top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De wereld chakra mandala

Hoewel het een tijdje stil is geweest op de website voor het ontstaan van nieuwe blogs is het niet schrijfstil geweest op mijn computer. In het Voorjaar 2023 ben ik voor het blad "Mandala" van de Nederlandse Mandala Vereniging, een column gaan schrijven. Dit voorjaar komt er weer een blad uit met als Thema 'de wereld' Gewoonlijk, als ik ga schrijven over een onderwerp, heb ik vaak eerst een mandala gemaakt en vanuit die ervaring komt dan een blog tevoorschijn. Bij het column werkt het dit keer anders, er is immers al een thema dat vaststaat en waar je een mandala over mag maken. Het was dus zo dat ik al eerst het column schreef en vanuit die ervaring er op het laatste de mandala erbij maakte.


Hartchakra


Het thema de Wereld koppelde ik aan, wat op dat moment in mijn belevingswereld speelde, namelijk de chakra's van de aarde. Op zoek naar meer informatie, las ik er een mooi artikel over van Ton van der Kroon en het resoneerde extra met me omdat ik, net ervoor voor de 2e keer Glastonbury bezocht had. Glastonbury en Stonehenge zijn de plaatsten waar de hartchakra resoneert. En nu een periode ook het derde oog chakra omdat dit een chakra is dat energetisch gezien 'reist'. Dus schreef ik een column over de chakra's van de wereld.


Wortel en sacraal


Het column rolde al snel uit mijn 'pen' het leerde me zelf ook nog even eens te kijken waar precies die chakra's van de aarde liggen en welke waar dan precies ligt. Het wortelchakra ligt bij Mount Shasta gelocaliseerd in Californië. Het sacraal chakra ligt bij het Titicata meer in Zuid Amerika. Het eiland in het meer wordt ook beschouwd als de plaats waar de Inca-zonnegod Inti werd geboren en ligt ook net als Glastonbury op de Michaelleylijn. De Solarplexus bevind zich in Australië bij Ayer’s Rock.


Keel, derde oog en kruinchakra


Het Hartchakra was de enige wat ik al kende vanwege mijn bezoek aan Glastonbury Engeland. Het hartchakra bevind zich ook bij Stonehenge wat niet ver van Glastonbury vandaan ligt. Het Keelchakra bevind zich bij De Tafelberg in Zuid Afrika. Het 3e oog chakra bij De Pyramide van Gizeh maar ook bij de Olijfberg te Israël. Ten slotte ligt het Kruinchakra, niet zo verwonderlijk bij de berg Kailash in Tibet.


Leylijnen


Waarom bestaan er dan ook aarde chakra's zul je misschien denken maar net als wij is ook moeder aarde is een levend wezen en heeft net als de mens een fysiek en energetisch lichaam. Chakra's zijn punten waar energie lijnen samenkomen. Zo komen bij Glastonbury de Michael-leylijn en de Magdalena-leylijn tezamen.


De kracht van het Altaar


De Glastonbury Abby is het punt waar deze leylijnen kruissen, precies op het High Altar. Dit zie je trouwens vaker, dat Kerken en Kathedralen gebouwd zijn op deze krachtplaatsen en dat het centrum van het krachtplek precies is waar het hoogaltaar staat. Daar mag je vaak ook niet komen en word je als 'eenvoudige mens' de toegang ontzegt, geheel onterecht.Oma wijsheid


Daarover vertelde mijn broer me nog een mooi verhaal. Hij was in Estland met de kleinzoon van zijn vriendin ook in een kerk. Terwijl mijn broer met hem onderweg is naar het altaar, legt en het jongetje hem uit dat 'oma' had gezegd dat hij niet voorbij 'de lijn' mocht komen. Er stond waarschijnlijk een markering aangegeven die niet duidelijk was maar dat als je het weet, afstand houd.


Niet-gehoord-zaam


Maar mijn broer wist van de leylijnen en de positie van het altaar en had een missie. Dus hij vertelde tegen het jongetje: ' Ik heb niet gehoord dat Oma dat heeft gezegd, dus ik loop gewoon verder' Vervolgens heeft hij zijn handen op het altaar gelegd en de magie binnen laten komen. Heerlijke burgerlijke niet-gehoord-zaamheid.


Shuman resonantie


Terug bij de planeet aarde. Je menselijk energetisch lichaam rijkt tot net 10-15 cm buiten je fysieke lichaam. Dat is met de aarde net zo, die energielaag noemt men Schumann-resonantie. Het is de trilling tussen de kern van de aarde en de buitenste laag van de ionosfeer, ongeveer 65 km boven de aarde. Alles wat leeft op deze planeet is dan ook verbonden met deze trilling; de hartslag van de Aarde. 


