top of page
  • Sonja Jacobi

De flexibiliteit van je mandala


Vanmorgen komt de onderhoudsman van de verwarmingsketel langs. Ik maak alles voor hem in orde, een trapje en bakje, zodat hij overal goed bij kan en niet gaat knoeien op mijn nieuwe schone zolderkamer en dan ben klaar voor zijn bezoek. Ik heb vandaag meer dingen die ik graag doen wil en noteer ze even op mijn briefje. Er staat o.a dat ik een blog wil posten vandaag, het is tenslotte dinsdag. Hij staat nog niet gepland want de mandala die ik erbij wil hebben is nog niet af….dus daar is ze weer….Mw keuze

Go with the flow

Pffft de verwarmingsman is erg lang bezig we hebben een verstopping van de afvoer en dat moet hij oplossen…gelukkig lukt dat (er is weer flow)…maar het kost langer tijd en de troep die er achter blijft…pfft...op mijn mooie nieuwe zolderkamer!

Ik ruim het zo snel mogelijk op maar het moet nog wat drogen voordat ik kan stofzuigen dus ik kruip eerst achter mijn blog. Omdat de tekening erbij nog niet af is, denk ik erover om een andere mandala erbij te doen maar terwijl ik het doe en het verhaal nog eens nalees….klopt het niet…voelt het niet goed….dan zonder mandala posten? Nee het blog is voor en door deze mandala geschreven…zucht....

Waar zit je groei?

Gisteren bracht ik het afval weg, tezamen met een buurvrouw…we maakten een praatje en voor we het wisten stonden we een hele tijd gezellig te kletsen. We hebben allebei een ervaring van een moeilijke periode in het leven en zijn het er samen over eens….dat in die momenten je groei zit en dat we het niet anders hadden willen meemaken…omdat we dan niet geworden zouden zijn wie we nu zijn. Moeilijke momenten zijn vervelend als je er midden in zit…en het einde ervan niet ziet…Maar als je er op terug kunt kijken en zien wat het je gebracht heeft…..dan zijn die momenten het dubbel en dwars waard….

Waar maak ik me druk over..

Ik vertel haar dat ik leef volgens de flow, volgens synchroniciteit….zoals het loopt, loopt het…Ik had niet gepand met haar te staan kletsen maar om hele andere dingen te doen maar dit hoort bij het leven….onverwachte leuke dingen..dit zijn de cadeautjes van het universum zeg ik altijd…

Dus waar maak ik me druk over….het blog kan ook morgen gepost worden…en heb ik ook nog even tijd om mijn tekening af te maken….dus de computer gaat weer dicht….

en weer open..

Terwijl ik de rommel op stofzuig die is achtergebleven van de monteur, kan ik net zo goed de hele zolder even zuigen, de trap afstoffen en ook de overloop en badkamer meenemen…

En terwijl ik dat doe…bedenk ik me…. dit was helemaal niet volgens mijn oorspronkelijke ‘plan’ en borrelt dit blog in me op…..en hup de computer gaat weer open 😊

Want….

Zo ga ik immers ook naar Parijs…..zonder plan…

Zulk werk had ik ook….viel niet te plannen….1 telefoontje en alles moest weer her geschikt en verdeeld worden, geen enkele situatie gelijk en altijd verrassende of spannende wendingen...dus elke keer meebuigen met wat er zich aandient…daar moet je een flexibele geest voor hebben….een flexibele mindset…

Mandala...

En dit komt ook tot uiting in het mandala tekenen? toch? Iedereen die ze tekenent zal dit herkennen…de mandala die je in gedachten hebt kan uiteindelijk heel anders op papier terecht komen…en hoe meer je je daartegen verzet…hoe moeilijker je proces…

Mijn draak bijvoorbeeld van de Japanse mandala….oef dat was een lelijk beestje…zo had in hem niet in gedachten….zo wilde ik hem niet op papier laten komen.

Knappe draak..

Nou zijn draken op zich natuurlijk geen knapperds…dus ik heb het maar even zo gelaten (in plaats van hem weer uit te gummen)

en steeds beetjes aangevuld….

stukjes uitgegumd,

ingekleurd….steeds een laagje erbij….

en uiteindelijk….vind ik hem toch wel een knapperd geworden

(Stttt... ik vind hem nu het mooiste van mijn tekening 😉)

en ben ik blij dat ik gewoon door ben gegaan…

En een lieve dame liet me over mijn draak vertellen: Zijn kop sterk en fier naar de toekomst gericht, zijn lijf gekronkeld in de bochten waarin ik (vanuit mijn uitdaging) mij wrong en kronkelde en ben inderdaad weer sterker, happy, bewust van mijn kracht maar op een vriendelijke en liefdevolle manier..

Geen goed en geen fout

En als je nu geen flexibele mind set hebt? Niets mis mee hoor…we zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde…

ik zou soms wel eens willen dat ik kon leven volgens de RRR regels (rust, reinheid, en regelmaat)

of een opgeruimd huis hebben

of ….

maar zo werkt het niet voor mij…

en hoe meer ik dat probeer te krijgen…

pfft hoe moeilijker ik het heb…

De waarheid ligt....

Het leven loopt zoals het loopt…het stuurt je eigenlijk…en je kunt meegaan of er tegenin zwemmen…ervan leren of je uitdagingen erin zoeken….

en zoals bij alles…is er geen goede of foute kwaliteit, is het een niet beter dan het ander, is het niet een vaststaand gegeven: eens blauw dan altijd blauw…

Waarschijnlijk het meest waardevol is een beetje van beide hebben….want in elke situatie kun je je dan aanpassen…..soms leven volgens plan en soms je plan compleet los kunnen laten….en varen op de golven van synchroniciteit..

Dat is ook….flexibiliteit…

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page