top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De Muziek van je mandala

Vanmorgen open ik Facebook en zie als eerste de quote

"Music is a piece of art that goes in the ears straight to the heart"

"Muziek is een kunstwerk dat via je oren rechtstreeks in je hart komt" Prachtige quote!

Hij klopt helemaal.... en als ik door-scroll dan heeft er iemand een link gedeeld met een koor/band dat een medley zingt van 2 liedjes van de Lion King. En als ik aan de Lion King denk, dan denk ik meteen 'Hakuna Matata' en krijg ik een smile op mijn gezicht...


Hakuna Matata


Is een term uit het Swahili die zoiets betekent als "geen zorgen" dan wel "wind je niet op". Letterlijk vertaald luidt de uitdrukking: "er is/zijn geen" (hakuna) "problemen/moeilijkheden" (matata).

Dat doet me meteen denken aan de quote: "Een probleem is alleen een probleem, als je er een probleem van maakt"


Fijne start


Tja, een zorgelozer start van mijn blog mag zomaar ontstaan....ik weet...i moet dit delen..

Het koor of de band is de US Navy Band, niet iets wat ik zo zou gaan luisteren totdat mijn oog valt op de titel van het lied, dan pak ik even mijn headphone oortjes erbij...

En als ik het lied beluister komt het meteen binnen....en het duurt niet lang...dan ik voel tranen over mijn wangen lopen....het lied/de liederen spreken rechtstreeks tot mijn hart.


Cirkel van leven


De titel van het eerste lied is....Circle of life...

Dat doet me natuurlijk meteen denken aan de cirkel

waarin wij als mandala 'kunstenaars' ons leven projecteren...

Kijk maar eens, of nee luister maar een of het ook met jou resoneert,

of het ook rechtstreeks spreekt tot jouw hart...

Nants ingonyama bagithi baba Sithi uhm ingonyama (2x) Ingonyama Siyo Nqoba Ingonyama Ingonyama nengw' enamabala (8x) (se-to-kwa!) (asana) (se-to-kwa!) (se-to-kwa!)

From the day we arrive on the planet And, blinking, step into the sun There's more to see than can ever be seen More to do than can ever be done There's far too much to take in here More to find than can ever be found But the sun rolling high Through the sapphire sky Keeps great and small on the endless round

It's the circle of life And it moves us all Through despair and hope Through faith and love 'Til we find our place On the path unwinding In the circle The circle of life

Vanaf de dag dat we aankomen op de planeet

En, knipperend, de zon in stappen

Er is meer te zien, dan ooit gezien kan worden

Er is meer te doen, dan ooit gedaan kan worden

Er is hier veel te veel om te ervaren

Er is meer te ontdekken dan ooit te ontdekken is

Maar de zon rolt hoog

Door de saffier kleurende hemel

Houd groot en klein op de eindeloze draaiing

Het is de cirkel van het leven

En het raakt ons allemaal

Door wanhoop en hoop

Door geloof en liefde

Tot we onze plek hebben gevonden

Op het pad tot rust komen

In de cirkel

De cirkel van het leven


Het tweede lied


De cirkel van het leven kun je laten staan voor vele symbolen: als de cirkel van de zon of aarde, als de cyclus van het leven maar voor mij voelt het echt als de mandala....ik kan hem niet meer 'ontzien' in mijn leven...

Het tweede lied gaat zo geleidelijk over vanuit het eerste dat het me in eerste instantie niet opvalt, alleen dat er een andere zangeres verschijnt, er is in eerste instantie geen herkenning, dit nummer is bij mij minder bekend maar dan begint de tekst van het tweede lied ook bij mijn hart binnen te komen...