Drakenlijnen


Wat ik verder leerde over de leylijnen was dat ze ook tellurische lijnen worden genoemd, Tellurisch betekend 'aarde' dus eigenlijk een mooie naam voor 'aardelijnen' en de Chinezen noemen ze drakenlijnen, die omschrijving resoneert helemaal met me en de aboriginals noemen ze ook wel 'Songlines'. Hoe prachtig is dat! Dit alles was uiteindelijk de inspiratie voor mijn mandala. Op de krachtplekken worden ook vaak legendes of mythen over draken verteld, in de kerken is dat vaak St Michael of St Joris die een draak verslaat. Nu je dit weet zul je anders om je heen kijken in kerken en kathedralen.


Nog meer chakra's


Als je goed kijkt dan kun je zien dat de 7 hoofd chakra's onevenredig verdeeld zijn over de aarde dat komt omdat de aarde eigenlijk 13 chakra's heeft die ik niet meenam in het column en de tekening in het magazine omdat daarvoor te weinig uitleg ruimte was. In dit blog wil ik je wel meenemen met de overige aarde chakra's waar je in het artikel van Ton van der Kroon ook over kunt lezen. In de mandala tekende ik ze er later bij, zie de mandala hieronder bij de zwarte stippen. Ik benoem ze hier ook nog eens.


8. De vier heilige bergen van Bali; Gunung Agung, Batur, Batukau, Bukit Petjatu deze reguleren de ingaande en uitstromende energieeën van twee drakenlijnen.

9. Palenque, Mexico Het belangrijkste centrum van de oude Maya-cultuur waarvan de oorspronkelijke naam Lakam Ha was, dat Groot Water betekend. Hier werd het oude ‘book of Mormon’ bewaard, in gouden platen gegraveerd. 

10. De vulkaan FujiJama, Japan, de heilige berg van Japan is het visuele en spirituele middelpunt van Japan.

11. Haleakala Krater, genaamd huis van de Zon, op Maui in Hawaii. Een van de vier grote wielen (wheel of spinning energy of chakra)

12. Tongariro in Nieuw Zeeland. Vulkanisch gebied op een van de noordelijke eilanden van Nieuw Zeeland

13. Beloecha, Rusland. Dit 13e aardechakra verbindt alle andere twaalf chakra’s en werd als laatste ontdekt en pas in 1999 geactiveerd. Vele legenden zijn verbonden met deze hoogste berg van het Altai-gebergte. Zo wordt het als de toegang tot Shambhalah gezien, het gouden koninkrijk waar de wijzen van de aarde zich bevinden tot het moment om weer tevoorschijn te komen.


Nederlandse chakra's


Mij intrigeren deze fenomenen enorm. Het lijkt me ook gaaf meer van deze plaatsen te bezoeken maar ik verwacht niet dat ik dat dit leven ga redden, maar zeg nooit: Nooit. Maar iets dichter bij huis kan ook, want ook elke land heeft zijn eigen chakra 'plaatsen' benoemd Ton van der Kroon in zijn artikel. Ik ben geboren in het wortel chakra van het land, de stad Groningen. Ik zal je in dit blog ook meenemen in de andere chakra plaatsen.


Energetische middelpunten


Het wortel chakra ligt in Groningen met als energetisch middelpunt de GroteMarkt en de Martinitoren die uit zeven verdiepingen bestaat, met een kroon als top. Het sacraal chakra is Maastricht en het energetisch middelpunt is de Vrijthof, met de oude basiliek. Het zonnevlecht bevind zich in Rotterdam waarvan het energetisch middelpunt in de oorlog helaas is verwoest. Het hartchakra ligt in Amsterdam de hoofdstad van Nederland, symbolisch middelpunt van Nederland ligt op de Dam.


Mannelijk en vrouwelijk


Het keelchakra is in Hilversum, stad van verbinding en communicatie door middel van radio en tv. Het derde oog chakra is Den Haag. Energetisch middelpunt is het Binnenhof en de Ridderzaal, waar de Troonrede wordt voorgelezen, als vooruitblik op het jaar. Het Kruinchakra is Utrecht. Energetisch middelpunt is het Domplein, waar de eerste nederzetting en een tempel stond ten tijde van het romeinse rijk. De Dom (mannelijke energiepunt) is verbonden met de Onze Lieve Vrouwe toren van Amersfoort (vrouwelijke energiepunt).


Door Nederland loopt ook nog een belangrijke leilijn van zuid naar noord, namelijk de Clervaux-Wijnaldum-lijn die van luxemburg naar Friesland loopt. Wellicht als je ergens hier woont of vaak komt, je na het lezen van dit blog je met een ander gevoel deze plekken bezoekt en je de wereld met andere chakra-ogen bekijkt.

Wil je de column ook graag lezen kan dat hier

Mandala 145 - De wereld-2
.pdf
Download PDF • 1.51MB                                       

91 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Johan Jacobi
Johan Jacobi
Feb 15

Hey ZUSJE, wauw wat een mooie blog zeg. Heb hem gedeeld

Like
Sonja Jacobi
Sonja Jacobi
Feb 15
Replying to

Haha, Dank je wel! 😘

Like
bottom of page