top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De geboorte van je mandala

Afgelopen weekend volgde ik een cursus klankschalen ontspanning, iets waar ik precies 10 jaar geleden de basis en eerste cursus van volgde en vervolgens mijn pad me even een detour liet maken. Maar ik voelde nu de roep dat de cursus een vervolg mocht krijgen.

De laatste cursus heb ik goede herinneringen aan, het was een leuke ontdekkingsreis: ik stond open voor wat ik mocht leren. Dus daar toog ik in mijn auto op een winderige natte herfstdag naar een gezellige locatie vol klank.


Het vaste patroon


Meeste cursussen gaan op een voorspelbare manier, je komt in een vreemde omgeving, je maakt kennis met nieuwe personen, je installeert je op je plekje met een kopje koffie of thee en wacht af wat er gaat komen. Het begint vaak met een voorstelrondje en deze gaat dit keer op een onverwacht andere, leuke en intrigerende manier. Er gaat een zen klankschaaltje rond die je even mag laten klinken en vervolgens pak je klein engelenkaartje met daarop 1 woord. Het is de bedoeling dat je omschrijft wat het woord bij je oproept.


Happy memories


Het is een leuke manier om mensen te leren kennen en er ontstaat meteen een intieme sfeer. Dit doen we op de beide dagen en van de kaartjes die ik trek heeft het woord GEBOORTE.

Ik neem je even mee wat er gebeurde bij het trekken van dat kaartje.

Als eerste komt er in me op: Dat was mijn werk: ondersteuning bij het geboorteproces! een prachtig proces en heerlijk werk om te doen! Happy memories!


Ontsluitingsproces


Maar het woord relateert voor me ook aan de tijdsgeest, geboorte is een overgangsfase van het ene naar het andere en dat is wat ik ook voel bij dit moment in de tijdsperiode. Het is lastig om te zien, waar het einde gaat zijn is, net als in het geboorte proces! Maar je voel dat het onmiskenbaar begonnen is want het is een pijnlijk proces! Er moet heel wat zichtbaar worden wat niet meer past in een nieuwe tijd...het proces mag zich ontsluiten....Het is dan ook soms of de rest van je leven even stil ligt....je mag/hoeft alleen maar bezig zijn met dit moment...


Breathe!


Net als in het baringsproces: begint de pijn op een redelijk niveau, is nog makkelijk te behappen maar het neemt als maar toe naar mate het proces vordert... Hoe vaak ik heb mogen coachen: Kom op volhouden je kunt het! Je hebt hiervoor gekozen om deze stap te zetten en je kunt het! Maar nog vaker riep ik: Ademen! blijf je richten op je ademhaling! Ook bij dit wereldse geboorteproces is ademen van levensbelang, om je te gronden, bij jezelf te blijven weer in je rust te komen. Diep in je buik ademen is de basis van ontspanning.....om dicht bij jezelf te blijven


De beloning..


Je gaat dit proces aan alleen maar om het feit dat je weet dat je er iets prachtigs voor terug gaat krijgen. Dat is moeilijk om voor ogen te houden door het hele gedoe maar het eindresultaat zorgt ervoor dat je het vol kunt houden!

De officiële uitleg van het Engelen kaartje vertelt: Geboorte markeert de overgang van de ene dimensie naar de andere. Nieuw leven, nieuwe ideeën, nieuwe vormen ontstaan.

Een prachtige uitleg en het resoneert enorm met me. Het werkt nog enkele dagen na...


De vuile was


Na het weekend ligt er een dikke stapel was op me te wachten, om mijn bijdrage aan het milieu te leveren hang ik het merendeel van mijn was op ipv in de droger te stoppen. In het kader van het nuttige met het aangename te verenigen; maak ik dan altijd gebruik van de mogelijkheid om tijdens het ophangen een uitzending van Studio New Earth te beluisteren. Ik kies willekeurig iets uit, de titel spreekt me aan: "Heartsongs" en ook nog wat achterstallige 'Oppeppers' of 'inspiraties' van Tijn Touber kan ik zo 'inhalen'

En synchroniciteit zou synchroniciteit niet zijn als.......ze niet om de hoek op me ligt te wachten...Terwijl ik aan het luisteren ben hoor ik het woord geboorte vallen en daarbij een mooie inspiratie: "Als iets geboren mag worden houdt niemand het meer tegen....."

