top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De Ziel in je chakra-mandala

Na een weekje ‘off’ van yoga, lig ik weer op mijn matje. Mijn valkuil is na -even de yoga te hebben laten gaan- om weer fanatiek aan de slag te gaan maar ik vind tegenwoordig dat ik rustig aan mag doen en lief voor mezelf mag zijn om er weer ‘in’ te komen. Mijn lichaam straft me namelijk gelijk weer af als ik mezelf daarin te veel push en dat hoeft helemaal niet.

De les gaat over het 2e chakra, het sacrale chakra de Swadhisthana Chakra genoemd, wat zich vertaalt naar twee Sanskriet woorden - Swa betekent Zelf, en Adhishthana betekent Gevestigd. Het is het chakra van mogen voelen, van stromen en groeien.


Mindf*ck


We doen wat oefeningen ‘andersom’ dus niet op de manier die we gewoon zijn maar net even anders, uit de comfort-zone dus en dat is even tricky voor de mind want die begint dan heel hard te schreeuwen: Hè? Wat? Hoe? Dat kan ik niet! Links? Rechts? Welke hand/voet? Hoedan! De kunst in zo’n les is dat te laten zijn en mee te gaan en te lachen om wat er allemaal gebeurt. Het heerlijke van deze yogastudio is dat hier ook de ruimte voor is.

Heerlijk is dat.


Een ezel….


De les en introductie bracht me meteen uit bij de zomercursus Chakra-sjansen waarin ik natuurlijk ook de Sacraal-chakra heb mogen laten ontstaan uit de 6 bladige lotus, die de vreugde van het scheppen verbeeldt. En alsof ik niets geleerd had de vorige opzet van het wortelchakra maakte ik deze ook gewoon volgens de opgegeven maten voor A3 en kwam opnieuw uit met een te krappe rand…tja.

Dit keer meteen ingegrepen en ik kon ook nu lachen om mijn onnozelheid die me twee keer in dezelfde ‘uitdaging’ plaatste…


Gouden uurtje


De cursus bied dit jaar eigenlijk alleen de opzet voor het betreffende chakra en de invulling mag eigenlijk ontstaan door middel van het lezen van de betekenis over het betreffende chakra, Meditatie en Journalling (Morning pages). Wat er vervolgens vaak bij mij gebeurt is dat ik tijdens een half-slaap-wakker-periode vroeg in de ochtend ineens 'zie' wat ik mag tekenen in mijn mandala. Ik noem het altijd mijn gouden uurtje waarin de sluier tussen de werelden wat dunner is en inspiratie geboren mag worden.


Zetel van de ziel


Precies dé energie van het sacraal chakra en je chakra is in je lichaam de bron van pure levenslust. Vanuit je buik kun je de mooiste nieuwe dingen geboren laten worden.

Het is voor de vrouw letterlijk de plek waar je nieuw leven schept. Figuurlijk, in de vorm van creatieve ideeën, maar ook letterlijk: een ziel die hier geboren wil worden, aan een lichaam te helpen.

En zoals het woord Swadhisthana zegt: Hier is het Zelf ofwel de Ziel gevestigd.


Balans


Het doel van het tekenen van de chakra’s is: Als een chakra te weinig stroomt of juist te ver open staat, dit weer in balans te krijgen. Om je sacraal-chakra weer 'aan' te zetten of in balans te krijgen is dit mijn favoriete meditatie. Ik doe hem elke ochtend en op het moment dat ik wil gaan slapen. Hij heet ‘de Zon-meditatie’ (link) om weer de zon in jezelf aan te zetten en verbinding te maken met je eigen ziel. Met deze visualisatie wordt je je bewust van eigen essentie.


De chakra kleuren


Elke chakra heeft zijn eigen kleur maar ook een tegenkleur die vaak de kleur is van het samenwerkende chakra. De basis kleur van het sacraalchakra is Oranje maar de tegenkleur is lichtblauw wat weer de basis kleur is van het keelchakra. Dat is ook waarom er in mijn chakra mandala caduceus ofwel de staf van Hermes mocht verschijnen.

Staf van Hermes


Voor het tekenen van dit chakra begon ik in het midden met een uitbeelding van het vrouwelijk geslacht en hetgeen wat in mijn mandala of chakra geboren mocht worden maar door de vormen zag ik al snel voor mijn geestesoog wat voor vorm er in de buitenrand mocht komen. Ik was hem al steeds tegengekomen mijn bezoeken naar Polen en Parijs.

Maar kwam recent nog een foto tegen die ik gemaakt heb bij een voor mij bijzonder bezoek aan Amsterdam.

