top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

De donkere zijde van je mandala

Iedereen heeft een goede maar ook een donkere kant in zich…we kunnen tenslotte niet allemaal 100% engelen zijn. Maar je kunt alleen je engelenkant koesteren als je ook je schaduwkant erkent. We zijn als mens nou eenmaal mens en geen heiligen…alhoewel ook sommige ‘heiligen’ zeker ook een schaduw kant hebben….de zogenaamde 'schijnheiligen' 😉

Dit blog heb ik al lang in concept...al sinds de tijd van de aanslagen in Parijs....er is nu veel aan het veranderen.....en door stil te staan en te beseffen...is het nu de tijd om hem te delen...


Wat bezield een 'dader'?


Ik heb me altijd afgevraagd hoe het kan dat iemand een ander zou kunnen vermoorden of heftig leed zou kunnen bezorgen. En terwijl iedereen denkt aan alle arme slachtoffers van oorlogen en aanslagen…denk ik ook aan de daders....wat is het geweest dat ze heeft doen besluiten dit te doen? Wat ging er door hèn heen? Hoe kun je zoiets besluiten?…


The shadow


De psychiater Carl Jung gaf dit 'principe' een naam voor me: ‘the shadow’.

Het concept is niet zo moeilijk…iedereen heeft een schaduwzijde. De schaduw betekent in de Jungiaanse psychologie het deel van het onbewuste, bestaande uit verdrongen zwakheden, tekortkomingen en instincten.


Archetypes


Het is een van de drie meest herkenbare archetypen, de andere zijn de anima (het vrouwelijke deel in mannen) en animus (het mannelijke deel in vrouwen), en de persona. Dit laatste is ons 'masker' (persona betekent in latijn: masker) hoe we ons tonen aan de buitenwereld en dat is meestal een mooie en positieve kant en maakt onderdeel uit van ons ego.


Ook ik..


Terwijl ik dit 'kopje' bedenk...klinken er in mijn hoofd de woorden..'Ook Gij Brutus?' de woorden van een stervende Julius Ceasar en het bracht me bij deze uitleg...ik vind hem wel toepasselijk...vooral de laatste zin...dat 'het mes in je rug' zich tegenwoordig veelal afspeelt via de media...


Maar goed... ook ik....


Ik probeer me wel eens voor te stellen wat zou ik doen in een heel spannende situatie....maar wat je werkelijk gaat doen, dat weet je niet...je reactie, gedreven door angst is waarschijnlijk heel anders dan wat je bedenkt met je ratio. Het is hetzelfde als je in een discussie met je mond vol tanden staat maar op onder de douche je ineens je perfecte weerwoord weet te bedenken...op het moment zelf weet je het niet....

Duidelijk is voor mij….dat ik ook een schaduwzijde heb...en in staat ben om slechte dingen te kunnen doen.... alleen ‘iets’ weerhoud me…een moreel besef?…..het vermogen tot compassie? empathie?..


Kippenvel


Ik las een indrukwekkend interview met de moeder van eèn van de daders van een schietpartij in een highschool in Amerika..

dat gaf me even een kippenvel moment..

want ze vertelde wat het belangrijkste wat ze van heel de situatie geleerd had, was het volgende:

‘We lezen onze kinderen sprookjes voor en leren hun dat er goede mensen en slechteriken zijn,’ zei Sue tegen me ‘Dat zou ik nu nooit meer doen. Ik zou zeggen dat iedereen van ons het vermogen heeft om goed te zijn en het vermogen om slechte keuzes te maken. Als je van iemand houdt, dan hou je van zowel het goede als het slechte in diegene.’

Wees eerlijk... zou jij minder van je partner/kind houden als ze een slechte keuze in het leven maken? We zijn natuurlijk geen van allen de braafste van de klas, volgens mij kan ook jij iets bedenken wat je gedaan hebt waar je nu niet over loopt te pochen, of zelfs uit schaamte nog nooit aan iemand heb verteld. Maar wellicht houd je daardoor wel minder van jezelf?


