijd…je kunt niet alles kunnen of willen…hoe meer je het wilt…hoe minder tijd en energie je lijkt te hebben..

Het is een kwestie van keuzes maken: Kijken wat er op je bord ligt en je afvragen….moet dit echt?….en dat op je agenda zetten of juist niet…Natuurlijk zullen er altijd dingen zijn die moeten gebeuren maar begin daarmee en plan erna juist de dingen waar je energie van krijgt…

Keuzes maken

Mijn belangrijkste les was mijn manier om keuzes te maken…niet keuzes maken om anderen te plezieren maar keuzes maken vanuit energie. Ik ben gaan kiezen vanuit energie…wat kost me energie en waar krijg ik energie van…

En dat in de dag plannen….even veel dingen die energie kosten als geven of als je niet zo goed in je vel zit meer dingen die energie geven of als je borrelt van energie…dingen die je energie kosten.

Ik maakte dus een lijstje met dingen waar ik energie van kreeg en dingen die me energie kosten…

Dingen waarvan je energie kijgt die resoneren vaak met je, daar wordt je vrolijk van, daar heb je zin in, vind je leuk om te doen..

Bij dingen die energie kosten denk ik altijd aan wat Kabouter Lui elke keer zei “ik word daar zo moe van” 😆

Mandala tekenen

Mandala tekenen geeft me energie..dus dat is iets wat ik bijna elke dag inplan..

Sommige dingen kosten en leveren energie..bijvoorbeeld: ik word helemaal blij van een mooi Parijs museum te bezoeken met een leuke groep internationale moeders maar contacten met vreemde personen kosten me ook weer energie…dus dat gaat maar voor een bepaalde tijd..als ik dan thuis kom kies ik vaak om even een mandala te tekenen..gewoon om weer even terug bij mezelf te komen..

Dingen die me energie kosten ga ik ook wel eens observeren…er even buiten gaan staan…alsof je naar een film staat te kijken en dan kijken wat er gebeurt…zonder erbij betrokken te zijn..

Het draait allemaal om balans

Alles in het leven vraagt om een balans, als je uit balans bent gaat het mis, val je van de plank…stap je naast de stoep. Maar als het dan mis gaat…laat dat dan ook mis gaan. Alles wat mis gaat komt uiteindelijk weer goed, de balans herstelt zich toch wel weer..soms kost dat tijd, moeite en ook nog pijn maar vanuit elk dal geklommen merk je aan de top weer dat je er ook nog een cadeautje bij hebt gekregen en vaak eens stukje wijzer bent geworden..

Mijn begin jaar in Parijs was een K.U.T-jaar (Kwalitatief Uitermate Teleurstellend 😉 ) maar als ik er op terug kijk, zou ik het niet anders hebben gewild want het was nodig, het was nuttig en het heeft me heeeeeeel veel geleerd.

We hoeven niet zo nodig

In je mandal kun je heerlijk ont-moeten….maar daarvoor ligt een pad van keuzes…als je alle dingen die moeten belangrijker vind dan te ont-moeten…zul je er geen tijd voor hebben…tijd is relatief…tijd is een perceptie…tijd is wat jij er van maakt..alles heeft namelijk zijn eigen tijd…zijn moment…

Tijd kun je maken of krijgen..

Om tijd te krijgen of tijd te maken moeten we stoppen met hollen…je kunt niet achter tijd aanhollen…om tijd te krijgen moet je juist afremmen….langzamer gaan…stil gaan staan…en komen in het nu….

De Winter is met name het seizoen om dit te beseffen en te doen…Meer thuis zijn, binnen blijven, je terugtrekken, nestelen…daar vraagt het seizoen om, daar vraagt je lichaam om daar vraagt je geest om…je kunt niet altijd door blijven hollen…ergens raakt je tank leeg als je niet ergens stopt om energie te tanken…

De berg opwandelen…

Mijn zus woont in Zwitserland…een prachtig land vol bergen. Mijn ouders waren bij haar op bezoek en wandelden eens zo’n berg omhoog. Tijdens hun wandeling omhoog zagen ze een Zwitserse meneer op leeftijd heel langzaam ook die berg omhoog lopen, ze haalden hem met gemak in en lachten om zijn tempo..halverwege de berg…ging het niet meer..ze waren niet gewend aan dit terrein, deze hoogte met zijn ijle lucht en streken neer op een bankje om uit te rusten…

Hardlopers zijn doodlopers toch?

Terwijl ze er zaten kwam die Zwitserse oude heer voorbij lopen, gestaag…nog steeds op zijn eigen tempo…en hoewel hij op leeftijd was…had hij het bankje niet nodig…en uiteindelijk was hij eerder boven op de berg dan zij..

Dat was wat mijn ouders toen leerden…je moet je aanpassen aan het leven…aan de berg…je tempo aanpassen aan je pad.. als je door blijft hollen…en je niet aanpast..dan put je je zelf uit..

Tijdwinst?

Het zelfde geld voor als je de berg weer naar beneden gaat, heb je dat ook wel eens gedaan als kind? gaan hollen een heuvel of duin of berg naar beneden? dan versnel je,…heel snel…je tijd winst is enorm maar op den duur kunnen je benen je niet meer bijhouden en val je…en degenen die langzaamaan op hun eigen tempo lopen halen je dan toch nog in…ook bij het afdalen moet je de passen en je tijd en tempo aanpassen aan je pad…..je kunt wel sneller willen maar dat heeft een risico…en waarom zou je sneller willen? waar ga je naar toe? waar “moet” je van jezelf naar toe?

Dan nog een keer terug bij het moeten..

Moet iets echt? en van wie? van welke persoonlijkheid in je? Je perfectionistische-‘volgens de regeltjes’ type of 'ik heb het die of die beloofd-persoonlijkheid'?

Al het moeten komt uit jezelf besef je dat? Jij zelf bent het die er het etiketje "moeten" op iets plakt en dus ook zelf dat etiketje er weer af kunt halen en zoals bij alle etiketjes...sommige hebben wat weektijd nodig 😉

Als je gaat ont-moeten…

Ben je niet meer in het verleden (dingen die je nog moest doen)

en ben je niet meer in de toekomst (dingen die je nog wilt doen)

er is op dit moment een reclame die heel mooi gebruik maakt van dit concept..

Want… als je gaat ont-moeten…

Dan kom je in het NU…

en in het NU kun je voelen…

in het NU kun je luisteren naar jezelf…

in het NU kun je bewuste keuzes maken…

keuzes voor energie, keuzes voor geluk, keuzes voor het juiste pad
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page