top of page
  • Sonja Jacobi

Visualiseren van je mandala  (mijn 4 inspiratie-dip remedies)


Hoe krijg jij inspiratie om je mandala te maken? Vaak gaat het natuurlijk als vanzelf, dan is het net of je gestuurd wordt en alsof het zomaar uit je vloeit…een instantaan weten hoe je mandala gaat worden: Intuïtief of eentje vanuit de flow…maar dat is niet altijd zo…soms ben je even uit de flow… soms stagneert het gewoon….een inspiratie dipje dus…om uit zo'n inspiratie-dipje te komen heb ik 4 'remedies' die ik vaak toepas en graag met je deel..

Voelen wat er nog bij moet komen

Heb jij ook wel dat je soms met een mandala begonnen bent en dan stopt halverwege ineens je inspiratie…je voelt dat ze nog niet klaar is…nog niet af…maar je weet ineens niet meer waarmee je aan moet vullen…hoe je verder moet..

Dan heb ik verschillende dingen die ik doe..

Ik deel hier graag mijn 4 inspiratie oppeppers

1. Afstand nemen

Afstand nemen van je mandala is een goede manier om weer inspiratie te krijgen…Ik zet mijn mandala dan op een plekje waar ik haar steeds of af en toe zie, en kijk er af en toe even van een afstandje naar: letterlijk dus even afstand nemen..

En kijken….en voelen…en af wachten….en ik kijk en voel later nog eens…en dan ineens...

Waar komen inzichten vandaan?

Inzichten komen vanuit je gevoel…en die komen vanuit je hart dat verbonden is met je rechterhersenhelft…Je herkent ze zo: ze zijn er zomaar ineens…

Je weet ook niet goed waar het vandaan komt….

waarom je ineens zo zeker weet dat dit het is….

en je zomaar hoe je verder moet..

2. Het internet op

Ook zoek ik graag naar inspiratie op het internet. Dit lijkt niet echt op: intuïtief of vanuit je gevoel maar dat is het toch wel…want je wordt aangetrokken naar wat je op dat moment nodig hebt…die afbeelding of die bepaalde inspiratie...en als je op het verkeerde (denk)pad bent...kun je dus niet vinden wat je denkt te zoeken...

Ik gebruik het vaak want ik kom dat bij de wonderlijkste dingen terecht….dingen die kloppen…dingen die me aanspreken en dan voel ik ineens hoe en waarmee ik mijn mandala kan aanvullen.

Verdwalen op het internet

Vroeger had ik een ‘hekel’ aan het 'verdwaal-gehalte' van internet…tegenwoordig geniet ik ervan…Om inspiratie te krijgen laat ik me erdoor leiden en kom dan bij de meest inspirerende sites terecht. De site Pintrest is daarin wel mijn favoriet…maar soms google ik ook gewoon op symbolen, afbeeldingen etc. afhankelijk bv van de vormen in mijn mandala of aan de hand van de intentie van mijn mandala.

3. Droedelen

Dit doe ik niet zo heel vaak maar soms is het handig om zo te doen. Ik gebruik het vooral als ik de tekening echt niet wil ‘verpesten’ zoals de reizende mandala. Dan maak ik eerst een kopie van de mandala en ga dan testen, droedelen…uit proberen…soms komt er dan bij je op wat het beste er bij past, wat het beste voelt.

Kleine krabbeltjes

Droedelen is een term die men gebruikt voor de kleine krabbeltjes, tekeningetjes die je maakt als je eigenlijk iets anders aan het doen bent, een telefoongesprek, kijken naar een film, luisteren naar een webinar…het blijkt ook dat als je dit doet, je beter onthoud wat je gehoord of gezien hebt…

Je tekent dan eigenlijk onnadenkend...

Het klopt dat als ik tijdens het televisie kijken een mandala teken en ik dan de volgende dag ermee verder ga, ik weer terug ben in de sfeer van de televisie serie, en ik weer beelden of geluiden binnenkrijg…een heel aparte ervaring..

4. visualiseren

Een methode die ik ook graag gebruik en heel inspirerend is, is visualisatie, dit vaak in combinatie met meditatie…want om inspiratie te krijgen is luisteren naar je hart cruciaal…inspiratie komt namelijk daar vandaan.

Dan moet je je hoofd stil maken…niet denken: "zal ik dit of zal ik dat"...dat zorgt alleen maar voor twijfel... als je dan rationeel gaat kiezen…krijg je soms spijt….alhoewel dat ook leerzaam is.... er is geen goed of fout 😉

Hoe visualiseer je?

Als ik ga visualiseren dan ga ik net zoals bij een meditatie eerst beginnen met ontspannen en komen in het nu…zonder zorgen, zonder problemen uit het verleden of de toekomst…van tevoren kijk ik dan even naar mijn mandala…ga rustig zitten of liggen..ontspannen en ademen… of luister naar een ingesproken meditatie en als ik in de meditatie-energie zit, het nu….dan kijk ik in gedachten opnieuw naar mijn mandala en voel ik…ervaar ik, laat ik zo de inspiratie binnenstromen…

Ik deed dat met de Regenboogmandala op basis van een graancirkel...Ik zat helemaal vast en had een soort blackout aan inspiratie maar na een meditatie...kwam dit binnen..

Dus inspiratie-dip? probeer maar eens te visualiseren en kijk wat dat je allemaal kan brengen..

Maar nu ben ik toch ook wel benieuwd..wat zijn jouw manieren om inspiratie op te doen?

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page