He lives in you


Ingonyama nengw' enamabala (Here is a lion and a tiger) Night-----------------------------Nacht And the spirit of life---------En de vonk van het leven Calling---------------------------Roepend Oh, oh, iyo Mamela (Listen)--------------Luister And a voice--------------------En een stem With the fear of a child----Met de angst van een kind Answers------------------------Antwoord Oh, oh, iyo Oh, mamela (Listen)--------Luister Ubukhosi bo khokho (Throne of the Ancestors)-------------De zetel van de voorouders We ndodana ye sizwe sonke (Oh, son of the nation)------Oh zoon van de natie Wait--------------------------------------------Wacht There's no mountain too great-------Er is geen berg te hoog Oh, oh, iyo Hear the words and have faith-------Hoor de woorden en heb hoop Oh, oh, iyo Have faith------------------------------------Heb hoop Hela hey mamela (Hey listen)--------Luister He lives in you-----------------------------Het leeft in jou He lives in me------------------------------Het leeft in mij He watches over--------------------------Het waakt over Everything we see------------------------Alles wat we zien Into the water-------------------------------In het water Into the truth--------------------------------In de waarheid In your reflection--------------------------In je reflectie He lives in you-----------------------------Het leeft in you Ingonyama nengw' enamabala (Here is a lion and a tiger)


Wat je nodig hebt


Hoe deze teksten bij je binnenkomen is heel persoonlijk, ik weet wat het voor mij betekent. Voor jou betekent het wellicht iets anders, maar wat het ook is, het is precies wat je nodig hebt....

Als je goed hebt gelezen heb je gezien dat ik de vertaling wat heb aangepast...in plaats van het engelse: He of Hij heb ik er 'Het' van gemaakt....


Eigen interpretatie


'Hij' refereert voor mij makkelijk aan God, een concept wat je door 'de kerk' aangeleerd is als een 'mannelijk personage' en iets buiten jezelf.....maar voor mij God, het goddelijke, het AL, je hogere zelf, ....daar maken we allemaal deel van uit, het leeft in ons, het lied zegt het zelf en dit is niet 'mannelijk' of 'vrouwelijk', maar allebei...


Gevoel voor balans


En als ik alleen 'Hij' zie staan, dan roept mijn gevoel voor balans om aandacht, niet alleen rechte lijnen, ook gebogen lijnen...allebei, samen, evenwichtig en mooi.

De medley van de 2 liederen passen voor mij ook helemaal bij de mandala die er onder mijn handen mag groeien...

Hoewel mijn mandala (nog geen) rechte lijnen heeft, maar ook nog niet in de eindfase is...maakt dit blog en deze opmerking me bewust van wat ik nog toe mag voegen aan deze mandala.


Uit mijn comfort-zone

Deze mandala is een eigenopzet vanuit een tekening die 'tot me sprak. Vanuit daar heb ik deze mandala opgezet.....ik voel dat het mag groeien, hij staat al een tijdje 'in potlood' op papier maar het voelt nu als dat hij tot leven mag komen, stapje voor stapje...langzaamaan kleur inbrengend, patronen toevoegen, intuïtief groeiend... en de ideeën/inspiratie voor de komende groei blijven komen...het eindresultaat staat nog lang niet vast..


Het smaakt naar meer


En hoe verder deze mandala groeien mag....hoe mooier en verliefder ik word....en ik voel dat de mandala mag groeien maar ik ook.... dit smaakt naar meer....het gaat langzaam, neemt zijn tijd en dat is okay, hoewel ik zooooo benieuwd ben hoe het eindresultaat gaat zijn...

Het voelt alsof het een grote stap naar de toekomst is en ook mag zijn...

Het spreekt tot mijn hart en dan voel ik:....het werkt ook de andere kant uit.....

When a piece of art goes straight to the heart, you'll hear the most beautiful music!

Als je naar je hart luistert...hoor je de mooiste muziek 🙏


47 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 commentaires


Johan Jacobi
Johan Jacobi
01 mai 2021

Prachtige blog zusje.

Doobie Brothers = Listen to the music [In you're heart] It tells you a lot..

J'aime
Sonja Jacobi
Sonja Jacobi
21 juin 2021
En réponse à

Mooi! en het klopt helemaal😊

J'aime
bottom of page