top of page
  • Foto van schrijverSonja Jacobi

Spreekt de intuïtie of ego in je mandala

In een online artikel van Happinez kom ik een item tegen dat gaat het over leven vanuit je intuïtie en waarom dat niet zo makkelijk is. Het artikel begint met: 'Iedereen krijgt wel eens het advies om ‘je gevoel te volgen’ of om ‘te luisteren naar je onderbuikgevoel’. Je innerlijke stem en interne kennis, ook wel je intuïtie, geeft je steun en hulp bij moeilijke beslissingen en situaties'

Oh, wat herkenbaar is dit, ook bij het mandala tekenen geef ik altijd het advies: 'Volg je gevoel' Maar tja.. hoe doe je dat? Dat de mandala dan een mooi medium is om dat te leren of te trainen is voor mij een van de mooie dingen die het mandala tekenen je kan brengen.


Komen bij je gevoel


Ik heb ooit al eens eerder een blog geschreven waarbij ik beweerde dat je elke mandala die je tekent doet vanuit je intuïtie, ook degene die je volgt via een cursus of bepaalde opzet. Als je werkt zonder enige vooropgezet plan is het duidelijk maar ook elke keuze die je maakt baseer je op je 'gevoel' en meestal is het gevoel iets waarbij je je prettig of comfortabel voelt.


Anti-gevoel


Als er stress op een situatie zit is het lastiger om intuïtief te kiezen. Intuitie spreekt het duidelijkste op het moment dat er geen haast is, geen druk, geen 'moeten' en is het een kwestie van vertrouwen, kiezen van uit rust en kalmte.


"Het aanboren van betrouwbare intuïtie leidt ons naar een staat van helder zien waar we toegang hebben tot alle wijsheid die nodig is om te weten wat we vervolgens moeten doen.''


Je taalgebruik is daarbij al heel belangrijk, zeggen dat je het zo druk hebt, zo veel te doen, je je ergens druk over maakt, je iets niet goed kunt....zorgt allemaal voor onbewuste stress en dus moeilijker iets intuïtief te laten stromen, te laten zijn.


Wat is de bron van je gevoel


Luister dus eens naar je taal die je gebruikt tijdens of voor het mandala tekenen. Wat zeg je allemaal tegen jezelf? Om dit anders te benaderen kun je in plaats van je kritische stem te laten spreken je vragen stellen die je laten reflecteren op je eigen mandala tekening.


Reflecteren


De vragen die je je daarbij kunt stellen zijn eerst reflecterend.

  • Hoe voelt mijn mandala nu?

  • Wat zeg ik tegen mezelf, over mijn mandala tekening?

  • Wat geloof ik over deze gedachten?

  • Hoe voel ik mij daarbij?


Van een afstand

Dan ga je ze dieper en van een afstandje opnieuw bekijken om te kunnen zien is het werkelijk intuïtie of het ego gestuurd.

  • Zijn de gedachten of gevoelens van mijzelf?

  • Welk deel van mij voelt zich verontrust?

  • Welke uitdrukking van compassie heb ik nu nodig?


Ego vs Intuitie


Het ego is een systeem 'in het leven geroepen' om je 'veilig en beschermd' te houden. Maar kan ook remmend werken, het ego laat je jezelf aanpassen aan je omgeving. Je afvragen wat 'anderen vinden' van wat jij doet is zo'n ego-vraag. Je ego wil graag dat je je aanpast aan de groep, om je veilig te houden. Dit oerprincipe is vandaag de dag in de meeste gevallen niet meer nodig, je mag juist je individualiteit, je originaliteit en je uniekheid laten zien.


Terugkomen bij


Om bij je intuïtie te komen moet je dus ten eerste bewustwording van dat ego-stemmetje. Ben je echt in gevaar of probeert je ego je in een zekerheid te houden die er niet is. Het ego laat je blijven bij het bekende, bij wat je al kent en weet om je uniekheid te ontdekken zul je uit je comfortzone mogen komen. Je intuïtie zal je bij echt gevaar wel degelijk een duidelijk signaal geven dat er iets niet klopt, dat is dat welbekende onderbuikgevoel.


Mijn Keltische Daraknoop mandala


Deze Daraknoop heeft als basis een hart. De dara knoop staat dan ook symbool voor liefde en verbinding en met name in de familie. In de cursus Keltische symbolen en randen van de mandala academie werd met deze knoop een andere rand gecombineerd. Ik voelde al meteen dat ik die rand niet om dit centrum wilde maken en zocht verder en kwam een meer 'goed voelende' tegen: een rand van vuur. De oorspronkelijke rand sloot voor mijn gevoel het midden af met een ingewikkelde barrière. Nu klinkt vuur ook als een lastig toegankelijke barrière maar vuur staat voor mij voor passie, vernieuwing en het is het Chinese jaar van de Draak, daar vind ik het ook mooi bij passen.