Caduceus

Mijn zoektocht naar de betekenis van de staf brengt me bij deze mooie en passende uitleg: De caduceus bestaat uit een gladde staf waarrond zich 2 slangen naar boven winden met bovenop 2 vleugels.

In de Griekse mythologie was de caduceus in het bijzonder de staf van de god Hermes.

Het was het symbool van de handel, de welsprekendheid en de communicatie en ook dat van wijsheid, macht en autoriteit. Typisch keelchakra dus..


Tegengestelde principes


De caduceus symboliseert als geheel Vrede, Bescherming en Genezing. De slangen staan voor alle tegengestelde principes die een rol spelen in het manifeste universum: mannelijk/vrouwelijk, zon/maan, ziel/geest of in alchemistische termen: Sol/Luna en zwavel/kwik. De caduceus wordt niet alleen gebruikt in de alchemie, maar ook bijvoorbeeld in de Indiase yoga, Alchemie wordt dan ook wel de westerse yoga genoemd.


De Eenheid


De staf zelf staat voor de as tussen de hemel en de aarde, boven en beneden. De eventuele vleugels, staan voor transcendentie

De caduceus in zijn geheel symboliseert, behalve de eerder genoemde Vrede, Bescherming en Genezing, vooral de Eenheid, die bereikt wordt door de verzoening van de tegendelen.

Als symbool van genezing moet de caduceus niet verward worden met de Aesculaap, waarbij één slang zich om de staf windt.


Element van sacraal chakra


Ik kom nog 2 interessante aspecten tegen van dit chakra namelijk dat water het element van het sacraal chakra is. Water ondersteunt emotionele en fysieke gezondheidsaspecten en regelt veel van de lichaamsvloeistoffen, zoals de geslachtsorganen, de blaas en de nieren.


Het sacraal chakra wordt ook geassocieerd met iemands relaties. Het kan een gezonde relatie ondersteunen door te helpen bij het creëren van intieme relaties en gezonde grenzen. Het herstellen van de balans in het sacraal chakra zal op zijn beurt de balans in relaties herstellen.


Mooie passende mantra’s:


"Ik verdien plezier in mijn leven."

"Ik absorbeer informatie van mijn gevoelens."

"Ik omhels en vier mijn seksualiteit."

"Mijn seksualiteit is heilig."

"Ik beweeg me makkelijk en moeiteloos."

"Het leven is plezierig.“


Geen blog zonder: Synchroniciteit


Terwijl ik dit blog schrijf, heb ik ik last van mijn keel die aanvoelt als schuurpapier.

Een typisch gevalletje van onbalansje keelchakra zullen we maar zeggen? Ik mag onderzoeken: Wat is er nog niet uitgesproken? wat mag er nog gehoord worden? Terwijl ik dit besef en een healingcode wil gaan zoeken voor het keelchakra stuit ik op dit onafgemaakte blog. Ok dat is duidelijk, het wil het Web op.


En de roep van het Universum


Dan terwijl ik Instagram open kom ik uit bij een Reel van de schrijfster Ester Perel, De interviewer vraagt haar of het normaal is dat er soms Strijd in een relatie: Ze zegt hierover dat een relatie is altijd een cyclus is van harmonie, disharmonie en heling.


Een van deze thema’s is dan uit balans:

Ik zet de Engelse termen er ook even bij omdat die de lading voor mij beter dekken. Dus:

Macht/Kracht en Controle, (Power en Control)

Verbondenheid en Zorg voor elkaar (Closeness and Care)

en Respect en Erkenning/Gezien worden (Respect and Recognition)


Vraag jezelf af..


Dus als er strijd is in een relatie…

vraag je dan af…

Welke van deze thema’s is er uit balans en waarom…

en kijk eens naar de heling die je kunt vinden in het her-balanceren van het sacraal chakra.

En ook dan ontkom je er niet aan om ook het keel-chakra daarin te betrekken.

Herkenning


Ik herken helemaal de thema’s die zich afspeelden in mijn relatie de afgelopen jaren, ook de reden van mijn bezoek toentertijd aan Amsterdam en waar ik nu de wijsheid van mag plukken.

Het cirkeltje is met dit filmpje, de chakra, de caduceus en het blog voor mij weer prachtig rond en ben innig dankbaar!


Blijven steken


Wat me tevens doet beseffen....de cursus is voor mij nog niet af....ik ben bij de mandala van het keelchakra blijven steken, het is bij de keel blijven steken....tja veelzeggend....wellicht mocht eerst dit blog de wereld in, is er weer ruimte voor de tekening van het keel-chakra en hopelijk werkt het helend voor mijn opspelende keel 🙏

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page