top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het Juf-zijn van je mandala

We mogen weer naar de Yogales! In de studio aanwezig zijn, wel te verstaan! Nooit gedacht dat ooit bijzonder te vinden...maar het is een bijzondere tijd. 😉 Al die tijd was het wel mogelijk om de lessen ook online te volgen dus mijn yogaconditie is nog top! Mijn mandala lessen volg ik al jaren online, erg praktisch als je niet woont in het land waar ze gegeven worden maar wel behoefte hebt aan les in je eigen vertrouwde taal. Als dat voor de yogalessen in die tijd ook was geweest had ik waarschijnlijk ook yogales online gevolgd wonende in Parijs. Tja, live-online yogales was begin vorig jaar was wel even wennen maar leverde tegelijkertijd ook veel inzichten op!


Er zijn nadelen...


Het nadeel van online yogales is natuurlijk dat je de sfeer, energie van de yogateacher, de directe contacten met medeyogi's, het-stiekem-onder-je-schouder-door-spieken-of-je-het-wel-goed-doet-gevoel mist. Ook het even weg zijn uit je eigen omgeving en een doel/uitje hebt om naar toe te gaan is toch wel een groot gemis.


Maar ook voordelen


Maar ik heb ervaren dat er ook voordelen zijn aan het -opjezolderkamertjeopjematjezitten- zitten.

Zo kun je heerlijk 5 minuten van te voren verschrikt bedenken....Oh ik heb Yoga! en dan huphup inloggen en toch nog op tijd klaar op je matje zitten. Ook als er onverhoopt en onbedoeld wat lucht/vocht* aan je lichaam ontsnapt dan is dat aanzienlijk minder beschamend dan in de live-les.

(*Het bijzondere is dat er soms bij het doen van Yoga-houdingen je ineens energie banen 'vrij maakt' en weer door laat stromen dat ineens je tranen doet vloeien. En mijn mantra is: Boeren, gapen, winden, huilen = loslaten 😌 = openen keelchakra)

Luisteren naar je lichaam


Een onderdeel van de yoga (en van elke andere sport) is om te luisteren naar je lichaam en te doen wat goed voelt voor je lichaam, en als dat een beetje minder doen is dan is dat vaak geen probleem maar als ik het gevoel heb...goh, hij gaat lekker vandaag... ik kan nog wel een rondje zonnegroeten, dan doe je dat niet zo makkelijk in de live-les, online leerde ik dat wel te doen. Als je online-les krijgt ben je je minder bewust van wat andere yogi's doen en zij dus van wat jij doet en als de 'Yogajuf' al merkt dat je iets meer doet of niet volgt wat ze zegt, zal ze dat niet benoemen.


Maar het is wel een dingetje


We zijn zo gewend te doen wat de juf/meester zegt. Zij zijn de 'deskundigen' en weten wat je moet leren om te kunnen wat je wilt leren zodat je altijd 'braaf' volgt wat ze je voorzeggen en voordoen. Om daar bewust tegenin te gaan, buiten te sluiten wat ze aan het zeggen zijn en gewoon je eigen ding doen is even iets om te overwinnen zullen we maar zeggen. Daarbij wil je niet buiten 'de groep' vallen en dus laat je ook hen zien...dat jij een brave leerling bent die doet wat de juf vertelt...


Negeren...


Nu was het grappig in de live-les afgelopen week dat de 'yoga-juf' 2 vormen van de 'zonnegroet' wilde doen, eentje voor de gevorderden en een mildere vorm, maar ze kan zelf maar 1 ding voordoen. Ze vertelde dat ze dan niet zou meespreken en dat we het in stilte zouden doen maar er waren mensen die de milde vorm niet konden doen zonder te horen wat de volgorde van de bewegingen zijn en ik ben inmiddels zo gewend om de 'stem van de juf' te negeren dat ik zei dat ze het gewoon kon inspreken en het voor mij een mooie oefening was om te kijken of het 'negeren' me ook in de live-les lukte!


Yoga en mandala 'les'


Vandaag was het zelfs zo dat nog iemand de gevorderde zonnegroet mee wilde doen maar het niet meer 'precies wist hoe hij ook alweer gaat' Hij zou wel bij mij spieken hoe het ook alweer ging. Het besef drong tot me door dat ik me als 'gevorderde' mag beschouwen en ik eigenlijk geen 'les' meer nodig heb maar 'de les' voor mij meer als motivatie en inspiratie functioneert.


Net als bij het mandala tekenen...


De laatste tijd bemerk ik datzelfde ook bij het mandala tekenen daar heb ik ook geen behoefte meer aan 'les' maar meer aan inspiratie en motivatie. Sterker nog, ik bemerk dat ik het heerlijk vind om steeds meer 'los te zwemmen' en inspiratie zoek bij andere teachers, in andere opzetten of een heel eigen mandala op te gaan zetten waarbij de inspiratie vaak tijdens meditaties of uit de 'zwijmelmomentjes' voor of na het slapen op komen zetten. Een heerlijke fase in het tekenproces, want ik merkt daardoor dat ik me ook meer uitdaag in het tekenwerk!


Loskomen van de 'juf'


Een betere benaming voor 'yoga-lessen' en 'yoga-juffen' zou zijn 'yoga-oefeningen' en 'yoga-coaches' en dat kun je ook projecteren op 'mandala-lessen' en 'mandala-juffen' als zijnde: 'Mandala-teken-oefeningen' en 'Mandala-teken-coaches'. Je voelt zelf wel aan wanneer je toe bent om dat stadium te overschrijden en over kunt stappen van 'de juf' naar 'de coach'

"Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door: bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

Coaching zet aan tot transformatie. Het grappige is dat je door deze stap, deze transformatie, zelf je 'juf' bent geworden van je mandala en dat is precies waar je komen moet...je eigen hart volgen...luisteren naar je innerlijke stem..

Het kost veel kracht om te transformeren. Je ego leert dan namelijk de controle los te laten en zijn wilsenergie te verbinden aan jouw hart. Voor het ego voelt dit aan als sterven, maar dat is slechts een illusie. Het is openstaan voor verandering en leven vanuit het hart. In essentie is dit het doel van je reis. Het verandert je rol en ervaring als mens. Je valt terug in je natuurlijke zijns-staat.

Toepasselijk bij de tekening van het Hartchakra-mandala van vorige week en als ik bij de yoga in het najaar een workshop mag geven over mandala tekenen dan wordt ik niet alleen de juf van mijn eigen mandala maar mag ik mijn keelchakra gebruiken en zelf "een teacher/coach" worden.... (maar natuurlijk doe ik dit ook al met mijn blog 😉 )Haha en kijk nu eens terug naar de titel....die leek wellicht eerst wat raar maar wordt nu wellicht duidelijk....je mag nu 'juf-zijn' van je eigen mandala 😊
91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page