top of page
  • Sonja Jacobi

De regels van je mandala..


Als je een mandala maakt houd je jezelf aan de ‘mandala-regels’ toch? De mandala-regels zijn de voorschriften hoe je een juiste mandala maakt. Je begint met een middenpunt maakt hierin een verdeling van 4, 8, 12 of 16 of juist 3, 6, 9, 15 of ga je zelfs altijd tot 36… Dan een cirkel erom met een passer en nog een paar of heel veel hulpcirkels en voilà, jij kunt van start met je mandala!

Wij zijn groot gebracht met regels..

Regels vertellen je hoe je iets moet doen. Verkeersregels, gedragsregels, spelregels, schoolregels… Het zijn voorschriften hoe je iets moet doen…kookvoorschriften, bakvoorschriften, kledingvoorschriften, wasvoorschriften… We hebben er veel hè?

Onze wereld is opgebouwd uit regels. Het is de hoeksteen van onze samenleving…als er geen regels zijn dan lijkt het wel of we niet gelukkig kunnen zijn, of we niet kunnen functioneren. Als jij bv een opdracht of taak krijgt…dan wil je toch als eerste weten…wat zijn de regels waar ik me aan moet houden?

Nuttige noodzaak

Begrijp me goed ik ben zeker niet tegen regels of voorschriften…ze zijn vaak heel erg handig en vaak hard nodig…maar er zijn mensen die zich altijd netjes aan de regels houden en er zijn er die, die zich nergens iets van aantrekken en hun eigen ding maar doen.

De Parijzenaars hebben bijvoorbeeld hun eigen verkeersregels, heb jij je auto wel eens op een hoek of op een zebrapad geparkeerd? Nee toch..want dat is tegen de regels…Nou, in Parijs kennen ze deze regel niet en parkeren ze doodleuk op een hoek 😊

Heb jij mandala regels?

Denk eens heel goed na…wat zijn jouw mandala-regels eigenlijk? wist je dat je ze hebt? Het is leuk om even het blog aan de kant te leggen, een papiertje te pakken en ze eens op te schrijven…wat zijn voor jou de voorwaarden voor het maken van een mandala om het een mandala te noemen? Heb jij ook zulke mandala-regels en is voor jouw de mandala geen mandala als hij niet aan die minimale voorwaarden voldoet?

Ik zal je helpen…je begint vast met regel nummer 1: het moet een cirkel zijn….

Ja? Nou, vul dan nu je eigen regels zelf verder aan..

Richtlijnen

En als je ze hebt staan..kijk dan eens hoe „vast“ zijn die regels? Niet aan te tornen of ga je er flexibel mee om.

Mijn man zegt altijd over regels: Ik zie het meer als richtlijnen…daar kun je je aan houden…of niet…en meestal bedoelt hij dan niet 😅

Denk dan nog eens aan jouw mandala-regels…zijn die strikt? Allemaal of zijn sommige flexibel en sommige vast en zo ja welke zijn dat?

En als je het dan anders doet? Wat vind je dan van je mandala? Hoe ‘beoordeel’ je hem dan? Is hij dan mislukt, niet naar je zin, klopt hij dan niet?

Deze mandala ontstond door het loslaten van bijna al 'mijn mandalaregels' heerlijk om te doen 😊

Het heerlijke van de mandala

Het heerlijke van de mandala is dat je elke mandala mag zien als richtlijnen…alle (hulp)lijnen die je hebt gezet….daar mag je je aan houden òf die mag je negeren en ook weer weggummen…ook de cirkel? ja zeker die ook..

Ik zeg mag…niet moet…en je gevoel is je richtmeter, je meetinstrument…wat voelt goed om te doen en wat niet..

En daarmee bedoel ik dat niet je hoofd je zegt: zo moet het. Want regels komen uit je hoofd...in je hart bestaan die lekker niet…..en dus is dan het resultaat is niet goed en niet verkeerd…Alles is goed!

Dat is het heerlijke aan de mandala…een perfecte-volgens-de-regels is goed maar de-verkeerde-scheve-buiten-de-lijnen getekende is ook prima…geweldig toch?

Volgen of niet

Het is begrijpelijk hoe meer je een beginner bent, hoe meer je je aan de regels wilt houden maar als je al meerdere mandala’s getekend hebt hoe meer je buiten-de-lijntjes mag kleuren, durft en de regels kunt ombuigen of zelf je regels bedenken. En dat heet creativiteit..dat voel wellicht in het begin niet goed, niet fijn…maar hoe vaker je het doet…hoe beter je het durft…de regels en teugels laten vieren…

We zijn tenslotte allemaal creaturen....en hebben als unieke eigenschap..creeëren!

Kijk eens dit filmpje…die man zou ik kunnen zoenen, een man naar mijn hart 😍

De Opperregel der Mandala-regels

Voor mij is er maar 1 belangrijkste echte mandala regel of eigenlijk, stiekum 2 en dat is dat een mandala een cirkelvorm mag hebben met wat creatieve uitspattingen naar links of rechts…

maar de belangrijkste opperhoofd der Mandala-regels dat is toch wel….Luisteren naar je hart:er zijn geen regels…volg je gevoel 😉


1.179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page