top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De triskel van je mandala

Mijn reizende mandala waar ik vorige week over schreef, zat vol met symbolen en begon in het midden met de triskelion, een ander woord ervoor is de triskel.....wel een beetje verwarrend dat geef ik toe maar hij komt nog een keer voorbij in de februari mandala van de mandala-academie...leuk om er weer mee aan de slag te gaan. Nu niet met spiralen maar met open cirkels, die je naar believen in kunt vullen....en dat is een heerlijk concept...precies wat ik nu ook ga doen met het blog...


Betekenis triskel


Als ik me eens verder ga verdiepen in het symbool de triskel kom in nog meer namen tegen: Triskelion, triskel of triskal of triskele en ook nog trinacrie. Het is van oorsprong een oeroud rond symbool met een symmetrisch motief van 3 spiralen, 3 mensenbenen of 3 gebogen lijnen die vertrekken vanuit een centraal punt. Beide woorden komen uit het Grieks:

triskelion of triskeles wat driebenig betekent, uit het voorvoegsel tri, "drie keer" en skelos, "been". De trinacrie is een driehoekssymbool en is tevens de oude naam voor het driehoekige eiland Sicilië en omdat de 3 benen triskelion nog steeds het symbool is voor dit eiland ook een van de namen hiermee verbonden. De opzet van de triskal van de mandala-academie komt ook voort uit: de cirkel maar met behulp van de driehoek!


Oorsprong


De triskelion is hoogst waarschijnlijk afkomstig uit het Mediterrane gebied. In de tempel van de God Baäl in Tunesië is een triskelion samen met een maansikkel afgebeeld. Op munten uit het Middellandse Zeegebied vinden we sinds de vierde eeuw voor Christus triskelions. Ze werden onder andere afgebeeld op geldstukken van Thebe, Turkije, Kreta, Macedonië en Spanje. Het is nu nog steeds het symbool van Sicilië, Bretagne en van het eiland Man, bij Groot-Brittannië


De 3 benen


De Triskelions van Sicilië en het eiland van Man geven drie gebogen benen weer, die intrigeren me het meest. En ik vind er een mooie verklaring voor: Ze zijn gebogen bij de knie en het doet me een beetje denken aan hoe een cartoonist een snel hollende persoon zou uitbeelden...als snel ronddraaiende benen....


Wapenspreuk..

Maar de Latijnse wapenspreuk van het eiland Man; "Quocunque Jeceris Stabit" of Whithersoever you throw it, it will stand" in het Nederlands te vertalen als "Hoe je het ook werpt, het zal staan", verwijst naar de symbolische betekenis van de 3 benige Triskelion als teken van vrijheidszin. Hoe de figuur ook gedraaid wordt, zij zal nooit knielen. De Triskelion staat daarom voor onverzettelijkheid en vrijheidszin. Toepasselijk...ook vandaag de dag.


Symbolen


Dat ik geïntrigeerd ben door symbolen mag intussen wel duidelijk zijn en wellicht jij ook...

op mijn pagina: "Mandala en meer"...heb ik een apart onderdeel gemaakt over symbolen Mocht je er nog meer over willen weten of voor als je ook symbolen wilt toevoegen in je mandala en er staan diverse 'links' in naar blogs over symbolen.

Voorkomen


Triskelions komen dus overal voor - van Europa tot Australië - maar ze zijn vooral karakteristiek voor de Kelten uit de IJzertijd. De Kelten zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met oud 'Engeland/Ierland' maar in een documentaire van de BBC die ik recent nog zag leerde ik dat de Kelten eigenlijk door heel Europa leefden. Het is soms leuk om even je geschiedenis kennis weer op te rakelen en te beseffen dat we maar een heel klein deel van deze geschiedenis kennen....

Drie-eenheid


Triskelions staan symbool voor de drie-eenheid. Welke drie-eenheid hangt af van wat je gelooft. Er zijn heel wat drievouden te vinden als je je wat verdiept in de mythologieën en de grote verhalen van de wereld.


In de verschillende culturen


In de Keltische cultuur is de Triskele het symbool voor de drie-eenheid in de mens, bestaande uit:

  • Annwn: het onderwereldgebied met als kosmisch symbool de maan

  • Abred: het niveau van beproeving en het stoffelijke bestaan, met als kosmisch symbool de aarde

  • Gwynvyd: de geheel ontplooide geest, de toestand van liefde, kosmisch symbool de zon.

Bij de Tibetanen wordt het teken van de drievoudige spiraal 'Het Rad van Vreugde' genoemd dat een proces van zelfverwezenlijking voortbrengt. Het is het symbool van de oerenergie waaruit alles voortkomt.


In de Aboriginal cultuur staat de drievoudige spiraal voor de Nautilus schelp, een spiraal rond een centrale, maar niet zichtbare as. De Aboriginals geloven dat de schelp het geraamte van de ziel is, die toebehoort aan Alinda, de maan-man, die iedere maan-maand vanuit de hemel in de oceaan stort.


Bij de Vikingen staat de Noorse Triskelion voor 3 drinkbekers: Óðrœrir, Boðn and Són. Deze Viking mythe gaat als volgt: de alcoholische Viking drank die “mee” wordt genoemd, is gemaakt van honing en het bloed van de grote Viking dichter Kvasir. Deze drank zorgt ervoor dat de drinker een groot poëet en een wijs persoon wordt. De Viking god Odin steelt deze drank van de dochter van de reus Suttung. Na 3 slokken verandert hij in een adelaar en zo brengt hij de drank naar Asgard waar de drank veilig wordt bewaard. Alleen Odin bepaalt vervolgens wie de drank mag drinken. Het symbool staat voor dichters, mensen met een scherpe tong en een snelle geest.


In het heksendom en de Wicca staat de Triskelion voor de drie-eenheid van de Maagd, de Moeder, de Oude Wijze Vrouw, de drie fasen van een vrouwenleven. Ook een mooie betekenis...


In de Japanse cultuur komt de Triskelion voor als de Mitsudomoe, die door veel Samoerai werd gebruikt. Voor hen stond het teken voor het verbond tussen de aarde, de mens en de lucht.


Zoals met veel voorchristelijke tradities het geval is heeft het christendom ook dit oude teken overgenomen en staat het hier voor de goddelijk drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Maar het verband leggen tussen het Triskelion en de goddelijke drie-eenheid uit de christelijke opvattingen is historisch niet correct. Puur uit het feit dat het Triskelion immers veel ouder is dan het christendom.


De diepere betekenis


De spiralen die gebruikt worden in de Triskele worden ook vaak gebruikt als symbool voor de zon en het licht. De bron van het leven op onze planeet waardoor wij bestaan..

Bij de kelten gaat het symbool om de drie-eenheid in de mens zelf.

Het symbool staat dus eigenlijk voor de cyclus van het leven die we allemaal doorlopen, net als bij de spiraal.

Ook in de Tibetaanse interpretatie vind je die betekenis terug. Zij zien het als het wiel van het lot, het pad naar verlichting en de oerenergie die in elk van ons zit....


Het lot...


Het wiel van het lot? dat zoek ik nog even op en kom ik bij de Dharmachakra terecht. Deze tekende ik al eens in een mandala maar als ik de afbeelding zie die bij de link zit...kijk eens goed....lijkt er niet echt op toch? ......maar kijk nog eens goed?

wat zit er in het midden? Yep...daar is mijn smile again.....455 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page