top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De "Ugly-stage" van je mandala

De aandacht die gaat zitten in het maken van je mandala is aandacht voor jezelf, met het je gunnen van de tijd die je neemt gun je jezelf een heerlijk momentje. Maar soms loopt dat heerlijke momentje niet helemaal lekker. Dat had ik bij de onderstaande mandala die ik tekende naar aanleiding van de adventskalender 2022 van de mandala-academie. De video had een summiere, enigszins cryptische beschrijving, die luidde: Maak je op voor passen en meten vandaag! Ook kon ik geen eindresultaat zien van de mandala die er zou ontstaan.


Geen probleem


Alhoewel zo een mandala tekenproces in te stappen is op zich geen probleem, een beetje spannend misschien... maar leuk spannend. En vanuit het niet weten wat er komen gaat is eigenlijk altijd het proces van de mandala, want ook al zie je het eindresultaat van de instructeur van het tekenproces, hoe de mandala er bij jou uit komt te zien is altijd een heel andere dan het origineel.


Weerstand


Ik merk dat ik tijdens het tekenen van de opzet al snel in de weerstand schiet. Weerstand tegen lijnen. Die is mij niet vreemd, die ervaar ik altijd bij het tekenen van mandala's met veel lijnen. En het zijn naast veel lijnen en passen en meten, ook nog een precisie-werkje. Daar ga ik dus al snel de 'mist' in...het is niet zo precies als het 'zou moeten' en daardoor ga ik al snel 'de fout' in. Maar gek genoeg heb ik hier 'lak' aan want diep achter in mijn hoofd heb ik een 'oordeel' zitten.


Oordelen


In mijn hoofd zat dus in de achtergrond steeds een stemmetje me te vertellen dat dit geen leuke/mooie/goede wat-ever mandala zou worden. Een dik, vet, vastgeplakt-onlosmakelijk-getapete-vastgeniet oordeel. Maar het zorgt er wel voor dat ik doorga want 'deze-wordt-toch-niet-mooi-mandala' kan niet meer 'stuk' dus ga ik in die setting de mandala invullen zonder plan.


Gewoonmaarwatdoen

Ik begon met de invulling van de buitenrand met de bloemblaadjes tussen de achtkantige vormen, na nog maar een paar van deze figuurtjes bedenk ik me "Poeh dit word niks...ik ga stoppen"

En Tegelijkertijd toch een stemmetje horen dat zegt "Nee doorgaan!....niet naar 'Dat Hoofd' luisteren..."


Stug doorgaan


En dat is wat ik doe, stug door-droedelen, en niet meer stoppen, ik raak gek genoeg toch in een flow als ik eenmaal gestopt ben naar "Het Hoofd" te luisteren, droedel meer vormen en pak er ook nog de kleurpotloden bij. Ik weet niet meer goed wat ik toen dacht, zo vlak voor het kleuren omdat ik niet meer geluisterd heb wat 'het Hoofd' zei.


Flabbergasted


Pas als het af is dan kom ik weer bij 'bewustzijn'

en als ik dan kijk naar het eindresultaat ben ik zelf een beetje overdonderd

Is dit de mandala die-toch-niet-mooi-ging-worden?

How wrong could I be!

Ik vind ze uiteindelijk prachtig geworden!


Ugly-stage


Als ik mijn verwondering verwoord in een Facebook groep krijg ik als reactie: Bijna elk Kunstwerk heeft een Ugly-stage waar de kunstenaar denkt: dit word niets meer. En als je dan doorgaat dan juist daarna ontstaat de Magie!

Voor mij een nieuw concept wat ik wel vaker ervaren heb, maar nog nooit zo duidelijk! Wat ik erover vind op het web is:


The Ugly stage is, dat punt halverwege het tekenproces wanneer je ontevreden wordt over wat je aan het creëren bent. Het is de fase waarin je doorwerkt maar je frustratieniveau stijgt omdat het in niets lijkt op wat je hoopt.

Eigenlijk heb je het gevoel dat je kunstwerk eruitziet als onzin.

Hoewel de lelijke fase zich overal in het continuüm van creatie kan bevinden, bevindt deze zich meestal in het midden, ergens nadat je de eerste haast van het starten hebt gehad en lang voordat je aan de finetuning begint. De lelijke fase is een tijd waarin je nog niet eens bent begonnen met het beoordelen van het stuk op problemen en het aanscherpen van mogelijke oplossingen.


Je bent nooit te oud...


Deze mandala en zijn creatieproces zat weer vol met magische leermomenten wat me intens dankbaar maakt want wat je ervaart in het mandala tekenproces dat gebeurt er in heel je leven, ook al heb je, ben je in een moeilijke fase, niet te veel naar je hoofd luistert maar je hart volgt dan sta je er op terugkijkend, verbaast over wat er voor Magie mocht ontstaan.....


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page