top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het wiel van je mandala

De inspiratie van mijn blog begint meestal met een titel, dit keer wil ik schrijven over engelen maar die titel...de engel in je mandala heb ik al gebruikt. Ook alternatieven hiervan zijn ook al vaak voorbij gekomen, ik loop dus even vast. Mijn truc is dan om 'om te denken' ofwel 'turn it around'. Dat doe ik door 'het eerst willen bedenken van de titel' even los te laten en maar gewoon te starten met mijn gedachten spinsels...haha en dus precies wat er aan het gebeuren is en ik hoop dat het zich al schrijvend aan me gaat openbaren...


In beweging komen...


Als je vastloopt met iets kun je daar stil bij gaan staan, bij de pakken neer zitten en dat zo te laten, maar je kunt ook in beweging komen.....toch verder gaan.....dan maar zonder datgene wat je eigenlijk aan het afremmen is...

Je losmaken van wat je tegen houdt...als ik dat niet zou doen, dan zou ik geen blog schrijven deze week, nu schrijf ik toch en mijn gedachte is: als mijn inspiratie al doende ontstaat komt ook die titel vanzelf...


Laten ontstaan


Hetzelfde kun je ervaren met het mandala tekenen, als je je zou tegen laten houden doordat je geen onderwerp of opzet hebt dan zou je nooit een mandala gaan tekenen?

Een mandala tekenen begint eigenlijk heel simpel...gewoon met een cirkel....

Mijn blog schrijven gewoon met het intikken van een titel...

en net als ik gewoon in beweging te komen door te gaan tikken...

Kun je met je mandala ook in beweging komen door gewoon met je potlood over het papier te gaan, met je potlood in beweging komen, een eerste lijn zetten en dan te kijken wat er ontstaat.....


Hop en daar is het...


In beweging komen, komt er dus bij me op....dat brengt me bij betekenis van het woord mandala is cirkel of Wiel. Persoonlijk heb ik meer met de betekenis van Wiel omdat dit op zich een stilstaand item is...... maar de Belofte van beweging in zich heeft.

Het is een stilstaand feit maar door een wiel wat 'energie' te geven, zet je iets in beweging, gaat er zich iets verplaatsten, een kar, auto, fiets maar ook water, denk maar aan een waterrad...en als ik aan water denk, denk ik aan stromen...dus een wiel zet iets in beweging, laat iets gaan stromen...precies wat ik merk bij het tekenen van een mandala...


Ik hoor daarover nog net een mooie quote

Als je vast blijft zitten in het probleem kan de creatie energie niet in beweging komen 
-Marjolein Loderichs, Iam-academy-

Dynamisch


Bij de basis van het mandala tekenen leer je onder andere 2 opties: een statische- of dynamische-rozet. Statisch betekent stilstaand of op zijn wiki: Een statische situatie is een situatie die niet met de tijd verandert. Dynamisch betekent: in beweging zijnde of net zoals wiki noemt: Dynamiek is een woord voor beweging of meer algemeen: verandering.


De rozet staat voor letterlijk een roos of bloem maar wikipedia heeft nog een mooiere uitleg: Een rozet is een tweedimensionaal patroon met alleen rotatiesymmetrie (Hoe je het ook draait, het patroon blijft gelijk) en eventueel spiegelsymmetrie, (ten opzichte van een middellijn spiegelt een figuur zichzelf) maar geen translatiesymmetrie. (herhalend patroon zoals in een behang...) hmm dat laatste ben ik het niet helemaal mee eens...Jij?


Zelf-evalutatie


Als ik me bedenk hoe ik mijn meeste 'rozet' mandala's teken, dan merkt ik dat ik vaak statisch teken in plaats van dynamisch....Als ik daar even over nadenk begrijp ik (nog) niet waarom, een dingetje van het onderbewuste waarschijnlijk. Maar het nu bewust worden hiervan, zet wellicht iets in beweging...


Bij een mandala die ik samen teken met 3 andere dames en ik de laatste ronde mag aanvullen herken ik het dynamische begin, aangevuld met statische figuren.....ik voel de behoefte om toch weer aan te vullen en de beweging die de eigenaresse is begonnen weer verder te zetten...

Mijn lieve yogalerares..


Vanwege de huidige maatregelen volg ik yogales in mijn thuisomgeving via de computer...ze kunnen je veel ontzeggen maar gelukkig niet alles...

Het zorgt ervoor dat mensen ineens andere dingen doen en met andere dingen bezig zijn dan normaal....het zet je op een andere manier in beweging...


Hierdoor ziet ze mijn mandala's voorbij komen via instagram (weet nog niet of ze ook het blog heeft ontdek :D) en wilde weten of ik ze zelf maakte. Daarop bood ze spontaan aan, dat als de studio weer open is dat ik een workshop mandala tekenen mag geven. Top!


Een workshop...


Een workshop (ook wel clinic) is een werkvorm waarin actieve deelname van de deelnemers een belangrijke rol speelt. Met deze definitie ben ik blij, ik ben op zich geen mandala-teken-'lerares' maar een workshop is geen tekenles geven....het is wel de mogelijkheid bieden om mensen zelf te laten ervaren hoe het is om 'een mandala te maken'.

Dat is een leuke uitdaging!

Ze liet me weten dat we het konden combineren met yoga of dat we wel iets konden bedenken om yoga en mandala-tekenen te verbinden...


Eigen antwoord


Prompt komt ze met haar eigen antwoord...en zegt in de les iets wat met me resoneert...

"alles wat je bij jezelf tegenkomt in de yoga, kom je ook tegen in de buitenwereld en als je ermee leert dealen in de yoga, dan leert je dat er ook mee te dealen in het dagelijkse leven"


Dàt is nou precies wat mandala tekenen ook met je doet!

En wat ik probeer te verwoorden met mijn blog!

Yoga draait om beweging...

maar de mandala ook....het is een wiel en zet je in beweging.....

en wat je in het klein tegenkomt op papier....

dat zijn ook de zaken die je in het groot tegenkomt in het dagelijkse leven!


Go with the flow..


Haha....en net zoals in het dagelijkse leven,

waar mijn motto is....go with the flow,

zo neemt mijn blog me mee op een ander pad dan het idee waar ik mee begon.....

De engelen moeten dus nog even wachten op een volgend blog...
89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page