top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Het antwoord van je mandala

In een groep op Facebook waar ik in participeer kwam een vraag voorbij. Het is geen mandala gerelateerde groep maar eentje over spiritualiteit. Maar de interactie die zich vervolgens ontwikkelde na het stellen van de vraag, kan ik wel heel goed projecteren op het mandala tekenen en ik kreeg onmiddellijk inspiratie voor een blog.

De vraag bouw ik voor de gelegenheid maar even om, met een spirituele twist 😉


De vraag..

Weet iemand of je potloden voor het gebruik moet inwijden? 

De eerste reactie van iemand was een vraagteken...?

(haha hier ook wel toepasselijk denk ik 😉)

Nog iemand reageerde met dat je ze moest reinigen met de rook van Palo Santo (heilig hout) of inwijdingsrituelen te gebruiken die men ook voor Tarotkaarten gebruikt.


Mijn trigger..


Vroeger zou ik gedacht hebben...goh dat weet ik niet.....ik volg deze vraag want ik wil het ook weten. Maar tegenwoordig is mijn antwoord vaak: volg je gevoel.....

Net als iemand je vraagt:

"Ik mis iets aan mijn mandala of ik vind het nog een beetje kaal.... wat zou jij doen?"


Dat zijn vragen die je niet kunt beantwoorden, natuurlijk zou ik wel weten wat ikzelf zou doen maar een mandala tekening is heel persoonlijk......alleen de tekenaar weet hoe die aangevuld moet worden of niet en dat proces mag je naar mijn mening niet verstoren.

Dus wijs ik zo'n vragensteller vaak weer terug naar zichzelf en zijn/haar eigen antwoord..


Volgen van de regeltjes..


Ik antwoord de 'potloden' vraag ook met een tekst uit het boek " Spoedcursus Verlichting" van Tijn Touber waarin hij iets schrijft over een Traditioneel therapeut die ineens helende gaven krijgt. Als dit bekendheid krijgt komen er allerlei "spirituele therapeuten' bij hem kijken. Hij krijgt dan van hen allerlei adviezen en goedbedoelde raad.

"Ze vertelden hem dat hij zich moest beschermen tegen ‘negatieve’ en ‘kwade’ energieën en raadden hem aan hulp in te roepen van beschermengelen, heiligen en edelstenen" 
Hij zegt dan zelf: 'Ook moest ik na elke behandeling mijn handen goed afslaan en ze wassen in een bakje met zout water. Ik moest edelstenen en kristallen neerleggen en een amulet om mijn hals dragen'
Uittreksel van:Tijn Touber. 'Spoedcursus Verlichting'. iBooks.

De arme man die helemaal niet spiritueel is gaat deze adviezen vervolgens opvolgen maar merkt dan dat hij daardoor zijn genezende gaven kwijt raakt...


Loskomen van de regeltjes...


Zo zijn we natuurlijk opgevoed....je kunt pas iets als je er een opleiding voor hebt gevolgd.

Je er een 'diploma' voor hebt. Dan ben je pas 'deskundig'. Je moet het dan volgens de geleerde regels gaan doen. We vinden het echter allemaal fijn om enige structuur te hebben als je iets nieuws gaat doen maar hoe geweldig zou het zijn als je gewoon geen regels krijgt, en alleen een platvorm en vanuit interesse, vertrouwen en passie jezelf iets gaat aanleren....en gewoon helemaal je gevoel mag volgen!...dus eigenlijk geen regeltjes volgen of structuur maar inspiratie krijgen....


Volg je gevoel..

De vragende dame reageerde vervolgens op mijn reactie: Bedankt voor de info, maar ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag gekregen.  De reden waarom ik mijn vraag heb gesteld is, dat ik het goed wil doen. Ik ga voor het eerst gebruik maken van potloden

Haha....de dame wil dus regeltjes omdat ze 'het goed wil doen' maar als dat 'goed doen' nu juist komt van het volgen van je hart, je gevoel?

Ze zegt heel mooi: Vandaar dat ik zeker wil weten wat de juiste methode is. Ik wil niet klakkeloos als een kip zonder kop ergens aan beginnen. Men gebruikt vaak de zin "doe wat goed voelt voor jou" en dit vind ik een gevaarlijke zin. Ieder mens is uniek en zit anders in elkaar. Wat goed voelt voor een persoon betekent niet automatisch dat het de correcte manier is.

Is dat zo?


Hier triggert ze me...omdat voor mij het 'Zeker weten' juist vanuit een plek diep in jezelf komt...niet uit je hoofd...

Ik ervaar dus juist: omdát ieder mens uniek is, alleen die persoon weet wat de juiste manier voor hem/haar is...

Ik vind het juist 'gevaarlijk' om 'klakkeloos als kip zonder kop' te doen wat een ander doet...

maar zo zijn we wel opgevoed...

te vertrouwen op de 'deskundigen'......

