top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het scheppingsproces van je Mandala

Mijn vorige blog liet me een heel ander pad lopen dan ik eigenlijk in gedachten of voor ogen had. Wie mandala tekent herkent dit o zo goed...We denken altijd dat we een plan of idee moeten hebben voor we kunnen starten met een mandala. Of we hebben een plan maar als we beginnen neemt het tekenproces ons mee, een heel andere richting op.

Dat is dus zo geweldig! Dat het mag ontstaan, zoals het mag ontstaan en dat het ons mag laten zien wat gezien mag worden...


Amper online..


Mijn blog is nog maar amper online of synchroniciteit toont zich alweer aan me en ik zie een filmpje waarin precies genoemd wordt wat ik in mijn blog beschrijf maar ook ter plekke ervaar...ik voeg het nog snel toe, er zijn nog maar 2 personen die het blog gelezen hebben maar als jij dat net was zal ik het nog een keer herhalen, ik vind hem zo geweldig..

Als je vast blijft zitten in het probleem
 kan de creatie energie niet in beweging komen
 -Marjolijn Loderichs- 
 IAM Academy

Vastzitten


Dus het vastzitten...het vast zitten in je mandala, het vast zitten in het bedenken van je titel zorgt ervoor dat je een bypass moet zoeken...hetzelfde wat de natuur doet....een weg eromheen nemen...Je wordt dan dus een andere kant opgestuurd... linksom, rechtsom of er onderdoor of overheen...

Leuk is het dan om je af te vragen: "Wat doet het met me als ik een heel andere kant 'opgestuurd' wordt?"

Vind ik dit een probleem?

Ga ik dan in de weerstand? en verzet ik me er tegen?

of laat ik me heerlijk meenemen op avontuur?


Creativiteit is..


Creativiteit is beweging...en niet zozeer een heen weer of op en neer beweging. Een voorwaarde van creativiteit is dat het mag stromen, van de ene plek naar de andere. Als je creativiteit binnen de hokjes wilt doen, perfect wilt houden, binnen de lijntjes wil kleuren gebeurt er nooit een spontane actie, nooit een verassend effect, nooit een ontdekking!

Om creatief te zijn mag je juist de touwtjes loslaten en je laten meevoeren op avontuur....kijken wat er gebeurt en wat er mag ontstaan...


'Echte kunstenaars'..


'Echte kunstenaars' zet ik even tussen aanhalingstekens want wie of wat is dat?

Een kenmerk van hen is dat ze zich ook laten niet tegenhouden door regeltjes, of beperkingen. Want dan ontdekken ze nooit hun eigen flow, hun eigen passie, hetgeen wat ze beweegt en drijft...en hen bijzonder maakt..

Kunst creëren is proeven, testen, ontdekken, proberen.....heerlijk als een kind, zonder beperkingen of limieten....

Scheppen..


Ik lees op dit moment een boek van Willem Glaudemans, genaamd "Het boek van het scheppen. Scheppen is een ander woord voor creëren toch?


Scheppen (ww): creëren, formeren, in het leven roepen, maken, produceren, vervaardigen, voortbrengen, vormen.


"In het leven roepen' vind ik ook een mooie!

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen dat terwijl ik het boek lees ik heel de tijd maar 1 gedachte heb; Ik citeer wat stukjes:

21-Je weet nooit waar schepping heen wil vloeien. Je hebt geen idee. Het gebeurt gewoon, als je het laat gebeuren. En achteraf zie je het pas. Het is nooit gepland. Achteraf zie je het pas in al zijn schoonheid. Wie heeft dat verzonnen? Ik niet. Schepping deed het door mij heen.
22- Schepping voltrekt zich in totale vrijheid
25- Scheppen is leuk! Sterker nog: het is vreugde. Scheppen is de kortste en zekerste weg naar vreugde, naar het goddelijke. 
31-Oordelen, twijfel en kritiek stoppen de stroom, verlammen het creatieve proces. Als het stokt, als er een creatieve kramp ontstaat, blijf er dan even bij stilstaan, onderzoek die, leg het werk even weg, wacht en de schepping zal zich opnieuw ontvouwen, omdat het er allemaal al is. Schepping openbaart zich voor de ogen van de schepper.
32- Een creatieve kramp manifesteert zich als jij linksaf wilt en schepping rechtsaf. Dan stopt het. Het is steeds een kwestie van je eigen plannen en gedachten opzijzetten, zelf uit de weg gaan, en schepping zichzelf in al haar perfectie laten openbaren. Garandeer een goede doorstroom. Dat is je enige verantwoordelijkheid.
uit -Willem Glaudemans- "Het boek van het scheppen"

Nu je dit gelezen hebt? Heb jij mijn gedachte al geraden?

