top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het licht van je mandala

De december zonnewende komt er vandaag aan, deze markeert het begin van een nieuw seizoen en brengt de kortste dag van 2020 voor het noordelijk halfrond de langste dag voor de mensen die zich op het zuidelijk deel van onze planeet bevinden. Het gaat vandaag niet over mandala’s maar het is dit jaar extra bijzondere zonnewende en daar wil ik je in dit blog graag meer over vertellen.


Wat is een zonnewende?


Een zonnewende vindt plaats als de zon zijn meest noordelijke of meest zuidelijke punt van de evenaar van het jaar bereikt. Dit alles wordt veroorzaakt door een gekantelde as van de aarde en de beweging van onze planeet In een baan om de zon. De term ‘solstice’ (zonnewende) komt van het Latijnse woord „sol“ (zon) en "sistre" (stilstaan) en betekent ‘zon-stopt’ omdat de zon meest zuidelijke punt blijft staan.


Elk jaar zijn er twee zonnewende's: hij van de zomer en die van de winter. Ze hebben echter eigenlijk geen vaste datum de winter zonnewende kan vallen van 20-23 december. Traditioneel markeren zonnewendes (en equinoxen) het begin van een nieuwe astronomisch seizoen.


Dit december zonnewende


Bij de december zonnewende bereikt de zon op het noordelijk halfrond het meest zuidelijke punt aan de hemel. Voor degenen op het noordelijk deel van onze planeet is de december zonnewende dan ook de kortste dag (de kortste periode van zonlicht/daglicht) en dus daardoor de langste nacht; na de zonnewende in december worden de dagen langer en de nachten korter. Op het zuidelijk halfrond is dat precies omgekeerd.


De december zonnewende wordt ook wel de zuidelijke zonnewende genoemd dat de zon op deze dag om 12.00 uur op de locatie op de zuidelijke keerkring (de Steenbokskeerkring) recht boven ons schijnt - dit is het meest zuidelijke punt dat de zon ooit bereikt.


Dit jaar een echte kerstster


Waarom is het dit jaar een extra bijzondere zonnewende? Dat komt omdat bij de december zonnewende, op de plek de zon dus het laagst staat, ook de grote samenstand van Jupiter en Saturnus plaatsvindt. De Zon, Jupiter en Saturnus… staan vanuit het gezichtspunt van de aarde alle drie heel dichtbij elkaar. Jupiter en Saturnus zijn de grootste planeten van ons zonnestelsel, doordat deze gasreuzen van uit ons oogpunt heel dichtbij elkaar staan lijken ze bijna samen te smelten en aan de nachtelijke hemel zo een schitterende ‘kerstster’ te vormen. Dat deze planeten zo dichtbij elkaar staan is niet meer voorgekomen sinds 1623 en daarvoor 1226. Echt bijzonder dus.


Age of Aquarius


Misschien ken jij ook wel de musical "Hair" uit de jaren '60/'70 met het nummer the Age of Aquarius van The 5th Dimension.

Hieronder een de tekst uit dit nummer:

When the moon is in the Seventh House
And Jupiter aligns wit Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars
This is the dawning of the Age of Aquarius

Age of Aquarius ---- Aquarius ----- Aquarius -----

Harmony and understanding
Sympathy and trust abounding
No more falsehoods or derisions
Golding living dreams of visions
Mystic crystal revelation
and the mind’s true liberation

Aquarius ---- Aquarius -----

LET THE SUNSHINE., LET THE SUNSHINE IN, THE SUNSHINE IN……..

Oh, let it shine, c'mon
Now everybody just sing along
Let the sun shine in
Open up your heart and let it shine on in
When you are lonely, let it shine on
Got to open up your heart and let it shine on in
And when you feel like you've been mistreated
And your friends turn away
Just open your heart, and shine it on in....
 

Van Vissen naar Waterman


Astrologisch gezien is er nog iets bijzonders gebeurt dit jaar…0p 20 maart dit jaar..

toen was er ook een samenstand maar dan van de planeten Jupiter en Mars…


Het nummer the age of aquarius gaat over het aanbreken van een nieuw tijdperk, namelijk het Aquarius (ofwel Waterman) tijdperk. Een begrip uit de astrologie..

