top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Primeurtje bij mijn mandala

Al sinds zomer 2017 schrijf ik de blogs voor mandala-synchroniciteit, deze zomer dus alweer 6 jaar. Verbazingwekkend rolt er bijna elke week nog wel een blog uit over een onderwerp gerelateerd aan het mandala tekenen, het zijn er inmiddels meer dan 150. Het afgelopen jaar viel dat tempo een beetje terug maar ik heb het een paar maanden geleden weer opgepakt alsof er niets gebeurt is. Het verbaast mij ook zelf dat er steeds weer inspiratie blijft binnenstromen. Dat schrijven over mandala's net als het tekenen wel een soort van passie is en een grote bron van vreugde en inspiratie dat wist je al maar nu ga ik ook nog iets leuks 'schrijfseligs' bij doen.


In je stilte komen


Om maar volop teken en schrijf inspiratie te krijgen, volg ik vele cursussen en ben ik al jaren lid van de mandala vereniging. Het is altijd leuk om een mandala-teken-dag te bezoeken en geïnspireerd te worden tijdens de live tekenmomenten. Mandala tekenen is eigenlijk best wel een 'introverte bezigheid'. Je bent in jezelf gekeerd bezig, valt stil en in opperste concentratie werk je aan je mandala. Pas opkijkend van je papier merk je weer waar je bent en met wie.


Van inspiratie naar eigenheid


Dus zelfs als je met anderen tekent, val je toch stil en komt je in je eigen wereld terecht en dat is gelijk ook het meest fantastische van het tekenen. Dat er vanuit die stilte, vanuit jou iets mag ontstaan, iets gecreëerd mag worden dat enorm inspirerend en helend werkt. Wat het leuke is: dat het zien van andere getekende mandala's ook een enorme inspiratie is maar dat je toch altijd weer uitkomt bij je eigen eigenheid, je kunt niet anders.


Een nieuwe uitdaging


Het tijdschrift van de mandala vereniging krijgt dit keer een lekkere oppepper en nieuwe inspiratie doet de energie altijd een oppepper geven. Veel mensen houden niet van verandering echter ik vind het altijd verfrissend. En dan het primeurtje: ik mag een vaste column gaan schrijven voor het Magazine: "Mandala" Dat vind ik een gave uitdaging! Mijn bijdrage is inmiddels ingestuurd en in bekwame handen om er iets leuk van te maken voor het blad, daar heb ik alle vertrouwen in. Ik heb er zelfs speciaal een mandala bij gemaakt als illustratie geïnspireerd door een opzet die altijd in het blad staan van Nelleke van Hemert.


Queen of Gems


Ik had de opzet al redelijk snel staan maar bleef steken bij het inkleuren. Een date met een tekenvriendin zette dit weer in beweging. Soms heb je net een opzetje nodig, om je een niveautje hoger te tillen. Er was wel een inspiratie van Ada Bouwman voorbij gekomen om 'parelmoer' te teken, iets wat metteen resoneerde en ik een poging tot gedaan had in mijn mandala. Ik kan 'technisch' een Gemstone tekenen met veel geduld maar het gaat bij mij niet natuurlijk. Bij een vriendin van mij wel, van haar kreeg ik nog meer tips. Ik noem haar ook mijn: Queen of Gems omdat ze altijd prachtige Gemstones op papier kan toveren.


Tip van Tina


Een gemstone werk je altijd af met een iets vettig wit potlood om er een glans over te leggen, maar zij gaf de tip om bij het parelmoer een wit krijtpotlood te gebruiken voor de laatste laag. Wow, dat was een bijzondere ervaring. Als je goed kijkt zijn de ronde bollen mijn parelmoer eigen-eerste-testers en de langwerpige vormen na de krijttip van Tina. Een voorwaarde is wel dat je de kleuren in aanvang goed wegzet omdat je met het krijt er weer een laagje vanaf haalt. Haar prachtige creaties zijn te vinden op Facebook en Instagram onder Tinas_Creations_nl.

Parelmoer


Het brengt me altijd in verrukking als ik dit in een schelp mag zien. Het zijn ook de kleuren in een zeepbel. Voor mij zijn het ook de kleuren van kristallijne energie. Zo ongrijpbaar, en wisselend van kleur afhankelijk van het licht.

Parelmoer bevind zich aan de binnenkant van de schelp van weekdieren. Deze kan licht of donkerkleurig van binnen zijn en heeft de eigenschap dat het licht breekt in levendige regenboogkleuren. Een andere naam is Paarlemoer en betekent dan ook "moeder van de parel".

Abalone schelp


In het natuurhistorisch museum in Basel maakte ik van het parelmoer nog een mooie foto van een abalone schelp. Ik heb er thuis ook een en laad daar mijn natuurstenen in op. Wat ik verder nog ontdekte en me altijd blij maakt is dat Parelmoer behoort bij het 7e chakra, het kruinchakra. Leuk om te weten omdat ik die mandala nog mag gaan tekenen.


Wat er mocht ontstaan

De mandala was nog niet af toen ik weer naar huis vertrok en heb hem haar ook niet laten zien omdat ik toen in de Ugli-stage van het kleuren zat. Eenmaal weer thuis ging ik weer dapper verder. En zo mocht deze mandala ontstaan. Het parelmoer tekenen ga ik zeker nog eens testen, misschien bij de chakra tekening, wie weet... té leuk om niet te doen.


Nog even column geduld


Het mandala tijdschrift komt uit na juni en dus tot die tijd mag je nog even geduld hebben maar de sneakpreview qua mandala en het 'scheppingsverhaal' er achter heb je alvast gehad, daar schrijf ik in het magazine niet over. Het thema van het Magazine is groei daar lees je alles over in het magazine en in mijn column maar ik kwam nog een leuke quote tegen over groei.

Echte groei komt van binnenuit en gaat gepaard met veranderingen.

Het ego verzet zich hiertegen maar je ziel kent de weg

-Gudrun Planckaert-


Nou precies wat het mandala tekenen hierin voor je kan betekenen....het geeft je mogelijkheid naar binnen te keren en je door je innerlijk te laten leiden om zichzelf op papier te laten ontstaan, als een primeurtje van een inkijkje in je prachtige ziel.Om het mandala magazine te ontvangen moet je lid zijn van de Nederlandse Mandala Vereniging. Mocht je dat nog niet zijn maar je aanmelden via het inschrijfformulier, zet je dan mijn naam bij het kopje: wie heeft je geïnspireerd?

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page