top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het labyrint van je mandala

Deze labyrint-mandala tekende ik eind vorig jaar tijdens cursus van de advent kalender 2020 van de Mandala Academie. Het is mooi proces om een labyrint te tekenen, een beetje hetzelfde als er eentje lopen. De mandala plaatste ik vorige week al bij het blog: Het antwoord van je mandala...omdat het ook bij dat verhaal paste. Ik wilde in een attachment iet schrijven over wat er te zien valt in de mandala zelf maar besefte al schrijvend dat het een eigen blog verdiende om te kunnen vertellen wat er allemaal in mocht ontstaan..


Labyrint


Het woord labyrint komt uit het Grieks en is een structuur in een tuin of gebouw met een wirwar aan gangen, zo opgezet dat men erin verdwaalt. Het is ook genoemd naar het labyrint uit de Griekse mythe waarin Daidalos op Kreta in het legendarische paleis een doolhof ontwierp voor de stier: Minotaurus.


Labyrint of doolhof


Volgens de woordenboeken betekenen de woorden doolhof en labyrint hetzelfde. Als je gaat zoeken op Wikipedia is er een verschil.

Een doolhof was oorspronkelijk een tuin/hof waarin men kon verdwalen (ronddolen). Het Woordenboek (WNT) vermeldt bij doolhof: "Tuin, die uit een aantal herhaaldelijk ombuigende en door heggen gescheiden paden bestaat, zo aangelegd, dat het zeer moeilijk is het middelpunt te bereiken of vandaar een uitgang te vinden."

Bij een labyrint is het niet de bedoeling een bepaald punt te zoeken (middelpunt of uitgang). Een labyrint heeft maar één gang; degene die erdoor loopt komt uiteindelijk vanzelf bij het middenpunt.


Spiralen

Oorspronkelijk werd een labyrint in meanders of spiraalachtige lussen om een centraal kruis geconstrueerd. Wereldwijd zijn labyrinten op dezelfde manier gebouwd waardoor het vermoeden ontstaat dat ze een betekenis hadden als cultische symbolen.

Historisch gezien zijn er veel verschillende mythes, rituelen en verhalen verbonden aan het labyrint. Tegelijk heeft het labyrint een universele betekenis: Het is niet voorbehouden aan één enkele religieuze of culturele traditie.


Transformatie en wedergeboorte


Het labyrint is een oeroud archetype, dat verbonden is met transformatie en (weder)geboorte. Het is duidelijk geen doolhof om in te verdwalen maar bied je een vast pad. De cirkel staat voor geheel, heling en heelheid. Het labyrint laat je een pad volgen door die cirkel heen. Je gaat altijd van buiten (de buitenwereld) naar binnen, om uit te komen bij je kern (je binnenwereld)


Spiraal

Dit pad loopt in de vorm van een spiraal wat symbool staat voor de verbinding tussen de menselijke en de goddelijke, spirituele wereld. Het labyrint biedt je de mogelijkheid van het begaan van een ‘innerlijke weg’, een weg naar het Zelf.

De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je je kern (je bestemming) ook echt kunt bereiken. Maar het belangrijkste is wel dat je in beweging blijft: het pad volgen is het doel op zich.

De heg..


De mandala begint met het maken van het labyrint, daaromheen een soort van vrije zone en een buitenrand..

Als de opzet staat en ik ga voelen wat er in de buitenrand mag komen: visualiseer ik een heg…buxus of liguster of zo…maar tjee hoe teken je dat....


Buiten mijn comfort-zone


Het werd een out of the comfort-zone gevalletje…ik zie op Pintrest een manier om het 'heggetjes effect' te creëren door met acrylverf en wattenstokjes stippen te zetten, je krijgt dan een blaadjes-effect...dus dat is te doen! Vervolgens begin ik met een basis van lichtbruin om erna te ontdekken dat mijn groene verf uitgedroogd is en niet uit de tube komt, zucht! Maar de basiskennis van kleurenleer zorgt ervoor dat ik met veel geel en een beetje blauw toch groen weet te maken.


De ingang van het labyrint


Het leuke aan deze opzet is de gedachte: dat je een labyrint 'binnengaat' en daarvoor ga je door een poort of toegang en dus de volgende opdracht is een poort maken en een drempel.

Het Maria labyrint in Wernhout wat ik een tijdje geleden bezocht heeft als heeft ook een poort met 2 zuilen en een 'drempel/steen' met daarop de woorden Inlak'ech.


Kristalbewustzijn


Ik maak een poort van kristallen, symbolisch om het kristalbewustzijn door te gaan…

De quote hieronder kom ik tegen over het kristalbewustzijn en vind hem heel toepasselijk voor deze tijd...

‘…om de sluier op te lichten moet de geest openstaan voor alle mogelijkheden. Wij zijn zelf de sluier en dat zullen wij blijven tot het moment dat ons verstand zich overgeeft en wij het hart toestaan om onze werkelijkheid vorm te geven…’   (Telos)

Ik laat het aan jou over of dat je geroepen word om verder in het kristalbewustzijn te gaan graven maar wil wel dit filmpje met je delen..

Over de drempel


Bij de poort hoort een drempel om letterlijk „over de drempel te kunnen gaan“ We hebben altijd eigen drempels die we opwerpen als we ‘iets nieuws moeten leren’ of ‘uit onze comfort-zone gaan’ Ik gebruik hiervoor het teken van de ‘dierenriem’ van de ‘Waterman’ bestaande uit 2 zigzag lijnen omdat we van het vissen-tijdperk over gaan naar het Waterman-tijdperk, een letterlijke drempel dus.


Age Of Aquarius


Het Waterman-tijdperk of Aquarius-tijdperk is een begrip uit de astrologie. Het is een van de twaalf grote tijdperken die telkens beginnen wanneer het lentepunt een ander sterrenbeeld van de dierenriem binnengaat.....een tijdperk van liefde, eenheid en empowerment. Je kunt er meer over lezen in het blog wat ik er in December schreef.


De 'voetstappen' op het pad

Dus de drempel van waterman die we over mogen gaan om het pad te lopen met toepasselijke voetstappen: in de vorm van woorden van liefde die je kunt volgen met je ogen....waar het pad de bestemming is en waar je stil mag worden in het centrum van je hart...

In het grasveldje...


In de tussenrand zegt mijn gevoel dat er een ‘grasveldje’ mag…..maar ik wil er toch iets meer aan meegeven en in runen staat er geschreven...

"Vertrouwen in het universum"

Voor mij een belangrijk basis gegeven voor elk pad dat gelopen mag worden….

het gras word uiteindelijk paars met bloemetjes....Loopthijm of kruiptijm denk ik 😄

De woorden van liefde


De quotes die ik erin verwerk zoek ik op google met het thema liefde, pad en vertrouwen. Ik kies ze op gevoel uit...


Love is a path to the heart that knows it’s own way

-Lamar Cole-


Alle paths are the same leading to nowhere, therefor pick a path with your heart

-Carlos Castenada-


Pursue some path, however narrow and crooked, in which you can walk with love and reverence

-Henry Thorseau-


If the path be beautiful, let us not ask where it leads

-Anatole France-


Wherever you go always leave a trail of love

-Rumi-


The path of love is our spiritual destiny

-Deepak Chopra-


Following the path of love is always your soul's true desire

-James van Praagh-


There is no path to happiness, happiness is the path. There is no path to love, love is the path. There is no path to peace...peace is the path. There is a path to silence...be stil and find your happiness, love and peace in your ......❤️


Het laatste is een prachtige quote om te komen bij mijn hart van mijn labyrint mandala!

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page