top of page
  • Sonja Jacobi

Reflecteren met je mandala


Het nieuwe jaar is alweer ruim begonnen en na een tijdje ‘blogvakantie’ wil ik allereerst jou een tekenrijk, kleurvol en spiritueel-groeizaam nieuwjaar wensen.

Vaak begint iedereen het nieuwe jaar vol enthousiasme, goede voornemens en hernieuwde energie. De feestdagen achter de rug, de dagen gaan weer lengen...Ik zelf begin wat rustiger aan, er is alweer een jaar voorbij en als je daar op terugkijkt...tjeetje wat is er dan ook altijd veel gebeurd….allemaal momenten om te koesteren, de goede en minder goede…uiteindelijk zijn ze allemaal leerzaam..en helpen je groeien..

Ik begin dit jaar dus ook met een reflectie mandala…waarmee ik terugkijk op mijn afgelopen jaar..

Spiraal

Mijn huidige reflectie mandala is nog in de maak, nog in de 'opzet-en-brainstormfase' maar ik deel alvast die van vorig jaar. Het was de eerste ‘reflectiemandala’ die ik maakte en ik begon in een spiraal. De spiraal heeft voor mij een speciale symboliek. Het is een van de alleroudste symbolen vaak teruggevonden in grottekeningen van onze ‘primitieve’ voorouders. De spiraal is voor mij een pad, een pad van groei, geboorte en wedergeboorte.

Je spiraal als proces

Het is een proces van leven, van loslaten en weer opnieuw beginnen, een pad die je herhaaldelijk maakt op je weg naar spirituele groei. De patronen in je leven herhalen zich vaak, maar elke keer op een ander niveau of vanuit een nieuw gezichtspunt.

Ook onze planeten maken zulke rondgaande herhalende banen waaruit cycly’s ontstaan, die we herkennen in de zon (dag/nacht), de maan en de sterren.

Twee in een..

Een spiraal is te vergelijken met een cirkel maar een cirkel speelt zich af in een plat vlak, de spiraal heeft en geeft diepte of hoogte. Een spiraal kun je dus prima gebruiken voor in de mandala op allerlei manieren. Ook vind ik vind een draaiende spiraal ook altijd gaaf…die beweegt, lijkt zich te verplaatsen, lijkt in beweging maar blijft toch op dezelfde plaats.

Ik hoop je met dit blog ook te inspireren tot het maken van een reflectie mandala en zal mijn opzet met je delen.

De spiraal opzet maken

Voor het opzetten van mijn basis spiraal heb ik deze video gebruikt. Het begint wat moeilijk, maar vergeet even het verhaaltje met de P want dit kan simpeler: ik heb gewoon een horizontale middenlijn gemaakt. Waarbij 1. het midden is en de afstand tussen 1 en 2 is 0,5 cm is (op A4).

Voor werken vanuit een 3-hoek bepaal je punt 3 met de de afstand van 1 naar 2 tussen de passerbenen, het snijpunt van de halve cirkels die je kunt maken vanuit punt 1 en 2. De uiteindelijke breedte van je spiraalpaden word dan ongeveer 1 cm.

Wil je grotere paden dan pak je gewoon 1cm tussen punt 1 en 2.

Verder volg je de video’s

Je kunt ook kiezen uit het maken van een spiraal uit een lijn met 2 punten of uit een driehoek met 3 punten, deze laatste heb ik gebruikt. Je hebt er een A4 papier voor nodig, een tekenpotlood, een De opzet is even testen en hij stond bij mij ook niet in 1 keer maar de ‘mislukte’ niet wegdoen want daarvoor staat hieronder nog een tip 💡

Voor de invulling

Hoe je de invulling wilt doen, laat dat over aan je eigen creativiteit. Ik heb een combi gemaakt van pictogrammen en woorden, maar je kunt ook alleen tekeningetjes, symbolen of vormen maken of alleen woorden gebruiken.

De reflectie

en dan…ik ben even voor gaan zitten, met een kopje thee op de bank, even mijn ademhalingsoefeningen om te komen in het nu en toen gaan peinzen, wat is er eigenlijk allemaal gebeurt vorige jaar? Ik laat het allemaal gewoon boven borrelen. Kijk niet in een agenda of naar foto’s maar gebruik puur mijn eigen bolletje en laat het spontaan naar boven borrelen. Dat op zich is al een heerlijk reflectieproces!

Vraag jezelf af..

Waar heb je van genoten, ontdekt of over verwonderd. Wat was een hoogtepunt en wat het dieptepunt? Waar zat je groei en waar je stagnatie? wat was in de comfortzone en wat er buiten? Wat is er veranderd in je leven, waar ben je dankbaar voor?

En kijk ook eens…wat neem je mee en wat laat je achter…wat laat je los

Het lijkt eerst of dat je het niet meer weet….maar geef het even de tijd…als je eenmaal een beginnetje hebt dan komt de rest bijna als vanzelf.

Je proefspiraal

De spiraal begin ik van buiten naar binnen, uit het verleden (links) naar het nu (midden). Hij loopt met de klok mee, toekomst gericht, het midden heb ik gebruikt om mijn wens voor dit jaar in de zetten

💡en hier komt de tip: mijn ‘mislukte’ gebruik ik om te brainstormen om alles op een juiste plek te krijgen en mooi te kunnen verspreiden zodat ik dit als houvast voor mijn uiteindelijke opzet kan maken.

Nu jij?

Als je inspiratie hebt gekregen wens ik je veel plezier met het maken van deze reflectiemandala

Als je het leuk vind mag je hem delen op mijn facebookpagina

op de site (die is openbaar en zien mijn en jouw vrienden)

of via messenger (dat is privé en zien alleen wij twee)

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page