Bekentenis

Ik heb ooit in mijn jeugd wel eens hele lelijke briefjes geschreven over de moeder van een vriendin. Het besef wat ik gedaan had kwam pas toen ze me vertelde dat haar moeder de briefjes gelezen had en ze niet meer met me om mocht gaan. Ik schaamde me dood en elke keer als ik haar moeder zag......liep ik een blokje om. Ik geloof dat ik uiteindelijk mijn verontschuldigingen heb aangeboden en werd toen weer 'getolereerd' maar woorden eenmaal gezegd/geschreven kun je nooit weer terugnemen. Maar het was een wijze les.


Wat voedt jij...


Hoe komt het dan dat de ene persoon het goede pad op gaat en een ander het verkeerde. Ik denk dat de omstandigheden er toe kunnen leiden maar ook dat is niet evident…..2 kinderen van een alcoholistische vader kunnen zowel het besluit nemen nooit te worden als hij of denken dat, omdat hij zo was, ze ook zo zullen worden…..uiteindelijk is alles een keuze. Lees ook maar eens deze mooie parabel van de Jongen en de twee wolven


Creativiteit


Waarom een blog over je schaduwzijde? en wat heeft dat te maken met mandala's?

Dan kom ik weer uit bij Carl Jung..

Schaduw en creativiteit gaan samen volgens Jung..


"Iedereen draagt een schaduw", zei Jung, "en hoe minder hij is belichaamd in het bewuste leven van het individu, des te zwarter en dichter hij is."

Het kan echter ook beschouwd worden als een verbinding met de primitieve dierlijke instincten, die tijdens de vroege kinderjaren door de bewuste geest vervangen zijn.

Vandaar dat Jung de schaduw ook met creativiteit in verband brengt.

Een beschaafd mens onderdrukt deze dierlijke neigingen, maar dit gaat ten koste van de spontaniteit, creativiteit, gevoeligheid en inzicht.
Dit reservoir van duisternis herbergt dus ook bronnen waaruit de scheppende kunstenaar zijn inspiratie haalt. Inspiraties zijn altijd het werk van de schaduw en een leven zonder schaduw zou saai en oppervlakkig zijn.

Dus in ons onderbewuste stoppen we vaak dingen die niet aan het licht mogen komen, of onderdrukken we. Het mooie is dat dit via het tekenen, de mandala naar boven kan en mag komen...


Ook in de kunst..


Dit is ook te herkennen in de kunstwereld, denk maar aan 'de schreeuw van Munch' maar is ook in tijden van crisis herkenbaar, mensen worden egoïstisch, gaan hamsteren of worden ineens heel creatief in het bedenken van allerlei oplossingen.....

Ik zie dan voor me....het mooie beeld van de lotusbloem...waar vanuit de modder iets prachtigs kan groeien..


Strijd van goed en kwaad


Crisis is een strijd van donker en licht, goed en kwaad....Kijk maar eens in deze Corona crisis, er is lijden, dood en ziekte, beperking in vrijheid...maar tegelijkertijd ook een nieuwe vorm van vrijheid, een nieuw bewustzijn, een nieuwe kans tot ademhalen van de aarde.... Tijn Touber geeft hier zijn visie op in dit filmpje...kijk maar of jij er voor jou iets uit kunt halen, of er iets met je resoneert...

De kracht van erkenning


Erkennen bestaat eruit dat je herkent dat je niet perfect bent..…je een schaduwzijde hebt en om daar eens bij stil te staan en aandacht aan te geven....en dus kan (en mag) je mandala ook niet altijd positief en vol licht zijn. De mandala is een afspiegeling van je onderbewuste zelf en die is onderhevig aan emoties en ervaringen.....prettige èn minder prettige en daar mee dealen is een belangrijk proces om verder te kunnen in je leven...deze kanten houden je namelijk vast in patronen, overtuigingen en weerstand.


Het mag...


Je mag erkennen dat je een donkere zijde hebt…dat hoort bij dit leven, deze trillingsfrequentie, dit mens-zijn…ook je mandala mag je die donkere kant tonen…de yin en de yang….het licht en het donker....en om toch een beetje positief hiernaar te kijken....wie weet wat voor creatieve inspiratie je er uit kunt halen 😉72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page