(want de echte deskundige ben je zelf)


Don't follow the goeroe


Mijn meest wijze les in de afgelopen jaren is de zin...Don't follow the goeroe!

Ik weet al niet meer waar ik hem vandaan heb maar ik paste hem toen toe op mijn "gezonde eetpatroon'. Ik had al geleerd dat het volgen van 'het (wonder) dieet' van "Mevrouw Naamgenote" niet heiligmakend was...als je alleen een methode volgt die 1 persoon verkondigt als zijnde 'Dit is dé manier' dit een manier is die misschien helemaal niet goed voor je is.


Verder kijken dan je neus...


Ik volgde daarom meerder personen die allemaal dezelfde basisprincipes hadden waarin ik mij kon vinden: die goed voor me voelden en van al hun tips en adviezen destilleerde ik mijn eigen eetgewoonten en dit zorgde uiteindelijk voor een verandering van leefstijl die blijvend was en niet gebaseerd op de 'richtlijnen van 1 persoon'

Zo kom je niet alleen tot een 'gedragsverandering' maar in een 'bewustzijnsverandering'


Werkbegeleider


Ik weet nog dat op mijn werk, een nieuwe medewerker eerst ingewerkt werd door 2 vaste collega's. Vervolgens volgde er een periode dat de medewerker meer 'los werd gelaten' en verschillende collega's het overnamen. Dan kreeg je steevast de opmerking: Hé ik heb geleerd dat je die handeling zo en zo moet doen, jij doet dat niet zoals ik het geleerd heb....

Dan was mijn reactie altijd...iedereen doet het op zijn eigen wijze....(wel met inachtneming van de basis principes natuurlijk)


De juiste manier..


Vervolgens kreeg je dan een gefrustreerd persoon die niet meer wist wat 'de juiste manier was' en dát was hèt moment om te laten zien...dat je werkwijzen kunt leren van meerdere personen om uiteindelijk daaruit de werkwijze te filteren die goed werkt voor jou!

Degenen die daar mee om konden gaan 'overleefden' hun inwerk periode, die dat niet konden.....


Wachten op je goeroe


Als je je richt op 1 goeroe of deskundige ben je heel eenzijdig bezig en stop je met verder te kijken dan je neus lang is en rem je je eigen groei. Een goede goeroe zet je juist aan tot het volgen van je eigen pad, je eigen keuzes hierin te maken...

Je moet ook niet wachten of zoeken naar je goeroe, de goeroe die je nodig hebt komt vanzelf op je pad...

(Dit labyrint wat ik tekende eind vorig jaar...zet me op het 'pad van de liefde',

ik wil graag vertellen wat ik er allemaal in laat zien maar dan in een volgend blog)

Pendelen


Zo wilde ik graag leren hoe je kunt pendelen...ik had ooit al eens een boekje gekocht over pendelen en op mijn uitstapje naar het labyrint van Chartres, kocht ik in een winkeltje vlak bij de kathedraal een mooie pendel van amethist...

Ik bleef maar wachten op de juiste 'inspiratie' maar die leek niet op mijn pad te komen....en die pendel bleef dus liggen en als ik antwoorden wilde, vroeg ik mijn broer om voor me te pendelen....

Totdat hij ontdekte dat ik ook een eigen pendel had...

en me vroeg...


Waarom pendel je zelf je vragen niet?


Tja....toen moest ik wel... en leerde mijn eerste stapje: je eigen 'pendel-signalen' pendelen. Vanuit de 'kunst' van het inzicht-kaarten/orakelkaarten leggen wist ik al dat je ook de 'juiste vragen' moet stellen, ofwel gesloten vragen waarbij een duidelijke: Ja, nee, misschien uit kwamen.

En vervolgens ging ik aan de slag, weliswaar met vallen en opstaan, met mijn broer als vraagbaak...en door te oefenen leer je langzaamaan vertrouwen op je eigen 'pendelvaardigheid'. Het is dus ook het pad dat het meest waardevol is...niet de bestemming.


Universum


Haha en dan komt het grapje van het universum... pas op het moment dat ik die vaardigheid een beetje onder de knie heb, vertrouwen begin te krijgen in mijn 'basis pendel kunsten' en ik niet meer op zoek ben naar informatie, komt er een 'cursus' op mijn pad. Die volg ik natuurlijk om er vervolgens achter te komen dat ik de basis al beheers maar leer ook zeker nieuwe inzichten en dingen om uit te proberen..

En ik ontdek dat hierbij ook mijn mandala-tekenvaardigheden me van pas komen... en mag aan de slag met het maken van 'pendelkaarten'


Het antwoord..


Soms krijg je een ander antwoord op je vraag dan je wenst of verwacht. Het is de kunst om wel open te staan voor de antwoorden die je krijgt op je vraag...

Maar misschien is het minst verwachtte antwoord op je vraag wel het antwoord wat je nodig hebt....het antwoord wat je op je pad gaat zetten...75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page