top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De maanvlinder van mijn mandala

Ohhhh wat kreeg ik een schitterende reizende mandala retour van een paar prachtige kunstenaressen! Bij het maken van het begin van mijn mandala ben ik gewoon intuïtief aan de slag gegaan en heb er niet te lang bij stil gestaan. De reizende mandala is elke keer een spannend avontuur en een prachtige verrassing maar dit keer: Wauw....mijn mond hing open....en niet alleen van de mandala zelf maar ook van de boodschap die er achter zat. Heb jij wel eens gehoord van de maanvlinder? of de Luna-moth? Ik niet, maar er vloog wel zomaar een bij me de brievenbus binnen...


Nachtvlinder


Er zijn verschillende vlinders die de benaming maanvlinder dragen: Indische maanvlinder, Amerikaanse maanvlinder, Spaanse maanvlinder, Chinese maanvlinder, Zilveren maanvlinder.

Dat het de benaming Maanvlinder heeft duidt aan dat het hier om een nachtvlinder gaat. De maanvlinder is een prachtige verschijning, behoort tot de nachtpauwogen en leeft van Noord-Amerika tot India, Rusland, Spanje en Frankrijk. Helaas kom je dit prachtige insect niet in Nederland tegen, nou vanaf nu dus wel!


De maan


Mijn reizende mandala begon ik met een maan in aquarel in de energie van de helende mandala's die ik maak. En ze zeggen wel eens, wat je het universum instuurt komt dubbel en dwars weer terug. Ik had niet eens diep nagedacht over de betekenis van het midden van mijn mandala, ben gewoon intuïtief aan de slag gegaan. Ik stond er niet bij stil en was me dus niet bewust van enige symbolische betekenis maar toen ze terugkwam gevlogen met deze prachtige boodschap kon ik dat niet meer negeren en moest ik er dieper induiken...


Mooie symboliek


De maan is een weerspiegeling van het licht van de zon, ze reflecteert heel mooi haar licht, ze versterkt als het ware het licht, mag er wat extra licht weerkaatsen. De maan symboliseert daarbij vrouwelijkheid, intuïtie en wijsheid en is een teken van wedergeboorte en transformatie. De maan staat ook voor onze diepste persoonlijke behoeften. Wij kunnen de kennis en de energie van de maan gebruiken om ons meer met ons hogere zelf te verbinden.


De bloem


Ik vulde de maan aan met een bloem, de bloem staat voor de fase waarin de plant in bloei staat en in de kracht van zijn leven is. In bloei staan, in de bloei van je leven zijn, vertrouwen op alle kracht die je in je hebt en dit naar buiten toe uit te stralen. Je kunt de wereld en de mensen om je heen niet te veranderen maar je kunt wel jezelf veranderen door je prachtige bloem te laten zien in de wereld. De bloem gaat weer over in de zaadfase, het voorplanten.


De vlinder


Mijn bloem werd prachtig bekrachtigd door de lieve dame die de tweede rand aanvulde, ze herhaalde haar nog 4 keer en voegde er nog 4 vlinders aan toe. Vlinders zijn te vergelijken met de fase van de bloem....de bloem maakt zaden de vlinder legt eitjes, waarna het proces opnieuw kan beginnen.

En 44 dus een mooi engelen getal. Die je vertellen dat je engelen bij je zijn en dat niet alleen ze hebben een boodschap 🙏😉

De vlinder staat voor het transformatieproces:

Een vlinder begint als rups maar goed bekeken begint de levenscyclus met een ei. Dat ei wordt een larve die uitgroeit tot een rups. De rups brengt zijn dag bladeren-etend door tot hij zich verpopt en in een cocon verandert. Naarmate de weken vorderen, vervloeit de rups in de cocon tot er een vlinder uitkomt. Vlinders brengen vervolgens hun tijd door met het bestuiven van planten en het weer leggen van eieren. Ze zijn niet alleen symbool voor verandering en transformatie, maar ook voor vele andere kwaliteiten in het leven. Ze staan voor creativiteit, vrijheid, liefde en harmonie.


Voor mij een prachtige metafoor voor de blogs die ik schrijf....het zijn eitjes/zaadjes die hopelijk ergens iets raken en tot wasdom mogen komen. En ik ben nog meer aan het planten of eieren leggen......


De maanvlinder

En tja, de Maan en de vlinder is voor de derde kunstenares duidelijk: de Maanvlinder. Ze geeft aan dat de maan staat voor het onbewuste en wedergeboorte, de vlinders staan voor transformatie. De maanvlinder is eigenlijk meer een mot, die leven in het duister en vragen dus voor de transformatie in onszelf. Het focust zich op het naar binnen keren in jezelf en om vanuit jezelf verandering te omarmen en te accepteren. "De mot laat je zien dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen" "De mot zoekt altijd het licht, wanneer kom jij uit de schaduw?"


Wauw....spot on! Precies het proces waarin ik zit....ik vind dit toch altijd een magisch fenomeen....als een soort goocheltruc waarbij je denkt, hè hoe kan dat toch...


In zachte handen


En nou zou je denken, hoppa Sonja, kom op aan de slag dan...uit die schaduw.

Maar deze mooie mandala heeft de derde kunstenares gevangen in 2 liefdevolle handen..kijk er maar eens naar...wat komt er bij jou op als je 2 handen zo geopend ziet?

Ze vermeld er nog bij dat de nageltjes wel een kleurtje mochten krijgen....en ik moet lachen terwijl ik naar mijn eigen handen kijk: gelakte nagels; uiting van vrouwelijkheid.

Bij mij komt bij het zien van de handen boven: koesterend, ontvangend, liefdevol, zachtheid.....dus ik mag aan de slag maar op een zachte vrouwelijke liefdevolle en ontvangende manier verder ontpoppen.

Beetje stil


Ik ben er stil van, van de prachtige tekening maar ook van de betekenis....

En ik weet instantaan dat ik er een blog over mag schrijven, een beetje later dan gepand omdat...tja de tekening vertelde het al....

In het najaar ben ik begonnen met een vervolg cursus klankschaal-ontspanning geven, mocht de eerste cursus die ik 10 jaar geleden al deed (fase van ei) ook nog eens herhalen en dit was op de dag na mijn vorige blog.


Ik had een drukke, inspirerende maar leuke week terwijl ik net mijn blog "time-out' had gepost (fase van rups)...vlak erna werd ik gevloerd door de griep (hoezo 'time-out') die tezamen met de storm door me heen raasde (zo voelde mijn lijf tenminste 😝)....ik mocht even naar binnen keren (fase van pop)....


En langzaamaan kom ik weer op krachten, mede dankzij het stralende zonnetje buiten en heb ik intussen volop inspiratie om mijn gaven in te gaan zetten en de opzet voor een website staan om deze klankschalen ontspanningen ook aan anderen te kunnen gaan geven (fase van vlinder)

En door dit alles was het op het blog ook een beetje stil...


Maanvlinder mandala magie


Wat een maanvlinder allemaal zichtbaar mag maken,

wat een magie die reizende mandala toch mag zijn

en wat een synchroniciteit er allemaal borrelt....

Met nogmaals een extra dikke dikke dikke......

Dank je wel aan de lieve dames/engelen die dit voor me maakten! 🙏86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page