Vertrouwen


Om echt je intuïtie te laten spreken mag je gaan komen in het veld van vertrouwen, vertrouwen in je eigen kunnen, je eigen diepe intuïtieve waarschuwingssysteem dat anders is dan het oppervlakkige ego-alarm. Het vertrouwen dat er is groters is in het universum dat je beschermt en veilig houdt.

Vertrouwen op dat alles al in je zit,

dat je al genoeg bent,

dat je veilig bent,

dat je weet wat goed voor je is.

Daar heb je geen anderen voor nodig, jij bent jouw eigen expert, jij weet wat het beste is voor jezelf.


Overgave


Als je eenmaal dat vertrouwen hebt dan kom je bij de volgende stap en dat is overgave. Je overgeven aan wat er mag gebeuren, je openzetten en open gaan staan is zo gaaf om te kunnen doen. Ik was vorig jaar op soultrip naar Glastonbury en ben daar naar toe gegaan in het volste vertrouwen dat daar ging gebeuren wat er mocht gebeuren en leerde wat daar nog meer voor nodig was en dat ik daar in overgave mocht gaan.


Overvloed


Vanuit die overgave, het kunnen geven maar ook kunnen en mogen ontvangen, ervaarde ik een enorme overvloed. Hoe voelt dat? overvloed? Nou letterlijk alsof je hart overstroomt van dankbaarheid, van vreugde, van levenskracht. In die staat van vertrouwen, overgave en overvloed kan je intuïtie je makkelijker bereiken, gaat het tot je spreken.


Je kracht


Als je intuïtie tot je spreekt dan weet je dat omdat daar geen belemmering, geen oordeel, geen schaamte op zit. Je gaat intuïtief de dingen doen en weet wat er mag gebeuren. Dat komt niet vanuit een denken maar vanuit een weten. Instinctmatig alsof het uit een grotere bron komt.

Ik moet zeggen wat er met mij gebeurde was voor mij een grote verrassing maar het zette me enorm in mijn kracht. Dat is dus wat er gebeurt als je vertrouwd, je overgeeft en duikt in de bron van overvloed, dan kom je bij je kracht.

Helder zien


Het overgeven aan die betrouwbare intuïtie, brengt ons in een staat van helder zien, helder weten waarin we toegelaten worden tot alle wijsheid die we nodig hebben om te weten wat we vervolgens mogen doen. Daarvoor mogen we ons actief dat egostemmetje, wat voor onrust en onzekerheid zorgt, opzij zetten, omdat echte interne leiding alleen kan komen van de vredige en rustgevende plek in onszelf.


Herkenbaarheid


Gelukkig heeft echte intuïtie een aantal zeer betrouwbare kenmerken en kun je een paar herkenbare onderscheidingstekenen herkennen die je dichter bij je intuïtie brengen.


Je geconditioneerde -ego 'beschermer' is makkelijk te herkennen. Het spreekt namelijk altijd luid en duidelijk, ja, schreeuwt soms echt en herhaald zichzelf keer op keer. Het dringt aan op directe en onmiddellijke acties die het "lijden van je leven zullen oplossen". Het Ego reageert altijd op drama, met drama. Daarbij is dat ego-stemmetje helemaal niet zo lief voor je, het doet je twijfelen aan jezelf, of je het wel kunt, of je wel goed genoeg bent. Het is een kritisch en oordelend geluid: wie denk je wel dat je bent! Het ratelt ook dwars door je intuïtieve stemmetje heen, wat meer bedeesd en bescheiden je met je communiceert.


Het hart


Wat ik nog niet genoemd het is de plek waar je intuïtie huis, en dat is het hart. Volg je gevoel en volg je hart. Door naar je hart te luisteren ga je integriteit ervaren. Je hart verbindt je met de Bron. Wat er uit deze bron komt is juist en zuiver. Zolang je hiernaar handelt ben je integer. Wanneer je je laat leiden door dat wat er tussen je oren zit bepaalt je ego je weg. Je ego werkt als een filter en omvat niet alle dimensies. Je hart verbindt je met alle dimensies.


Duidelijke taal, resumé


De taal waarin het ego spreekt is:

Verhaal / Drama / Angst / Fantasie / Koppigheid / Luidheid / Bijgeloof

Je intuïtie en innerlijk weten zijn verbonden met een groter-dan-jezelf-gevoel waar vrede en ruimtelijkheid heerst.

De taal waarin je intuïtie tot je spreekt is:

Kalmte / Vertrouwen / Diep weten / De stille, zachte stem van binnen / Vriendelijkheid / een gevoel dat het klopt / Vrede.


Alles heeft een reden, toeval bestaat niet, het pad is niet logisch en niet recht maar het brengt je, via onverwachte wegen naar waar je naar toe mag bewegen.

Volg jij het pad van je ego (wat er tussen je oren zit)

of je intuitie (waar je je hart laat spreken) bij het mandala tekenen?82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page