Wauw dat is kloppend! Ik herken het van zowel mijn werk als bij het mandala tekenen!

Als het de bedoeling is dat het geboren mag worden dan kan niets het meer tegenhouden, of er een dokter in de buurt is of niet 😉 en of dat er papier aanwezig is of niet....en dat is zo heerlijk!


Nieuwe tijd


Net als dat je je een voorstelling van je nieuwe mandala gaat maken; je weet welke 'ingrediënten' je gaat gebruiken voor je nieuwe mandala recept, zo kun je ook voor ogen houden wat de geboorte van de nieuwe tijd, de nieuwe wereld voor jou mag gaan zijn, wat voor wereld heb jij voor ogen? wat wil je meenemen en wat wil je achterlaten? Wat wil je planten, neerzetten en manifesteren in jouw wereld, jouw leven of jouw mandala?

Mijn doordebocht-mandala


Zo tekende ik deze zomer, tja, ik noem hem maar een door-de-bocht-mandala, eentje die van de ene kant naar de andere overgaat met als overwegende intentie: Wat laat je achter of los en wat neem je mee of mag je ontwikkelen. Door de manier van werken van de ene kant naar de andere en daarbij wel de vorm of lijn doortrekken waarmee je begint in een rij ontstonden er als eerste aan de linkerzijde regenboog*-visjes. Het tijdperk wat we astrologisch gezien net verlaten hebben besef ik me nu...

* de regenboog is het teken van belofte 😊


Overgave


Toen mocht ik bedenken: wat mag er geboren worden bij vissen, nou, een vijver, water dus, waterlelie en waterlelie bladen, die tekende ik dus uit het midden als zijnde; het deel wat losgelaten mocht worden. Nou ben ik dol op de waterlelie een prachtig symbool van groei dus loslaten? wat dan? Tot ik besefte dat het geworstel door de modder het deel is wat ik los mocht laten....en dan kom je bij het wateroppervlak en dan mag je drijven....vol overgave...


Uiltjes


In de andere mandala-hoek ontstond de lotusbloem in de buitenrand met erbij belletjes of zaadjes van inspiratie die mee bewegen met de tijd...uit het midden kwamen uiltjes gevlogen, die staan voor mij voor wijsheid, innerlijk weten en intuïtie.....dingen die ik geboren wil laten worden in een nieuwe wereld; Het loslaten van de ratio en het omarmen van het voelen en weer terug mogen komen bij onze innerlijke wijsheid, ons innerlijk weten en ons hogere zelf...


Lucht-tijdperk


Nog even over de vissen waar het mee begon...elk teken van de dierenriem heeft een van de 4 elementen in zicht, Vissen heeft natuurlijk water en waterman heeft het element lucht.

De Waterman symboliseert volgens de astrologie lucht (sanguinisch) en vast. Waterman is bovendien een van de positieve tekens. Met de andere luchttekens (Weegschaal en Tweelingen) deelt Waterman zijn intellectuele en sociale vermogens, zijn idealisme en spontaniteit, onbevooroordeeldheid, alsook een eerder abstracte en koude benadering van emoties van anderen, gekoppeld aan een sterke vrijheidsdrang. -Wikipedia-

Ik vind het wel een mooie symboliek. Van het vissen/water tijdperk zijn we nu in een waterman/lucht tijdperk terecht gekomen. Op het water kun je drijven...in overgave...maar in de lucht kun je vliegen of zweven....ook in overgave...

Uilen hebben dan ook nog de kwaliteit van het kunnen vliegen in het donker....geruisloos en zien ondanks het donker nog haarscherp...


Nageboorte...


De astrologie is een intrigerend dingetje....

En de synchroniciteit hield hier voor mij niet op...

Inspiratie blijft stromen of vliegen dus schrijf ik maar door...

Er mag nog meer geboren worden..

De nageboorte wellicht 😉


Maar om je deze week niet te overladen....

Schrijf ik volgende week verder

Over de geboorteproces van overgave...

blijf dus nog even ademen...😉74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page