Juist! ik denk: In plaats van het woord "scheppen of schepping" zou ik ook steeds het woord mandala (of mandala tekenen) kunnen gebruiken, lees het nog maar eens...ik vervang nu het woord scheppen voor de mandala....

21-Je weet nooit waar de mandala heen wil vloeien. Je hebt geen idee. Het gebeurt gewoon, als je het laat gebeuren. En achteraf zie je het pas. Het is nooit gepland. Achteraf zie je het pas in al zijn schoonheid. Wie heeft dat verzonnen? Ik niet. De mandala deed het door mij heen.
22- Mandala tekenen voltrekt zich in totale vrijheid
25- Mandala tekenen is leuk! Sterker nog: het is vreugde. Mandala tekenen is de kortste en zekerste weg naar vreugde, naar het goddelijke. 
31-Oordelen, twijfel en kritiek stoppen de stroom, verlammen het creatieve proces. Als het stokt, als er een creatieve kramp ontstaat, blijf er dan even bij stilstaan, onderzoek die, leg het werk even weg, wacht en de mandala zal zich opnieuw ontvouwen, omdat het er allemaal al is. De mandala openbaart zich voor de ogen van de Mandala tekenaar.
32- Een creatieve kramp manifesteert zich als jij linksaf wilt en schepping rechtsaf. Dan stopt het. Het is steeds een kwestie van je eigen plannen en gedachten opzijzetten, zelf uit de weg gaan, en de mandala zichzelf in al haar perfectie laten openbaren. Garandeer een goede doorstroom. Dat is je enige verantwoordelijkheid.

Mooi hè, en dat zo een boek vol 😍 Heel toepasselijk...


Het klopt!


Mandala tekenen is dus gelijk aan scheppen en de mandala is dus schepping....

Hoe mooi is dat! en alles wat Willem vertelt over de schepping klopt ook voor de mandala...

Precies het creatieve proces beschrijvend!

Het doet mij in ieder geval met nog meer verwondering naar mijn mandala kijken..


Oproep..


Toen ik ooit in aanraking kwam met het mandala tekenen was het ook een oproep om het creatieve proces weer aan te wakkeren. Maar ik bleef hangen bij de mandala 😊

omdat voor mij de mandala alles in zich heeft van het creatieve proces!

Vanuit deze schepping ontstond er een tweede 'creatieve hobby' bij of eigenlijk had ik die al maar veranderde het onderwerp en is dus het ook bloggen/schrijven over het 'scheppingsproces' ook een scheppende kracht...en als ik het nu zo bedenk...het woord scheppen kun je dus ook vervangen door...😉


Terugkomen bij...


Van het creatie of scheppingsproces zijn we best wel ver van geraakt.....We hebben allemaal apparaten die het van ons overnemen, zitten vast in patronen, systemen en denkbeelden. Maar het is nu een mooie periode om hier weer bij terug te komen, deze periode vraagt het zelfs van je. Dicht bij jezelf, bij je zelf-vertrouwen, vertrouwen in je kunnen, in je creativiteit en je scheppingskracht....en je niet laten stoppen, door stagnatie, regels, of vechten tegen wat er in je weg ligt...je weerstand los kunnen laten en weer mee gaan stromen......met wat er stromen mag...


In het nu...


Tot slot ook nog een mooi filmpje van Vera Helleman over de huidige tijd....wat erg met me resoneert. Ook hier kun je soms het trucje van het 'woorden vervangen' wat we hier net boven hebben gedaan doen...al spelenderwijs....dus vervang het woord Corona eens voor het woord mandala, of 'de wereld' voor het woord mandala en kijk eens wat dat met je doet.


En misschien denk je...


Dat speelt er bij mijn mandala al niet meer en hoe komt dat? Kijk dan eens hoe je dat met het mandala tekenen doet......kun je dat dan ook toepassen corona of de wereld? Net zoals Vera noemt: Dus dingen die je geleerd hebt met het mandala tekenen....die vroeger een issue waren en nu niet meer....en dit projecteren op....

Ook dat is een vorm van schepping en creatie...kunstig met je gedachten aan het scheppen

gaan..


Dus het scheppingsproces van je mandala....

toepassen op de wereld....

al scheppend...63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page