Als je de tekst van het liedje mag geloven, dan zou het zo maar eens kunnen betekenen dat we onlangs van het Vissen-tijdperk in het Waterman-tijdperk zijn beland.


Want op 20 maart 2020 om 13.20 uur stond de maan in het 7e huis en stonden Mars en Jupiter in lijn, terwijl Saturnus zijn overstap maakte naar het teken Waterman.


Voor wie wat meer wil weten..

Aquarius is één van de 12 grote tijdperken, die telkens beginnen wanneer het lentepunt een ander sterrenbeeld van de dierenriem binnengaat. Deze cyclus wordt veroorzaakt door de beweging van onze aardas. De aardas maakt in ongeveer 26.000 jaar een cirkel, waarbij het lentepunt elke 2160 jaar door één van de dierenriemtekens gaat. 

De komende 2160 jaar verblijven we dus in het teken van waterman…


Wat wil dat dan zeggen?


Ik roep al langer alles is energie

De oude beschavingen hadden veel kennis over astrologie en leefden daar ook naar…..Wij zijn daar heel ver van gedreven…..want we zitten naar het schijnt al jaren vast in tijdperken die het ‘aarde’ teken in zich dragen. Aarde is een mannelijke energie, die van de ratio, van de no-noncence…niets 'zweverigs' zoals, astrologie….of vrouwelijke energie….kijk maar: hoe lang zijn vrouwen al in een ondergeschikte rol gedrukt? Ik ben er van overtuigd dat dit niet altijd zo is geweest… Maar die mannelijke energie is ook noodzakelijk geweest…Het laatste Vissen-tijdperk heeft ons veel gebracht en was een noodzakelijke stap in onze ontwikkeling.

Goede en minder positieve ervaringen


Er is veel welvaart gekomen waarbij het proces van individualisering essentieel is geweest. Weliswaar met alle gevolgen van dien. Afgescheidenheid, macht, eigen belang, geld, oorlog en hebzucht.

Allemaal dingen die ons niet zo positief in de oren klinken, maar wel noodzakelijk waren om überhaupt door te kunnen groeien naar en klaar te zijn voor de energie in het Aquarius tijdperk.


Van Ratio naar emotie


Nu zal er een verschuiving gaan plaatsvinden, van rationeel naar emotioneel, van dualiteit naar eenheid, van mannelijke energie naar vrouwelijke energie, van individualisme naar collectiviteit, want het Aquarius tijdperk staat in het teken van liefde, eenheid, waarheid, bewustzijn en spiritualiteit. Net als wordt beschreven in het 2e vers van The Age Of Aquarius. Wat een vooruitziende blik hadden de schrijvers!


Er is al veel gaande..


Dat we nu in zo’n ‘rare’ tijd leven is niet zomaar natuurlijk…...het is voor mij een soort ‘tegenspartelen’ van oude energie die weet dat het uit zijn comfort-zone moet maar niet wil en even alles op alles zet om maar niet te hoeven vertrekken…

Het mooie wat wij mensen als universeel basisrecht hebben is: 'Vrije wil' we hebben een keuze....in alles...

Dus we hoeven niet in mee te gaan in de spiraal van spartelende negatieve energie..... Je mag aan de kant gaan staan, bewust worden wat er precies gebeurt en....als je zover…kun je alvast je koffers pakken…want het gaat echt gebeuren…je mag staan in de nieuwe energie!


Ik sta al klaar…


of eigenlijk ben ik al vertrokken…

In mijn koffer zit mijn Liefde❤️, Licht🌞, Geluk🍀, Wijsheid, Vrede, Vertrouwen, Dankbaarheid, Magie en die ik allemaal verwerkte in mijn Kerst"wens"boom, uit een workshop van Neurografica center

Ga jij ook op reis, en naar welke "nieuwe wereld' wil jij vertrekken?

en wat neem jij mee?


Tot slot


Hierbij wil ik jullie bedanken voor het lezen van mijn mandala's en verhalen van dit jaar...

en ik ben klaar voor een heel nieuw mandala-teken en Verhalen-jaar!

Daarbij wens ik jullie natuurlijk ook nog...


Wist je ook dat?

De exacte tijd van de zonnewende om 19.22 uur is?

Er ook een massameditatie plaatsvind waaraan je zeker mee kunt doen om je voor te bereiden op je vertrek?

Vanavond de eerste is van de 12 heilige nachten?


124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page